© Tore Fjeld

– Jeg vil formidle ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat

Fru Timian er ny matblogger på tara.no.

18. mars 2016 av Bjørnhild Fjeld

– Jeg har ikke noen sans for alskens kompliserte dietter. Jeg har mer tro på å spise litt av alt, og kose seg med maten, sier Marit Røttingsnes Westlie, som for de fleste er best kjent som matbloggeren Fru Timian.

Gjennom bloggen sin frutimian.no når hun daglig ut til mellom 6000 og 8000 lesere, i tillegg til at hun har 18 000 følgere på Facebook og 10 000 på Instagram. Fra 1. april blir Fru Timian ny blogger på Tara.no – og kan derfor spre matglede til enda flere lesere. 

– Jeg ønsker i all ubeskjedenhet å formidle ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat. Råvarene skal alle kunne få tak i, uansett hvor de bor i landet, sier hun.

For matbloggeren består hverdagen i å finne på stadig nye varianter av kjente og ukjente retter, som skal fotograferes og legges ut på bloggen.

– Jeg setter min ære i å beskrive fremgangsmåten så bra at den som lager maten eller baker kakene alltid får vellykket resultat, understreker hun.

Skrev bakebok

Marit er sivilmarkedsføreren som flyttet til Rakkestad og begynte å skrive om mat.

– Jeg bodde i Oslo i 11 år og jobbet som markedssjef blant annet i Vårt Land. Men da jeg møtte Øystein og flyttet til Rakkestad, fant jeg fort ut at jeg ikke hadde lyst til å tilbringe så mye tid med å sitte på toget, forteller Marit som opprinnelig er fra Inderøy i Nord-Trøndelag.

I tillegg til et velutviklet salgstalent, har Marit alltid hatt en stor interesse for matlaging.

– Jeg satt med notatblokk og fulgte med på Fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid Hovig. Og så lærte jeg å bake av mamma. Gjærbakst har alltid vært en favoritt. Jeg kunne aldri gått på lavkarbo, jeg elsker karbohydrater!

Da tiden var inne for et karriereskifte var derfor matlaging en logisk ingrediens.

– Hva kunne jeg gjøre i Rakkestad? Jeg kunne skrive, og jeg kunne bake. Jeg bestemte meg derfor for å skrive en bakebok.

Marits første bok, «Nybakt», kom ut i 2004, og totalt har hun gitt ut 9 bøker på Cappelen Damm forlag. Ektemannen Øystein Westlie er fotograf og har tatt bildene til de fleste bøkene, i tillegg til at han tar bildene til bloggen.

Marit tok også frem sine selgeregenskaper og ringte rundt til forskjellige avisredaksjoner med tilbud om å lage en matspalte. På ett tidspunkt hadde hun spalte i 8–10 ulike aviser, deriblant Dagbladet Søndag.

Som etter hvert profilert matskribent kom også tanken om å lage en egen blogg. Dermed ble Fru Timian født i 2011. Marit er nå en av landets mest populære matbloggere, og var finalist i kategorien Årets matblogg under Vixen Blog Awards tidligere i år.

– Jeg elsker å samle familien og venner rundt kjøkkenbordet både til hverdag og fest. Med mine oppskrifter håper jeg å inspirere andre til å være hverdagshelter i matlaging.

Marit synes ikke det er nødvendig å handle i spesialforretninger for å kunne lage skikkelig god mat. Tobarnsmoren vet av egen erfaring at det i en hektisk hverdag ikke alltid er mulig å sette av timevis til middagslagingen. Dessuten er ikke matbutikkene i Rakkestad mer velassorterte enn de fleste andre steder i landet.

– Jeg liker å lage enkel og god mat fra bunnen. Det er mulig å få til også på travle hverdager, og med de ingrediensene du får kjøpt i helt vanlige dagligvarebutikker, mener hun.

De første årene drev hun matskribentvirksomheten fra kjøkkenet hjemme, men nå har hun tatt virksomheten ett skritt videre og leier et matverksted i Rakkestad sentrum.

– Det er deilig å kunne gå fra alt uten at det er krise, å kunne utsette oppvasken til neste dag. Da jeg holdt på hjemme fikk ungene nesten ikke komme inn på kjøkkenet.

Satset som gründer

En viktig del av en bloggehverdag er jo å ta bilder av maten, og det er det stort sett ektemannen Øystein som gjør. Med eget matverksted kan fotolamper og annet utstyr stå klart til enhver tid.

– For noen år siden jobbet jeg med kvinnelige gründere, og snakket mye om hvor viktig det var å tørre å satse. Da slo det meg at det var akkurat det jeg selv måtte gjøre, jeg måtte satse.

Og gjennom Fru Timian AS har Marit bokstavelig talt klart å skape et levebrød. Det er ikke sånn som det blir fremstilt i en del medier, at det å være blogger betyr millionlønn fra første stund, men det går ganske bra nå.

– Sånn som situasjonen er nå, kan jeg ta ut en ok lønn. Men det har vært mange måneder da jeg ikke har kunne ta ut lønn i det hele tatt. De fleste bloggere tjener heller ikke penger, det er et tøft marked å komme seg inn på. Det hjelper nok at jeg har bakgrunn fra salg og markedsføring, sier hun.

Marit innrømmer at lysten til å lage mat ikke alltid er på topp når hun kommer hjem etter en lang dag med matlaging. Men maten smaker jo like godt selv om den har vært «fotomodell» noen timer før.

– Jeg er opptatt av måltidet, av at vi samles rundt bordet og koser oss med maten. Den gleden formidler jeg både til leserne og til familien min.

I tillegg til å lage mat, får Marit også tid til noen løpeturer og yoga innimellom.

– Jeg er ingen helsefrik. Jeg trener en del, og spiser rimelig sunt i hverdagen. Starter dagen med havregrøt. Men jeg tar meg gjerne et glass rødvin og en sjokoladebit på en helt vanlig tirsdag hvis jeg har lyst på det, sier den populære matbloggeren.

Kanskje er du også interessert i...