© Marthe Reienes

En ny og annerledes jul

Den skal bli bra, den også. Men det er å juge å si at det er lett.

9. desember 2016 av Siri Gjelsvik


Vi har pinnekjøtt eller ribbe eller juletorsk eller grandiosa på julaften.
Vi har alltid nisse eller vi tror ikke på nissen.
Vi har julestrømper eller vi har ikke julestrømper, vi ser på tegnefilmer og vi elsker eller hater Love Actually og vi går i kirken i bunad eller det kunne ikke falle oss inn å gå i kirken.

Det finnes mange juler. De formes over mange år; litt av min jul og litt av din jul, til sammen blir det vår jul, det blir en tradisjon – akkurat sånn gjør vi det når det er jul. 

Hva må du ha for at det skal være jul, spør avisene i "fem på gata", og vi vet akkurat hva vi ville svart om vi hadde blitt spurt.

Og så blir det annerledes. Det som var en familie er ikke familie på den samme måten mer. Nye familier dannes. Hverdagene finner en ny rytme, mandag er mandag i det nye livet også.

Men så er det jul. Kartet er det samme, men terrenget har forandret seg. Vi skal få tegnet nye kart. De skal bli bra, de også. Men det tar litt tid. Og akkurat den tiden, den er ganske hudløs.

Den er full av velmenende voksne, som ikke vet hva godt de kan gjøre for barna, bortsett fra den ene tingen som vi ikke fikk til – vi er ikke sammen, alle sammen.

Den er full av barn, som på sitt utrolige, deilige vis omfavner også denne nye julen.

Den er full av klumper i halsen.

Den er også full av raushet; av voksne som vil hverandre vel, og vil barna best av alt, på kryss og tvers av gamle og nye familier. Av glede over å se barna glade i sin nye jul. Den er full av gode timer, forventninger og gjensynsglede.

Men det er å juge å si at det er lett.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...