© Svein Finneide / Getty Images

Siljes Boostcamp: Sårbarhet- en styrke

Et såkalt sterkt menneske er i grunnen bare et ytterst sårbart individ som har lært seg å kjempe for sine verdier og det som står en nær.

9. april 2019 av Av: Silje Torp Foto: Svein Finneide Styling: Trine Schiøtz

En såkalt sterk person kan forbindes med noe litt ugjennomtrengelig, en nærmest genetisk gitt tilstand noen mennesker bare er fra fødselen av. Noen er muligens naturlig litt mer robuste enn andre, det er nå så. Men styrke handler like mye om sårbarhet. 

Når vi er veldig små handler det om å få nok omsorg, nærhet og å bli sett, og det gjør det i bunn og grunn også når vi blir voksne. Vi slutter med andre ord aldri å ha denne sårbarheten latent i oss som omhandler det å elske og bli elsket, redselen for å bli forlatt og å hegne om ting som betyr mye for oss. 

Styrke utvikler vi blant annet ved å kjempe for de tingene som er viktige for oss og i møtet med alle livets utfordringer. Et såkalt sterkt menneske er i grunnen bare et ytterst sårbart individ som har lært seg å kjempe for sine verdier og det som står en nær. Ved å stå rakrygget i ting selv om det koster oss mye krefter, utvikler vi en robusthet som gir oss vissheten om at vi har alltid oss selv. Dette er viktig lærdom. 

Hvil litt i den: Du har alltid deg selv. I meg brer det seg ihvertfall en god ro; en stille glede over å kunne ta et godt innpust, lukke øynene og puste langsomt ut mens jeg sier: Jeg har alltid meg selv. 


© Svein Finneide

Sett deg godt til rette med rett, nøytral rygg, og heis opp skuldrene alt du klarer mens du puster langsomt inn så magen hever seg. I det du puster langsomt ut igjen, slipper du skuldrene ned igjen. Hendene kan du ha i fanget eller ned langs sidene. Lukk gjerne øynene og tenk samtidig en god tanke til deg selv, som: Jeg har alltid meg selv. Jeg er sterk og sårbar. Jeg er bra.

Gjør gjerne denne øvelsen flere ganger om dagen og minn deg selv på både å senke skuldrene, puste dypt og gi deg selv en liten peptalk. Det kan synes lite og banalt, men det kan utgjøre en stor forskjell ved å gi deg selv fokus og omsorg. 

Du er nemlig potensielt din egen beste støttespiller og venn. 

Det er når vi er aller lengst fra oss selv at vi kan hjelpe oss selv aller minst, og enda mindre være noe for andre. Og det er, ironisk nok, også i slike situasjoner at vi er mest sårbare. Når vi er distanserte og mister kontakt med vår indre stemme, mister vi også viktig informasjon vi trenger for å ta gode valg og ta vare på oss selv. 

Når vi tror vi er sterke, spiller vi kanskje egentlig bare godt innøvde roller som kanskje ikke er forenelige med hva vi trenger innerst inne. Noen ganger er det faktisk en stor styrke å si: « Vent litt. Jeg tror jeg må tenke meg om.» eller «Dette tør/vil/orker jeg ikke!». Å stå imot andres krav og forventninger om hvem og hva vi skal være, er en styrke i seg selv. Det krever mot, og kontakt med egen sårbarhet.. For ikke å snakke om å tørre å utfordre våre egne forventninger til alt vi (ikke) skal være! Å være menneske er å være sårbar. Dermed vil et sterkt menneske kanskje være en som har funnet en måte å klare å bruke sin sårbarhet som navigasjonssystem for å takle livet? Tenk gjennom hva som har formet deg i livet, gjort deg sterk (for det vet jeg du er).

Hva måtte du gjennom av prøvelser, hva måtte du kjempe for? Hvis du ser nøyere etter, vil du kunne bli både forbløffet og stolt over deg selv. Du har kjempet for mennesker du er glad i, verdier som er viktige for deg, og for deg selv. Sårbarheten har gjort deg sterk! Jada, det finnes også de stundene du skulle ønske du var mer, gjorde mer, tilga mer, var mer generøs. 

Men det ville være å undervurdere deg selv den gang. Du gjorde ditt beste med det du visste. Nå er du sterkere, klokere og kan se tilbake på alt du har overlevd og fått til, og jaggu har du kost deg underveis også? Bra jobba, du er sterk! Sterk og sårbar.

Min lille utfordring til deg denne gang er å ta deg noen øyeblikk i løpet av dagen der du gir slipp på omgivelsene rundt deg, og bare konsentrerer deg om å puste og senke spenningene som kanskje har bygget seg opp i løpet av dagen. Den kan gjøres hvor som helst. Uansett om du lever et hektisk liv, og/ eller sitter mye stille har vi lett for å gå med lett oppheiste skuldre hele tiden. Stikkordet er bevissthet!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...