Siri Gjelsvik
© Marthe Reienes

Den andre kvinnen

Hun er kul. Jeg vet det fordi barna mine prater om henne.

27. juli 2016 av Siri Gjelsvik

Jeg kjenner henne mest indirekte, selv om hun på mange måter er en av de viktigste personene i livet mitt. 

Vi er ikke hjemme i hverandres kjøkken og diskuterer krig og fred og religion og politikk og sånn, men jeg vet for eksempel at hun liker kaffe og er veldig flink til å bake grytebrød med sprø skorpe.

Vi har barn sammen. Hun er en viktig del av livet til barna mine hver uke, og en viktig del av hverdagen deres annenhver uke. Hun koser og trøster, tuller og tøyser, og plastrer knær selv om skrubbsåret som er der egentlig ikke er nytt. Hun øver gloser med dem fra kjøkkenbenken samtidig som hun lager mat. Akkurat det er jeg litt misunnelig på; det har aldri jeg fått til. De låner klær av henne, og sko, og hun kjører og henter og ordner og fikser og gjør hele tiden mer enn det man kan forvente, hvis det finnes en fasit for sånt.

Jeg vet ikke dette fordi jeg har installert spionkamera i huset der hun bor (æresord!). Jeg vet det fordi barna mine prater om henne. Ofte, i innskutte bisetninger her og der, i innforståttheter, i alle disse små referansene som når man legger dem sammen får et helt puslespill.

Det er et fint puslespill.

– Hun er kul, sier jeg, for det vet jeg at hun er.

– Hun er kjempekul, svarer hvilket som helst av barna mine.

Det gjør meg veldig glad.

– Ikke misforstå meg nå, men på en måte er jeg veldig glad for at du og pappa ble skilt, sa ett av barna på et tidspunkt.

– For vi har fått så fantastiske folk inn i livet vårt, som vi ikke hadde blitt kjent med ellers.

Sånn kan det også være. Min absolutte favorittstemor gjør meg varm om hjertet gjennom den kjærligheten hun viser til barna mine. Gode stemødre finnes aldri i eventyrene. Heldigvis lever vi ikke i en eventyrverden.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...