© Marthe Reienes

Hva er den beste strategien for å bli en sponset blogger?

Kan vi lage paroler? Gå i tog?

16. september 2016 av Siri Gjelsvik

Siri Gjelsvik står bak bloggen Seks og samliv og blogger for tara.no hver uke.

 

Det er mye snakk om bloggere og sponsing og riktig merking av innlegg. I den forbindelse har jeg noen spørsmål:

Jeg får jevnlig henvendelser om sponsing. Riktignok i ti av ti tilfeller om jeg er interessert i å sponse, ikke å bli sponset, men prinsippet er jo noe av det samme.

Eksempler på tilfeller i løpet av de siste par ukene:

Innesko
En niåring fremmet ønske om å få sponset et par innesko med reinsdyr på. Hun hadde allerede innesko i ekte plast og fine farger, men argumenterte med at reinsdyr passet bedre til årstiden, at noen på skolen hadde sagt at crocs ikke var fine (vanskelig å være uenig i det), og at hun dessuten ville nekte å bruke plast-tøflene, så alternativet var å bli kald på beina og dermed syk (en god trussel skal ikke undervurderes). Hun toppet forespørselen med en 70/30-kombinasjon av dådyrøyne og skjelmsk smil.
Strategi: Fashion-retorikk, trusler og sjarm.
Resultat: Jeg sponset innesko med reinsdyr.


Åttitallsklær

En elleveåring planla åttitallsfest. Hun googlet åttitallet: «Jeg har sett bilder, de var skikkelig sprø da. Jeg trenger noen sånne klær. Men det har vi vel ikke, mamma, for du levde vel ikke på åttitallet?»
Taktikken er fremragende. Jeg levde i høyeste grad på åttitallet, selv om jeg har gjort mitt beste for å skjule alle spor. Jeg pleier å få spørsmål om jeg levde da dinosaurene var små (at jeg levde da dinosaurene var voksne er det ingen som lurer på).
Strategi: Overrumplende og artig frekt kompliment som veier opp for motviljen mot å bruke mer penger på pannebånd og leggvarmere.
Resultat: Jeg sponset åttitallsklær. Hun fikk en is også.

Søker hverdagssponsor:
Søker hverdagssponsor:

Kaffens betydning for et gjennomsnittsmenneskes overlevelsesevne på en gjennomsnittsdag kan ikke undervurderes. Skal vi prøve å finne en kaffesponsor?

© Siri Gjelsvik

Dopapir
Idrettslaget vil at vi skal sørge for at Norges befolkning er sikret tilstrekkelig med dopapir. Fire ganger i året må vi passe på at alle har nok å tørke seg med, eller hva de nå bruker alle disse sekkene med dopapir til. For min del kan jeg stable dem opp etter veggen og bruke dem som etterisolering av huset.
Strategi: Tvang.
Resultat: Jeg prøver å slippe unna, men vi vet jo hvordan det går. (Vil du kjøpe dopapir, forresten?)


Spørsmål 1

Hvordan skal jeg som sponsor kreve at slikt merkes? Særlig dopapiret lurer jeg på. Skal vi skrive sponset på hver rull?

Spørsmål 2
Hva er best strategi for å bli sponset? Personlig trenger jeg verken innesko, åttitallsklær eller dopapir, særlig ikke dopapir, men med til sammen seks unger, alle med flere utesko enn innesko og dessuten en utpreget horisontal tilnærming til oppbevaring av eiendeler, kunne vi trengt en god bulldoser. Eventuelt en robotstøvsuger. Jeg har veldig, veldig lyst på robotstøvsuger. Helst en i hvert hjem. (Og en vindusvasker, to kasser med vin, en del mer søvn og et klippekort på spa.)

Strategi: Jeg er veldig usikker på strategien her. Jeg er mye bedre på tomme trusler enn på dådyrøyne, sjarm og komplimenter, men skjønner jo at tomme trusler vil fungere dårlig opp mot robotstøvsugerfabrikken (mot bulldoserfabrikken er det jo helt meningsløst). Men vi er jo flere med ilandsproblemer som ønsker oss litt hverdagssponsing? Kan vi lage paroler? Gå i tog? «Ja til gratis robotstøvsugere til oss som mener at vi trenger det?»

Jeg foreslår en dugnad, for inntil noen kommer med noen gode forslag her må vi kalle en spade en spade (selv om vi ikke er sponset av spadefabrikken) og fortsette å grave fram gulvet sjøl.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Dopapirsponsing:
Dopapirsponsing:

Er sponsor av idrettslag som selger dopapir, men mest av alt av de som selger dopapir til idrettslagene, tror jeg.

© Siri Gjelsvik

Kanskje er du også interessert i...