Den elegante stilen vi forbinder med champagne har kvinnelig touch

Vi kommer alltid tilbake til champagne. Gyllen som gull. Fine små bobler. Møt de moderne kvinnene bak vinverdenens mest eksklusive drikk.

20. august 2020

Fargen, boblene, duften og smaken av friske eplenoter og sitrus, med mineralitet og lett preg av gjærbakst. En kombinasjon som begeistrer og skaper umiddelbar feststemning. Kvinnene har påvirket champagnens historie. 

Som den velkjente Gule Enke (Veuve Clicquot), Madame Pommery, Apolline Henriot og Lily Bollinger. De satset iherdig på god druekvalitet og å forfine teknikkene så drikken kunne bli stadig mer anerkjent. Den elegante stilen vi forbinder med champagne, har kvinnelig touch. 

ALICE TÉTIENNE: Chef de cave hos Henriot – er en kommende stjerne. 

I dagens Champagne er det også sterke kvinner som leder an. Alice Tétienne er en kommende stjerne. Med bakgrunn fra prestisjefylte Krug, ble hun ansatt som chef de cave (vinansvarlig) hos Henriot Champagne i år. Hun er mye ute i vinmarkene og sjekker druematerialet, det er der kvaliteten starter.

– Det er en livsstil å smake på ulike champagnetyper til ulike anledninger, jeg liker å lage mat og tester ut hvilke varianter som passer til forskjellige retter, sier Alice som selv er født i regionen. Hvilken filosofi velger hun i sin jobb som vinmaker? – Jeg vil skape lys fra naturen. Lage strålende cuvéer. Det er et eventyr for meg å jobbe for Henriot, sier Alice som fortsetter kvinnetradisjonen i huset. Apolline Henriot som ble enke og overtok ledelsen, reiste mye for å formidle champagnens særpreg. 

CAROL DUVAL-LEROY: Dronningen av Champagne, med eget hus og kvinnelig vinmaker.

Carol Duval-Leroy eier familiens champagnehus Duval-Leroy og har hatt en kvinnelig vinmaker, Sandrine Logette-Jardin, siden 2005. Duval-Leroy er eneste champagnehus eid av en dame og med kvinnelig chef de cave. Carol ble den første kvinnelige styreleder i Association Viticole Champenoise (AVC), som er organisasjonen for vinmakerne i Champagne. Med alle sine høythengende utmerkelser må hun kunne kalles dronningen av champagne i dag.

– Som de historiske kvinnene, ble jeg også enke og overtok familiebedriften da min mann døde. Det ble en test på min kjærlighet. Mine tre sønner jobber med meg, og vi har et fint samarbeid, vi er enige om å satse på kvalitet. Jeg har barnebarn som er jenter, kanskje de vil gå inn i champagnehuset senere? Carol, hva er din fascinasjon med champagne? – Det er en eksepsjonell drikk, med delikat stil, finesse, et produkt som kan sammenlignes med en kvinne og en god parfyme. 

Champagne er unikt i verden. Med smak som sitter lenger, påpeker Carol. 

Se også: Så mange kalorier er det i vin

JULIE MÈDEVILLE: Vinmakeren lager utmerket champagne med sin mann Xavier Gonet.

Av de mindre, nyere husene finnes Gonet-Médeville, drevet av Julie Médeville og hennes mann som lager utrolig god kvalitet til en hyggelig pris. 

De startet i 2000 da mannen Xavier arvet gode vinmarker av Grand cru og Premier cru. Vinmaker Agnès Corbon har nesten fått kultstatus blant champagnedrikkere som foretrekker de små boutiquestyle-husene. 

AGNÈS CORBON: En av de nye kultvinmakerne i Champagne, og som lagrer sine viner lenge.

– Min hovedidé for vinmaking er tid og tålmodighet. Det tar mye tid å lage fantastisk vin, det er ikke mulig å forskynde prosessen. I dag selger jeg 2007-årgangen som har ligget og ventet i min kjeller i 12 år, forteller Agnès som eier Grand cru-vinmarker. Av de historiske «kvinnemerkene» har Bollinger en egen status, gjerne omtalt som James Bonds champagne. Bollinger er kjent for å fatlagre vinene, noe som gir et ekstra fyldig preg som matcher nesten alle tenkelige matretter. Røkt, speket, gravet og saltet, gjerne kjøttretter. Veldig praktisk når man skal planlegge matmatching. 

Enken Lily Bollinger syklet mye rundt for å inspisere vingårdene sine. Hun reiste også mye etter annen verdenskrig for å markedsføre champagnene sine, og fikk kallenavnet «Frankrikes førstedame». Champagne er elegant og unikt, det er alle de moderne kvinnelige vinmakerne enige om. Champagne er en eksklusiv aperitiff og perfekt følge til mat. Hva med å spleise på en magnum til neste fest? Eller en ekstra stor flaske på 3 liter? Det kommer til å bli festen alle vil huske når dere popper opp en godt avkjølt magnum eller 3 liters-champagne! 

Kvinner i champagne

Historiske kvinner i champagne
  • Apolline Henriot (1775–1859)
  • Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin – «den gule enke» (1777–1866)
  • Louise Pommery (1819–1890)
  • Lily Bollinger (1899–1977)
Dagens kvinner i champagne
  • Carol Duval-Leroy, eier av eget hus
  • Sandrine Logette-Jardin, chef de cave, Duval-Leroy.
  • Alice Tétienne, chef de cave, Henriot.
  • Agnès Corbon, eier og chef de cave i eget hus.
  • Julie Médeville, eier og chef de cave i eget hus med sin mann

Champagne med kvinnelig touch


© Produsenten

Nesten rosé - går til alt

6693501 Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut 2013, Champagne, Frankrike, 399,90 kr (basis)

Dette er en flott champagne til god pris. Med aroma av bakt eple, sitrus og urter, innslag av kjeks og mineraler. Smaken er balansert og rik med preg av eple, sitrus, litt sopp, nøtter og kjeks, innslag av mineraler. Laget på pinot noir, 30 % er gjæret i gamle eikefat. Super både som aperitiff og til det du liker av lyst kjøtt, skalldyr og fiskeretter.

Se også: De beste rosévinene

© Produsenten

Fatlaget klassiker

87901 Bollinger Spécial Cuvée Brut, Champagne, Frankrike, 509,90 kr (basis), 305,90 kr (37,5 cl), 1169 kr (magnum), 2889,50 kr (3 liter) 

Dette er klassikeren, en berømt champagnestil man må kjenne til. På duft er den utviklet med bakt eple, vanilje og hvit sjokolade. Smaken er frisk med de velkjente eple- og sitrusnotene pakket inn i en delikat fylde. Fremstilt av pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Fantastisk matchampagne, takler det aller meste på tallerkenen! 

© Produsenten

Årgangschampagne gran cru

10268601 Corbon À Avize Grand Cru Millésime Brut 2007, Champagne, Frankrike, 490 kr (BU) 

Her er en champagne lagret mange år på bunnfall, som gir en ekstra kompleks, fyldig smak. Til en god pris for så mye smak. Kjenn fruktig duft, med fortsatt friskhet fra grønne epler. Smaken er utviklet, mineralsk og med lang ettersmak. Laget på chardonnay av Grand cru-kvalitet. Delikat til fisk og skalldyr.

© Produsenten

Kvalitet og kompleksitet

9855701 Duval-Leroy Brut, Champagne, Frankrike, 450 kr (BU), 1050 kr (magnum), 2800 kr (3 liter) 

En eksklusiv champagne med særpreget duft av litt sjokolade og fiken i tillegg til klassiske sitrusnoter, grønt eple og mineraler. Lekker smak, frisk og konsentrert, med lang ettersmak. Fremstilt av pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Svært anvendelig, elegant som aperitiff og står til en rekke matretter av fisk, skalldyr, lyst kjøtt og and. Takler smaksrikt tilbehør. 

© Produsenten

Elegant og velsmakende

5701001 Henriot Henriot Brut Souverain, Champagne, Frankrike, 419,90 kr (BU), 899,90 kr (magnum), 1949 kr (3 liter) 

En stilsikker og velsmakende champagne med nyansert duft av modne epler og sitrusnoter med preg av litt nøtter og mineraler. Saftig på smak, moden og myk stil. Laget på pinot noir og chardonnay. Nydelig som aperitiff og til fisk og skalldyr.

Se også: Vinene ekspertene anbefaler

Seneste

Kanskje er du også interessert i...