REISE TIL BARCELONA:
REISE TIL BARCELONA:

Har du planer om å reise til Barcelona, har vi listet opp serverdigheter og steder i den spanske storbyen du bør få med deg.

Reisetips: 13 grunner til å dra til Barcelona

Lyst til å reise? Ta med deg mannen eller venninnegjengen til Spanias vakre Barcelona!

6. mai 2016 av Edda Espeland

Fra Barcelonas overfylte skattkiste er det slett ikke enkelt å velge ut noe til videre anbefaling, men likevel: Her får du en ørliten guide til flotte opplevelser.

Noe vi har glemt? Del gjerne dine beste Barcelona-tips i kommentarfeltet nederst i saken!

 

1. Eventyrlig opplevelse

En rusletur på hospital de la Santa Creu i Sant Pau er litt av et eventyr. Området består en hovedbygning og 27 store og små paviljonger med kupler, tårn og spir, storslagent dekorert med relieffer, skulpturer, glassmalerier, fargerik mosaikk og keramikk, oppført mellom 1902 og 1930.

Dette er det største modernistiske komplekset i Catalonia og er tegnet av den katalanske arkitekten Lluís Domènech i Montaner.

I 1997 ble sykehuset satt på UNESCOs verdensarv-liste. Arkitekturen og bygningene er i seg selv et syn, men enda mer fantastisk blir det når vi vet at sykehuset ble bygget rundt filosofien om at syke mennesker trengte noe vakkert å se på. Noe for dagens sykehusarkitekter å ta lærdom av?

Paviljongene på tre etasjer er omkranset av flotte parkanlegg slik at pasientene skulle få lys og luft. Underjordiske ganger forbinder husene med hverandre, brede nok til at senger kunne trilles. Hver paviljong var tilegnet spesielle sykdommer og lidelser, overalt ble det plantet blomster og planter som skulle ha en helbredende eller beroligende virkning.

Etter nesten 80 år i full drift, ble det bygget et nytt sykehus, og alle helsetjenester ble overført til de nye bygningene i 2009, samtidig som man startet oppussingen av de gamle.

I dag holder ulike organisasjoner til i mange av paviljongene, men vi får gå inn i noen og fornemme den unike atmos­færen.

Men bare det å gå rundt og føle at du er på besøk i en eventyrverden, er en opplevelse for livet.

(santpaubarcelona.org)

 

2. Fyrrig flamenco

Fyrrig flamenco må oppleves. Folk står som sild i tønne allerede når vi kommer inn i det lille lokalet i god tid før klokken 21. Vi burde nok ha vært her en halvtime før for å kunne kapre noen av de ca. 40 sitteplassene.

Men vi har brukt litt tid på å finne frem, for hvem kunne vel ane at bak den nedtaggede døren i den lettere falleferdige bygningen midt i El Raval, ligger JazzSí, en av Barcelonas mest populære musikklubber?

I kveld er det flamenco på programmet. Vi henter med oss et glass rødvin fra baren – inkludert i inngangsprisen – og stiller oss opp mot veggen. Og det går ikke lang tid før vi glemmer at vi nesten står oppå naboen og at føttene verker, før en livfull flamencosanger akkompagnert av heftig gitarmusikk fører oss rett inn i en annen verden. Så inntar kveldens flamenco­danser scenen.

En kruttønne av en danser, med så mye lidenskap og så mye avansert teknikk at vi gir oss ende over.

Det er her at mange av Barcelonas kommende dansestjerner har sin debut. Selv om stedet er anbefalt i guide­bøker, er det de lokale som dominerer her, kjennerne, de som vet. Neste gang skal vi passe på å komme tidlig!

(tallerdemusics.com) 

Plaça Reial:
Plaça Reial:

Torget syder av liv om kvelden, da samles både gateartister, turister og lokalbefolkningen på de mange restaurntene rundt plassen. 

3. Verdensberømt konserthall

Hør Mozart i Musikkpalasset! Vi besøker Palau de Musica Catalana, tegnet av samme arkitekt som Hospital de Santa Creu, for å høre Mozarts Requiem. Palasset står også på UNESCOs verdensarvliste, bygget mellom 1905 og 1908 i en slående kontrast til sine litt rufsete og slitne omgivelser.

Innbyggerne i byen er stolte av sitt storslagne musikkpalass i stein, smijern og vakker mosaikk, med dekorerte søyler, glassmalerier og skulpturer.

Til tonene av Mozart lar vi blikket gli rundt i den særegne konsertsalen og opp i det fantastiske mosaikktaket og glassmaleriene, alle de malte blomstene, palmene og fruktene, til bystene av Anselm Clavé og Ludwig van Beethoven.

Det er en overflod av alt det vakre her inne, og med den mektige musikken som toner ut i rommet, fylles vi av takknemlighet.

(palaumusica.cat)

 

4. Skattejakt i vintagebutikker

Jakter du på hippiekjoler, er dettte byen. Barcelona er et eldorado for alle som vil gå på skattejakt i vintagebutikker.

I Riberia Baxta i El Raval ligger de som perler på en snor. Noen tar kilopris, andre tar stykkpris, men billig er det uansett, og her finner du både retrosolbriller fra Dior og hippiekjoler fra 70-tallet.

Timene går fort, her er det kilometervis av hyller med mange spennende godbiter.

Trenger du en pause, ta den gjerne i en sliten lenestol på utsiden av butikken. Der kan du utveksle shoppingtips med de foreløpig ganske få andre turistene eller med de lokale.

Hos Chandal finner du gamle LP-plater og polaroidkameraer, Kilostore Holala er Ravals største, og mange mener beste, vintagebutikk, og hos Lailo fant vi ikke mindre enn tre deilige bohemkjoler fra 70-tallet. Herlig!

Liker du å gå på skattejakt? Slik gjør du et kupp på loppemarked

Barceloneta:
Barceloneta:

Det er ikke mange storbyer som kan skilte med en så flott bystrand.

5. Bystranden

Bystranden er stedet på en deilig varm dag. Den ligger i Barceloneta, bydelen som ble bygget opp før sommer-OL i 1992.

Er det for kaldt å bade, sett deg på en av de mange restaurantene som ligger tett i tett langs strandpromenaden. Noen er dyre, andre billige, noen med nydelig mat, andre er mer middelmådige.

Vi kan anbefale Carpe Diem, som om kvelden forvandles til en klubb med sengelignende stoler og med riktig så heftig musikk. Dette er i hvert fall stedet for en lang lunsj, med mye underholdning i et fargerikt folkeliv.

Og hos Agua får du selskap av mange lokale, med nydelig mat til rimelig pris. Fersk paella, for eksempel?

 

6. Picasso museum

Dette er Picassos blå by. Her i Barcelona hadde Pablo Picasso sin blå periode.

I gatene rundt dagens museum, El Museu Picasso de Barcelona, så den unge Picasso for hundre år siden fattigdom og sult, slitne horer, krøplinger og syke som inspirerte ham til noen av hans største mesterverk. Flere av dem henger her. 

Picasso ble født i Málaga, men flyttet for å begynne på kunstskolen i Barcelona da han var 14 år, og det var her han opplevde sin første virkelig store blomstringsperiode som kunstner.

På museet i Barcelona finner vi kunstskatter som avanserte skoleskisser og familie-
portretter, og flere verker som han laget da han var i begynnelsen av tenårene.

(museupicasso.bcn.cat)

 

Luksuriøs spa:
Luksuriøs spa:

Nyt en behandling eller koble av i bassenget omkranset av gamle, vakre steinmurer som gir en mørk og avslappende belysning.

7. Deilig spa

Den totale avslapning kan man oppleve i byens beste hammam som heter Aire de Barcelona, og ligger midt i El Born.

Under høye bueganger, mellom marmor og glass, var dette i lange tider en av byens største vinkjellere før det ble brakt tilbake til gammel storhet med bassenger, dampbad, aromaterapi og terapeutiske dusjer.

Interiøret med gamle, vakre steinmurer har mørk og avslappende belysning, og du kjenner duften av blomster og eksotiske krydder fra dampende tekopper som du får servert når du trenger det som mest.

Det masseres heftig, og noen avslutter besøket med perlende dråper ved bassengkanten. Fristende!

(airedebarcelona.com)

 

8. Unik matopplevelse

Et måltid på Boca grande er en opplevelse for de fleste sanser, ikke bare for ganen. Stedet er en institusjon i Barcelonas restaurantverden, med en unik atmosfære.

Utvilsomt en av de beste «hangouts» både for lokale kjendiser og for dem som er på gjennomreise.

Restauranten har et overdådig interiør med en overflod av arkitektoniske detaljer; dekorasjoner, utskjæringer, søyler og speil, og er designet av en av byens fremste interiørarkitekter, Lázaro Rosa Violán.

Det første vi får øye på når vi kommer inn, er en gigantisk glassdisk full av sjømat. Hummer og østers, blåskjell og fisker i alle størrelser og fasonger.

Boca Grande har en lang og god vinliste, og i andre etasje har baren Boca Chica en cocktail-meny som utvilsomt gjør den til en av de beste cocktail-barene i byen.

«Storkjefta, vulgær og artig» skriver Mia Gundersen om Boca Grande i boken om «Barcelona» av Jarle Roheim Håkonsen. Tja, kanskje det? I hvert fall: Et besøk verdt!

(bocagrande.cat)

 

9. Bohem-livet

Følelsen av en liten sydfransk by, får vi der vi spaserer oppover Carrer de Verdi i bohem-bydelen Gracia.

Her er avenyer omkranset av platantrær og en labyrint av smale smug med gøyale, annerledes butikker, kafeer og barer og livlige torg og plasser. De store turisthotellene glimrer med sitt fravær, dette er barcelonernes egen bydel fremfor noen.

Vi vandrer fra torg til torg, plasser der barn sykler, leker eller gjør lekser mens foreldrene drikker et glass vin og snakker om livet med venner, venninner og naboer. Det er på disse plassene vi blir sittende mens timene går, og vi underholdes av lokale gatemusikanter og av det fargerike folke­livet på Plaça de la Vila, Plaça del Sol og Plaça de la Vierreina.

Glem for all del ikke en liten handletur på Carrer de Verdi, der du finner en drøss av små personlige butikker med klær og sko i spansk design, interiør og mat.

Befolkningen er glad i bydelen sin, ikke minst blir denne kjærligheten svært synlig under den store «Festa Major de Grácia» som arrangeres hvert år i august, og bydelen blir til en sydende festplass med musikk, dans og fyrverkeri.

 

10. Coctailbar Dry Martini bar

Barcelona er tidløs elegant. Det er en drøss av barer å velge mellom, men vi vil anbefale cocktailbaren Dry Martini bar. Denne klassiske engelske baren i Eixample-distriktet gir deg følelsen av å komme rett inn i en James Bond-film.

Så er den da også alltid på listen over verdens 50 beste barer.

Diskré, ikke helt unge kelnere, er kledd i hvite jakker, og bartendere i like uniformer demonstrerer overbevisende ekspertise med kunnskap om cocktailer generelt og dry martini, «stirred not shaken», spesielt.

Restauranten vegg i vegg, Speak Easy, kan også være verdt et besøk, husk å bestille bord i forveien.

 

Unik arkitektur:
Unik arkitektur:

Antonio Gaudi etterlot seg en spektakulær arkitektonisk arb, her fra «Park Güell».

11. Montjuic-høyden

Montjuic-høyden reiser seg som en frodig grønn sukkertopp opp fra den rødbrune gryta som er Barcelona.

Der har Joan Miró fått sitt eget hus hvor hans fargesterke malerier kommer til sin rett på hvite vegger. Miró ble født i Barcelona i 1893 og var en av verdens fremste surre­alistiske kunstnere, og arbeidet både som maler og skulptør.

Her i Barcelona finner du en enestående samling av hans arbeider.

De mest kjente i museet er kanskje de ca. 50 litografiene i svart-hvitt som ble laget etter den spanske borgerkrigen av en kunstner som var en sterk motstander av Franco.

Sett av dagen! (fundaciomiro-bcn.org

 

12. Her bor du i Barcelona:

Barcelona har et utall av hoteller i alle prisklasser, men selv valgte vi å leie en leilighet – de finnes i alle prisklasser. Da slipper du å spise alle måltider ute og du føler deg litt mindre som en turist.

Her er et par gode aktører: airbnb.no, barcelona-apartment.com, wimdu.no, housetrip.com

 

13. Andre opplevelser

Noen vil lure på hvorfor vi ikke har nevnt det mest åpenbare: Gaudis mesterverk Parc Güell, Palau Güell og La Sagrada Familia.

Vi gjør det her, de står selvfølgelig øverst på alle førstegangsturisters liste til Barcelona.

Kanskje er du også interessert i...