Sile Torp
© Svein Finneide

Siljes Boostcamp: Gir du deg selv en sjanse?

Sjekk av med deg selv innimellom; om du gir deg selv en fair sjanse til å lære og utvikle deg, eller om du saboterer deg selv med et tankesett som begrenser deg.

Livet. Livet skjer. Hver eneste dag. Både ting som er utenfor din kontroll og ting du kan påvirke. Og hver dag har du et valg; om hvordan du velger å forholde deg til alt som skjer i livet ditt.

Da gjelder det å både tenke og handle ut i fra et tankesett som virkelig gagner deg. Har du en tendens til å gi opp lett? Eller ser du på fiasko og feil som noe du kan lære noe av? Psykologen Carol Dweck har brukt over 30 år på å forske på hva som gjør at noen når sitt potensiale til fulle på enkelte arenaer, mens andre faller av før de egentlig kan si de har forsøkt. 

Det hun fant er at tankesettet vårt; altså hvordan vi tenker og oppfatter blant annet læring og utfordringer, er essensielt. Hun skiller mellom «growth mindset», dynamisk tenkning, og «fixed mindset», statisk tenkning. Den som har et typisk «growth mindset» ser muligheter der den med «fixed mindset» ser begrensinger, og at man kan lære av sine feil og alltid bli bedre. 

Silje Torp, Startposisjon

«Det klarer jeg ikke likevel, ingen vits å prøve engang» er et uttrykk for et typisk «fixed mindset» og frarøver deg sjansen til å utvikle deg og lære noe nytt.

© Svein Finneide

Den med et «fixed mindset» ser på intelligens, talent og læring som noe statisk man er født med og som ikke kan utvikles. Denne personen vil mest sannsynlig unngå utfordringer både fordi det oppleves ubehagelig og fordi troen på egne evner spinner ut i fra ideen om at man enten er født med det eller ikke. Behovet for å hevde seg i det man mener seg god på; «født med» blir tilsvarende viktig , og en med et «fixed mindset» vil oftest foretrekke å «bli ved sin lest».

Les mer: 5 steg til bedre selvtillitt

En med et «growth mindset» vil derimot søke utfordringer fordi han eller hun ikke føler seg truet av ny læring og ser på utfordringer som en mulighet til å utvikle og tøye sitt potensiale, og utvide sin horisont.

Kanskje er vi ikke kun det ene eller det andre, men en liten blanding alt ettersom hva vi står ovenfor og hvor vi er i livet. Noen ganger er det godt og riktig å velge å ikke hoppe i det, mens i andre perioder har vi styrke og mot til å brette opp ermene og gå duknakket på enhver utfordring.

Stjernehopp

Har du prøvd? Sjekk av med deg selv innimellom; om du gir deg selv en fair sjanse til å lære og utvikle deg, eller om du saboterer deg selv med et «fixed mindset».

© Svein Finneide

Men det er likefullt verdt å ta en kikk på vår egne tanker og holdninger når vi står overfor en utfordring. «Det klarer jeg ikke likevel, ingen vits å prøve engang» er et uttrykk for et typisk «fixed mindset» og frarøver deg sjansen til å utvikle deg og lære noe nytt. For hjernen er såvisst ikke statisk, men i utvikling og endring så lenge du lever! Så sjekk av med deg selv innimellom; om du gir deg selv en fair sjanse til å lære og utvikle deg, eller om du saboterer deg selv med et «fixed mindset».

Slik lærer du deg å takle motgang

Visste du at hver gang du lærer noe nytt -ja, så lenge du lever!- så formes nye forbindelser, mellom såkalte nevroner, i hjernen din? Og visste du at å trene er noen av det lureste du kan gjøre for å få holde hjernen frisk og velfungerende?

Da passer det kanskje bra med min treningsutfordring til deg denne gangen:  

Kneløft

«Dette klarer jeg!» og «Jeg er uslåelig!» eller andre ord og setninger som måtte trigge deg til å yte litt ekstra.

© Svein Finneide

TABATA: Du skal gjennomføre en Tabata-økt, det vil si 20 sekunder intensivt arbeid og 10 sekunder pause, i 8 runder. Du kommer altså til å jobbe i «bare» 4 minutter, men tempoet er høyt og du får opp pulsen skikkelig! Er du skikkelig «up for it» kjører du 2 x 4 minutter, da skal jeg love deg at du får tatt deg ut.

Veksle mellom spensthopp og å løpe på stedet med høye knær, altså 20 sekunder spenthopp, 10 sekunder pause, løpe på stedet i 20 sekunder osv helt til du har gjort 4 runder av hver øvelse. Hvis du skulle miste motet underveis, oppmuntre deg selv med setninger som: «Dette klarer jeg!» og «Jeg er uslåelig!» eller andre ord og setninger som måtte trigge deg til å yte litt ekstra.

Lykke til! (dette klarer du!) 

Les også: 4 skritt til å ta mer plass i livet ditt!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...