Tara-spaltist Siri Gjelsvik.

© Marthe Reienes

Fake wedding

"Åååå, skal dere gifte dere", sa mor og var nesten litt blank i blikket der hun stod ved kjøkkenbenken. Et intetanende offer for ekte, falske nyheter.

16. april 2017 av Siri Gjelsvik

Det begynte sånn: Jeg var en tur i narkose i fjor. På vei ut av narkosen skal jeg visstnok ha sagt «hvorfor er ikke du mannen min», til han som på alle måter, bortsett fra den rent formelle, i høyeste grad er mannen min. Jeg skal attpåtil ha sagt det med anklagende tonefall. 

For alt jeg vet kan alt dette være rent oppspinn, jeg husker ikke en tøddel av det, men han synes det var såpass morsomt at han fortalte det til ungene. Dem har vi jo en del av, så da begynte ting å ta litt fart. For eksempel fortalte ett av bonusbarna mine det til sin mor, da hun kom for å hente henne. «Ja, man er jo gjerne litt ekstra ærlig i slike situasjoner», sa barnets utmerkede mor. Jeg var imidlertid ikke helt klar for å le av dette peket fra underbevisstheten ennå, og lurte på hvordan jeg på enklest mulig vis kunne forsvinne gjennom gulvet.

Barnas venninner på gjestelista

Mitt mest foretaksomme avkom valgte en mer konkret tilnærming, og lurte på om vi kunne få det gjort i løpet av sommeren. Da helst på et tidspunkt hvor begge hennes bestevenninner var hjemme og kunne være med.

Les også: Det er altfor lett å skille seg!

Etter litt om og men fikk vi avviklet forviklingene. Joda, det kan godt hende vi skal gifte oss en gang. Nei, det blir ikke i sommer. Barnas venninner på gjestelista, nja, tror vel egentlig ikke det. Joda, de er kjempehyggelige, det er bare at, du vet, skal vi ikke nøye oss med familien?

Men det viser seg at falske nyheter er hardnakkede, særlig i enkelte fraksjoner av barneflokken. En bryr seg ikke om annet enn Harry Potter, en annen er med på hva som helst så lenge det er fotball, mens de fire siste viser varierende grad av Bridezilla-tendenser.

«Når dere gifter dere, kan vi være brudepiker da? Kan guttene holde ringene? Du må ha hvit kjole!»

Avviste kremkakekjolen

For et par uker siden var vi i Stavanger sentrum. Etter biblioteket og før fargegata svingte vi som alltid innom Fretex, som har alt fra funn til redesign-prosjekter og ganske stygge påskekyllinger i porselen (fem kroner), og følgelig er rene Sareptas krukke for hele flokken. Butikken ligger attpåtil i et knirkete gammelt trehus, med et loft fullt av selskapsklær. Særlig brudekjoler.

«Den! Den kan du ha når dere gifter dere!» «Nei, den!!!» De medbragte barna organiserte seg i en slags hurtigarbeidende planleggingskomité, med svært ulikt syn på stil. Mens jeg var i etasjen under hadde de kommet til en omforent løsning som i all hovedsak gikk ut på at det meste var greit, bare jeg unngikk slør. Jeg kjente at jeg fikk et snev av fatigue, avviste kremkakekjolen som ble foreslått, og slepte den kaklende forsamlingen med meg ned fra selskapsloftet. Etter hver vår kakao med krem og marshmallows labbet vi hjemover, og snakket om alt fra ferieplaner til ugjorte lekser. En helt vanlig lørdagsbytur, altså.

Vel hjemme kom mor på besøk. «Hva har dere gjort i byen, da?» spurte hun ungene. «Vi har sett på brudekjole til mamma og Øystein skal gifte seg», svarte komitélederen.

Nå har vi satt ut hele planleggingen til ungene. Den eneste betingelsen er at vi får komme.

Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...