© Marthe Reienes

– Jeg kunne sagt velkommen inn til oss, men det går dessverre ikke uten at vi tar ut juletreet.

Trendanalyse: Trang jul.

25. november 2016 av Siri Gjelsvik

Compact living er trendy. Hvis du googler det finner du artikler om urbanisering, sentrumsfortetting, komplekse familiemønstre, individuelle behov og kvadratsmart innredning.

Men det er ingen tvil om at vi bor veldig trendy. Litt i overkant trendy, egentlig. For legg merke til julereportasjene i interiørmagasinene. Det går mye i småbruk med snø på trappa og bugnende, tradisjonell pynt inne, eller store, minimalistiske hus med mye luft, ensfarget pynt og en slags artsy pinne som sannsynligvis skal forestille juletre.

Det er ingen julereportasjer fra compact living-boligene.

Det er en grunn til det.

Jeg kunne sagt velkommen inn til oss, men det går dessverre ikke uten at vi tar ut juletreet. Alternativet er at jeg ber en av ungene om å flytte, og selv om tanken ikke er direkte utiltalende, er det liksom ikke helt i julens ånd.

Kolleksjonen med hjemmelagde tre-engler tar en del plass. Det samme gjelder nissefamilien. Stabelen med julefilmer, julebøker og julehefter må fram tidlig, hvis ikke blir det ikke jul. Så er det adventsstake, julestrømper, kakebokser og lys. Veldig koselig, alt sammen. Overalt. Hvis jeg skal legge ut bilde på Instagram må jeg gå virkelig tett innpå, hvis ikke ser det ut som juleversjonen av Where’s Wally. Og hvis du først har satt deg ned med tekoppen for å la deg henføre i juleestetikk på blankt papir, nytter det jo ikke med en Wally-reportasje. Jeg ser den.

Vi prøvde artsy pinne-varianten av juletre ett år, av praktiske hensyn. En pinne med pynt tar tross alt ikke så stor plass. Konklusjonen var at jo mindre treet er, jo mer plass krever det for at det faktisk skal synes. Ungene kunne ikke huske om vi faktisk hadde juletre det året. Det blir litt som kaoset på Black Friday, hvor alle roper og roper og roper om oppmerksomhet, og man må rope virkelig høyt for å faktisk nå gjennom. I vårt julevirvar av klipping og liming nytter det ikke med en unnskyldning av et juletre. Så vi dro til med ett skikkelig et.

«Herregud, jeg skjønner ikke at dere får plass der, alle fire!» sa en venninne.

Men vi er jo ikke fire, vi er åtte. Ikke hele tiden, riktignok. Men seks og samliv er fulltallige i romjulen, mens juletreet fortsatt tar en fjerdedel av stua.

«Du bor større enn du tror», står det i den ene compact living-artikkelen jeg leste.

Vel.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...