© Frukt.no, Getty Images

Lag smaksrik frukt- og nøttesalami til jul

Naturens eget godteri er kalorikt, men også næringsrikt – og like godt i søt mat som i salt mat!

1. desember 2015 av Cecilie Espensen

Få ting er så bundet opp til jul og julekos som et bugnende fat med nøtter og tørkede dadler. Kanskje ikke så hipt og moderne, men likevel noe de fleste av oss setter frem til gjestene uansett om det blir spist eller ikke. Men hva med å puste nytt liv i denne supersøte, tørkede frukten i år? Så mye usunt som vi fyller magene med i løpet av høytiden, er daddelens innhold av A- og B-vitamin, kalium, kalsium, fosfor og jern et kjærkomment kosttilskudd mens vi så går rundt en enebærbusk.

Jo, søtere, jo bedre – slik kvalitetsstemples daddelen der den dyrkes og spises – i Midtøsten og Nord-Afrika. Begge steder er denne steinfrukten en selvskrevet del av kjøkkenet året rundt, i gryter, kaker og desserter. Med tanke på den tiden vi nå går inn i med selskapeligheter og middager, er det naturlig å utforske daddelens mange bruksområder.

Den tørkede fruktens intense sødme gir god motvekt til salt mat, så prøv å tilsette finhakket daddel i salat med fetaost eller blande den i couscousen du serverer til den marokkanske gryten med kjøtt, krydder, mandler og annen tørket frukt. Eller kjern ut daddelen og fyll den med en skåldet mandel eller en miks av hakkede nøtter og serverer den som fingermat på førjulsfesten. Eller svøp den inn i god skinke eller bacon, brun skinkepakken lett og server den på tapasbordet. Glem heller ikke at sødmen i daddelen er det perfekte følget til et god ostefat – helt på høyde med ferdigkjøpte marmelader.

 

Frukt- og nøttesalami

Denne søte salamien krever ingen koking eller steking, kun modning. Lag den i god tid, og server med dessertvin i juleselskapet.

 

500 g tørket fiken

500 g tørket daddel, utkjernet

200 g valnøttkjerner

150 g kandisert sitronskall, finhakket

125 g kandisert appelsinskall, finhakket

1 ss nykvernet svart pepper

1 vaniljestang, kun frøene

 

1. Skjær fikner i mindre biter. Kjør de til en klebrig masse i en food prosessor. Gjenta med dadlene, og ha de i en bolle sammen med fiknene. Tilsett halverte valnøtter, appelsin- og sitronskall, pepper og vaniljefrø. Bland godt.

2. Fordel blandingen på to ark plastfolie, og form til to salamier. Legg ut to ark rispapir på kjøkkenbenken, over salamiene og pakk de godt inn i papiret.

3. Pakk salamiene tett inn i bakepapir, og knyt endene med bomullstråd.

4. La salamiene modne tørt og kjølig i ca. 1 måned.

 

Kandiserte sitrusskall

3 økologiske sitroner/appelsiner

5 dl vann

5 dl sukker

 

1. Skyll og trøk frukten. Skjær den i skiver, og fjern fruktkjøttet. Skrap så mye som mulig av det bitre hvite skallet.

2. Kok opp vann i en liten kasserolle, og tilsett fruktskallet. Kok skallet i ca. 5 min til det er mørt. Ta opp skallet med en hullsleiv, og ha sukkeret i kasserollen. Kok opp, og ha skallet tilbake. La det koke til sukkeret er oppløst og vesken gjennomsiktig. La skallet renne av (ta vare på sirupen og bruk den til dessert) og la det tørket før det oppvares på et glass med tett lokk.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...