Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti grillet entrecôte med poteter, asparges og bernaise på balkong med rødvin

ET STYKKE NORGE I SØR-AMERIKA: Gunnhild på besøk på Odfjell Winery i Maipodalen i Chile. I både Argentina og Chile er barbeque stort og kraftige viner laget på malbec eller cabernet sauvignon er et selvsagt følge til en norsk favoritt: Grillet entrecôte!

Taras lille vinskole – del 14: Vin til grillmat

Lyst til å lære litt mer om vin? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti deler ukentlig sine beste vintips fra sitt hjemmekontor med deg. Her i del 14 skal vi til Sør-Amerika og smake på de beste grillvinene!

3. juli 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Det er gøy å grille pølser, kylling, kjøttstykker og grønnsaker. Da smaker det med en intens rødvin i glasset!

Grillmat er noe de aller fleste liker. Og gjestene kan være med å grille sin egen mat. Å tromme sammen til en liten sommerfest med grillmat på menyen er derfor enkelt for verskapet. Også på en vanlig hverdag er det alltid koselig og litt ferieaktig å kjenne gode dufter som kommer fra grillen. Det skaper en stemning av å være på tur i egen hage og terrasse.

Vin til grillmat

Nå er det på tide å hente frem rødviner med mye smak. Kraftige og fruktige røde viner harmonerer godt med kjøtt av alle slag, også kjøtt som er godt krydret med sauser og dressinger til.

Malbec vindrue Argentina

FAVORITT TIL GRILLMAT: Malbec er den viktigste druen i Argentina, selve grilldrue nr 1.

Druer som utmerker seg

Malbec-druen fra Argentina er kongen på haugen. Få land er så dyktige på barbecue som nettopp Argentina, og de kan lage viner som smyger seg pent sammen med hissige smaker.

Carbernet sauvignon dyrkes i mange land og gir en delikat vinsmak med solbærpreg. Cabernet sauvignon som dyrkes i Chile og Argentina, er ekstra grillvennlig.

Server rødvinen avkjølt

Server rødvinen i et stort vinglass, men la gjerne vinen være mer avkjølt enn du normalt pleier å ha den. I Argentina serveres rødvinen gjerne duggfrisk, det smaker ypperlig og leskende i varmen og til grillmaten. Gjerne bare med en enkel salat til. Enkelt på sommeren går fint.

Dette er Gunnhilds vinfavoritter til grillmat:

Argentinsk rødvin til grillmat 4304201 Weinert Malbec 2010

Vellagret malbec

4304201 Weinert Malbec 2010, Mendoza, Argentina, 239,90 kr (BU).

Det finnes masse gode rødviner laget på malbec-druen, men denne er vellagret. Den er lagret i hele 10 år og har en virkelig god pris. Dette er en populær stil i vinkretser, da vet dere det. Denne malbecen har nydelig duft av plommer, moreller og svisker. På smak kjenner du masse deilig mørk bærfrukt med krydder og lær. Rødvinen fra Argentina takler kraftig grillmat så det er bare å krydre i vei. 

Chilensk rødvin til grillmat 5247006 Odfjell Armador

Norskprodusert vin fra Chile

5247006 Odfjell Armador, Central Valley, Chile, 479,90 kr (3 liter, BU).

Den norske familien Oddfjell er drevne på å lage vin, og de smaker fortreffelig til stekt og grillet mat. Denne rødvinen er laget på flere druer, både cabernet sauvignon, malbec og syrah. Kjenn frisk duft av solbær, grønn paprika, krydder og lakris. Smaken byr på mørke bær, god fruktighet og kryddernoter.

Chilensk rødvin til grillmat 3438701 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2018

Til grillet biff

3438701 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2018, Maipo, Chile, 149,90 kr (Basis).

Her har Odfjell satset helhjertet på cab som druen også kalles, det gir en perfekt vin til oksekjøtt, men også til lam og vilt. Kjenn aroma preget av modne solbær, grønne urter, blomst, litt lakris og trekrydder. Rødvinen har en bløt og saftig smak med modne mørke bær og urter, fast og ørlite bitter ettersmak. 

Argentinsk rødvin til grillmat 11355801 Vinalba Reserve Cabernet Franc 2018

Allroundvin

11355801 Vinalba Reserve Cabernet Franc 2018, Mendoza/Uco Valley, Argentina, 181 kr (Basis).

Denne rødvinen er laget på cabernet franc-druen, et spennende alternativ – også fra grillnasjonen Argentina. Vinen er smaksrik og fruktpreget med aroma i retning av boysenbær, mørke skogsbær og friske urter som mynte, paprika og litt vaniljestang fra eikefat. Rødvinen har god syre som renser opp fett og urtepreget passer spesielt godt til grillretter marinert i urter eller penslet med ulike urteoljer.

Italiensk rødvin til grillmat 5506401 Allegrini Palazzo della Torre 2016

Grillvin fra Italia

5506401 Allegrini Palazzo della Torre 2016, Veneto, Italia, 239,90 kr (BU).

Hva med å prøve en vin produsert på «double fermentation»-metoden, som gir en ripasso-lignende stil, men som er mindre sødmefull enn en tradisjonell ripasso? Denne rødvinen har fruktig aroma med tydelig preg av kirsebær og et hint av pepper og urter. På smak kjenner du en frisk, fruktig og livlig vin med elementer av kirsebær og kryddertoner. Dette er en rustikk og kompleks vin med flott balanse, fin friskhet og meget god lengde. Rødvinen passer utmerket til grillet og stekt kjøtt, samt til pastaretter og risotto. Også perfekt til skinke og vellagrede oster.

Lyst til å lære mer om vin? 

Les Taras lille vinskole – del 1

Les Taras lille vinskole – del 2

Les Taras lille vinskole – del 3

Les Taras lille vinskole – del 4

Les Taras lille vinskole – del 5

Les Taras lille vinskole – del 6

Les Taras lille vinskole – del 7

Les Taras lille vinskole – del 8

Les Taras lille vinskole – del 9

Les Taras lille vinskole – del 10

Les Taras lille vinskole – del 11

Les Taras lille vinskole – del 12

Les Taras lille vinskole – del 13

Seneste

Kanskje er du også interessert i...