Reisetips Krakow
OPPLEV KRAKOW:

Krakow har vært en av nordmenns favorittbyer de siste par årene.

Et av årets mest populære reisemål

Prefekt for deg som vil kombinere storbyopplevelse med rimelig sydenferie!

8. desember 2016 av Tone Solberg Foto: Getty Images, Tone Solberg, Polen Travel

Tara har fått dekket deler av reise og opphold av det polske turistkontoret i Stockholm (Polen Travel).

Salget av reiser til Polen har nærmest eksplodert, konstaterer Ruth Elin Simonsen. Hun er informasjonsansvarlig for trender i Reisegiganten, selskapet som eier nettstedene restplass.no og solfaktor.no.

Simonsen kan fortelle at det særlig er Gdansk som har rett oppoverpekende kurve. Gjennom sommerhalvåret toppet byen listen over europeiske reisemål. Det var da nordmenn skjønte at storbyopplevelsen kunne kombineres med rimelig «sydenferie» i nabobyen Sopot, som er kjent for sine langstrakte, halmfargede østersjøstrender.

Simonsen mener at den voldsomme interessen for Polen har flere årsaker, men først og fremst tilgjengelighet. Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har direkteruter til Polen fra flere norske byer. Også Norwegian har flere ukentlige avganger.

– Flyturen tar bare halvannen time og dette egner seg for helgeturer – uten å bruke mye tid på transport, sier Simonsen. Selvsagt betyr det mye at polsk valuta er rimelig, og at det oppleves billig å være der.

St. Marias gate i Gdansk
VINTERIDYLL:

St. Marias gate i Gdansk er vakker også på vinterstid.

Mens Gdansk suste inn fra sidelinjen i 2016, har Krakow vært en av nordmenns favorittbyer de siste par årene. Reisegiganten noterer en økning i salget på 30 prosent fra i fjor, og interessen topper seg i ukene før jul.

– Julemarkedet i Krakow tiltrekker seg enormt mange turister, sier Monika Pawlowska, informasjonsansvarlig ved Polen Travel i Stockholm.

Det populære julemarkedet befinner seg på torget i gamlebyen. Bare Wien og Budapest tiltrekker seg like mange turister. Med et areal på 200 x 200 m er Rynek Glowy den største markedsplassen fra middelalderen i Europa. Like fullt kan det bli trengsel når de mange og fargerike bodene inviterer til førjulshandel. Taktikken er å senke skuldrene med et krus med dampende gløgg, og glede seg over alle presangene som i løpet av noen formiddagstimer kjøpes innenfor kort radius.

Se hvilke steder du bør besøke i Krakow, Gdansk og Warszawa nederst i artikkelen!

Julemarked i Krakow
JULESTEMNING:

Julemarkedet i Krakow er verdt et besøk. 

Opplev gamle Europa

Ved siden av historien, arkitekturen, maten og ølet finnes det ifølge den kjente reisejournalisten Jens A. Riisnæs ytterligere tre grunner til å skynde seg til Polen: Den rivende økonomiske utviklingen, det vakre landskapet og den fredfulle naturen.

– Dette er deler av Europa som er langt mer eksotiske enn «langtvekkistan», som det haster å reise til. Dro du ikke med en gang etter at muren falt, så pakk ryggsekken og kom deg av sted, oppfordrer Riisnæs.

– Det er fortsatt mulig å finne restene av det gamle Europa. Eiffeltårnet vil stå der lenger enn du lever. Som oppdagelsesreisende er det vesentlig å ta for seg av det som vil bli borte, og heller vente med det som blir stående mer eller mindre uforanderlig, mener Riisnæs.

En spennende historie og opplevelsen av å bevege seg inn i «upløyd» mark er ifølge Ruth Elin Simonsen i Reisegiganten en viktig grunn til den oppblomstrende interessen for Polen. Så hvis du er lei turisttrengsel og weekendturer til byer som «alle» har vært i, som Krakow, Warszawa og Gdansk, kan du som oss ta turen til Zamosc med sine knapt 70 000 innbyggere. Renessansebyen sørøst i landet havnet på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1992 finner vi ut på veien dit.

Tidlig på kvelden, med skrånende sol over hustakene, ruslet vi fra hotellet og inn mot torget som gjerne omtales som den «perfekte renessanseby», «arkadenes by» og «Nordens Padova». Det kvadratiske torget i byens hjerte er en åpenbaring. Plassen, som regnes som en av de vakreste i Europa, er omkranset av nyrestaurerte bygninger i glade farger. Rådhuset fra 1651, har fått tilbake originalfarger i rosa og eggeskall. Ved siden av den imponerende storstuen ligger kunstferdige bygninger oppført av armenske kjøpmenn.


Tragisk historie

Fra lekende, lette renessansefarger går turen videre til det aller svarteste kapittelet i Europas historie. En forsmak fikk vi allerede i rotunden rett utenfor gamlebyen i Zamosc. Den sirkelformede festningen som i dag huser martyrmuseet (muzeum-zamojskie.pl), ble bygget i 1820-årene som en del av byens forsvarsverk.

Under den andre verdenskrig gjorde tyskerne den om til tortursenter. 8000 mennesker ble drept her under krigen. Likene ble brent i gårdsrommet. Ofrene var både polske soldater og medlemmer av den polske motstandsbevegelsen.

En liten time i bil fra byen ligger utryddelsesleiren Belzec. Det vil si, det finnes overhodet ikke rester av selve leiren. Fra mars til desember 1942 ble mellom 430 000 og 500 000 mennesker gasset i hjel, brent og begravet her ute på det spredt bebygde bondelandet. Nesten alle de drepte var jøder. Bare to overlevde og kunne fortelle ettertiden om forholdene i leiren.

Belzec ble avviklet fordi det ikke var plass til mer menneskeaske, og Auschwitz kunne myrde mer effektivt. Da tyskerne trakk seg tilbake, ble bygningene jevnet med jorden, og det ble anlagt en gård over asken. Massemordene skulle skjules – og glemmes.

Enda solen varmer i nakken, har jeg gåsehud på armene da vi gjennom en smal korridor nærmer oss porten som symboliserer døren inn til gasskamrene. Det var kapasitet til å ta livet av 700 mennesker i timen. Langs veien hever betongveggene seg stadig høyere inn i bakken. På hver side av betonggangen er gulvet dekket med gråsvart stein som er slagg fra stålindustrien. De høye, gamle eiketrærne står som tause vitner til massedrapene som fant sted for bare to generasjoner siden.

– Stein har en viktig symbolverdi for jødisk kultur, sier museumsdirektør Tomasz Hanejko og peker utover haugene av livløse slaggklumper og rustent, sprikende armeringsjern. Første minnesmerke over Belzec ble anlagt i 1963. Det ble gjenskapt i sin nåværende og svært uttrykksfulle form for ti år siden, og inkluderer også et lite Holocaust-museum.


Erobret nordmenns reisehjerter

Men vi føler oss ikke helt ferdig med renessansebyen Zamosc, så vi tar turen tilbake for å lære mer om byens historie. På 1500-tallet var Zamosc en rik by som trakk til seg driftige kjøpmenn fra en stor omkrets, forklarer byguide Jarek Osobka.

Byen var et knutepunkt på handelsveiene mellom Polen og Ukraina. Med patriotisk begeistring legger han ut om byens helt spesielle historie. At fargene både er sterkere og dristigere enn den terrakottafargen vi gjerne forbinder med italienske renessansebyer, skyldes at originalfargene er hentet frem fra gamle malerier.

– For nordmenn må det være interessant å vite at deler av restaureringsarbeidet er gjort med norske bidrag, fortsetter Jarek ivrig. Zamosc har fått 150 millioner norske EU-kroner øremerket å ta vare på byen.

Deler av midlene har gått med til å gjenoppbygge et imponerende festningsverk rundt byen. Zamosc skulle kunne stå imot fremmede krigsmakter. Både kosakker og svensker måtte gi opp da de på slutten av 1600-tallet forsøkte å erobre byen.

Nå er det imidlertid nordmenn som farter i tusentall til polske byer, og Polen – stormakten i Øst-Europa – som har erobret nordmenns reisehjerter.

Bilig spa i Polen
RIMELIG LUKSUS:

RIMELIG LUKSUS: Mange reiser til Polen bare for å nyte landets mange spa-muligheter. 

Dampende luksus

Uansett hvor i Polen du velger å dra: unn deg en spa-behandling! Det er rimelig luksus som får en stresset kropp over i velvære og feriemodus. Velg om du vil bo på hotell med egen spa-avdeling eller sette av noen timer på dag-spa.

Krakow: Dersom spa er en vesentlig del av reiseopplevelsen, kan du vurdere en ferdig pakke fra spatur.no. Da bor du på Famona Spa & Business, et firestjerners hotell åtte kilometer fra gamlebyen.

Dagspaet Ambra SPA har spesialisert seg på norske kunder og har egen spa-meny på norsk (ambraspa.pl).

Gdansk: Spa-avdelingen på Gdansk Hotel (fem stjerner) er en av de mest moderne i Polen og regnes som den beste i byen (hotelGdansk.com.pl).

Ønsker du bare en enkel spa-behandling eller hudpleie, prøv Jacques André Hair & Spa.

De som reiser til Gdansk i sommerhalvåret fortsetter gjerne til badebyen Sopot for å slappe av. Mera Spa Hotel ligger rett ved stranden, har to restauranter og et spa med full service (meraspahotel.pl).

Warszawa: Ønsker du luksus – og spa – midt i hjertet av hovedstaden, er Polonia Palace Hotel stedet. Det elegante hotellet er byens eldste, åpnet i 1913 og oser av øst-europeisk luksus.
Spa-avdelingen er en oase av stillhet.Fakta om Polen

Innbyggere: 38,5 mill.

Hovedstad: Warszawa.

Reise: Wizz Air (wizzair.com) har direkterute til flere polske byer fra flere norske flyplasser.

Norwegian (norwegian.no) flyr også jevnlig.

Valuta: Polen er medlem av EU, men har beholdt zloty (100 zloty = ca. 210 kr).

Kanskje er du også interessert i...