tenker positive tanker
Positive tanker:

Det er du som bestemmer hvordan din indre dialog skal være. Ikke la den være negativ og nedlatende mot deg selv - når du faktisk er helt fantastisk!

© Getty Images

Siljes Boost Camp: – Ikke tro på alt du tenker!

Den amerikanske poeten Walt Whitman sa det så fint: «Re-examine all you have been told in school and church or in any book, and dismiss whatever insults your own soul.» Det er nemlig ikke alle «sannheter» som er sanne!

12. oktober 2018 av Silje Torp

Hvordan bli kvitt negative tanker?

Tenk deg om PT-en din sa til deg første gang du prøvde deg på en knebøy: «Det der greide du ikke, du kommer aldri til å få det til!» Eller om venninna di sa til deg der du sto, nypynta og fin på en fest: «Gud, så støgg du var nå! Hvorfor holdt du deg ikke bare hjemme?» Du hadde blitt lei deg, ikke sant? Forbanna?

Like fullt tillater vi oss å si sånt til oss selv, i større og mindre grad, hver dag, mange ganger om dagen.

Silje Torp
TENK DEG BEDRE:

Silje er mentaltrener og PT, og gjennom sin spalte "Boost Camp" ønsker hun å inspirere til å oppdage krefter du ikke ante du hadde!

© Julie-Christine Krøvel

Din indre dialog

Samtalen vi har med oss selv, vår indre dialog, farges i stor grad av våre overbevisninger. Negative overbevisninger er ting vi bestemmer oss for å tro på, etter negative opplevelser vi har hatt som har «lært» oss noe om oss selv og verden. Jeg skriver «lært», fordi mange av disse «sannhetene» ikke er spesielt sanne! 

En negativ overbevisning dirigerer hjernen vår til å tolke situasjoner og vår egen rolle i dette med et negativt fortegn. Den påvirker også vår indre dialog i negativ retning, så vi ender opp med å begrense oss selv.

En teknikk går på å identifisere disse overbevisningene slik at vi kan revurdere dem og finne alternative og mer realistiske tolkninger. Hjernen vår surrer nemlig ofte rundt i de samme tankemønstrene dag ut og dag inn hvis vi ikke aktivt gjør noe med dem. Ved å gi hjernen vår flere alternativer får vi muligheten til å velge et mer positivt perspektiv som hjelper oss fremfor å begrense oss. 

Stikkordet er: «Hva ville jeg sagt til min beste venn?» 

Gjør som følger: skriv ned en negativ overbevisning eller tanke du har om deg selv som du synes begrenser deg i noe du ønsker å være eller gjøre. 

  • For eksempel: «Jeg eier ikke selvdisiplin!» Så noterer du ned hvordan det begrenser deg eller kommer til uttrykk. 

  • For eksempel: «Jeg klarer aldri å trene regelmessig.» På bakgrunn av dette: hvordan føler du deg da? 

  • For eksempel: «Jeg blir skuffa over meg selv og føler meg lat og dvask.» Skriv det hele ned, og ta for deg de negative tankene dine en etter en, hva enn det er: «Jeg kan ikke synge.» «Ingen kan elske meg sånn jeg er.» «Jeg klarer ikke holde på en jobb.» 

Plukk dem fra hverandre, finn mer realistiske og nyanserte versjoner, og se at mye av det som har holdt deg tilbake, slett ikke var sant. Ofte baserer vi våre overbevisninger på et særs tynt grunnlag. Du feilet én gang, kanskje, men det betyr ikke at du er evig håpløs. 

På tide å begynne å tro at du er bra, ikke sant?

Endre tankestrømmen

Så kommer vi til «magien»: Hva vil du tenke i stedet? 

Du bytter rett og slett ut den negative tolkningen med det motsatte: «Jeg har selvdisiplin nok. Jeg trener regelmessig fordi jeg har etablert gode vaner. Jeg er stolt av meg selv fordi jeg føler meg sprek!»

Det kan virke litt corny og overdrevet i starten (ganske ironisk – fordi vi er vant til å snakke oss selv ned, så føles det rart å si positive ting til oss selv), men det du faktisk gjør er å gi hjernen din en sjanse til å hoppe av gamle, destruktive tankemønstre og heller gi den valget om å tenke noe som gjør at du kan blomstre. Og – rent objektivt sett er det mer sannsynlig at den nye, positive tolkningen stemmer bedre med virkeligheten.

Hvordan føler du deg etter at du ga deg selv muligheten til å tenke noe positivt om deg selv i stedet? Bedre, ikke sant?

Neste gang skal jeg snakke om hvordan du kan booste deg selv i situasjoner der du virkelig trenger din egen støtte og styrke. Til da: kikk på dine negative overbevisninger med nysgjerrighet, og kast vekk alt gammelt tankegods som hindrer deg i å være akkurat så fantastisk som du er.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...