© Getty Images

– Det har blitt så lett å skille seg

De som sier at det er lett å bli skilt, er enten fortsatt gift, eller har aldri vært gift.

26. august 2016 av Siri Gjelsvik

Det har blitt så lett å skille seg

Det har blitt så lett å skille seg, sier folk.

Folk går fra hverandre så lett, det har blitt så vanlig, sier folk.

Hva med ungene, tenker de ikke på ungene, sier folk.

I den offentlige samtalen er det en sånn ting som det er helt greit å si, det vekker ingen debatt, det hever ingen øyenbryn, det har vært sagt så mange ganger at det har blitt en slags sannhet.

Dette er hva jeg tror:

De som sier at det er lett å bli skilt, er enten fortsatt gift, eller har aldri vært gift.

De kan snakke om skilsmisse i én setning og middagsplaner i den neste, fordi det er ord som ikke gir så mange assosiasjoner. Eller, middag gir sannsynligvis flere. 

Skilsmisse, sier de kanskje, og så blablabla, og så går de over til å snakke om middag, og da kan det hende de får vann i munnen, for de tenker på lukter og smaker, og begynner å lure på hvor de egentlig fant den vegetaroppskriften på indisk linsecurry. 

De som har testet konseptet skilsmisse, henger ikke nødvendigvis med over til linsecurryen like kjapt. 

Skilsmisse er også et ord som har lukt og smak og assosiasjoner. Er skilsmissen helt fersk, er den kanskje som et stykke rått kjøtt, som blodsmak i kjeften, som en knyttneve i trynet, som en innebrenner-kvise det endelig har gått hull på, det er bare å velge. 

Det kan hende ingen passer, det kan hende alle passer, men ferske skilsmisser forbindes sjelden med fest og basar. 

En modnet skilsmisse kan være innviklet, utviklet, forviklet. Kanskje mindre sår, kanskje enda verre enn da den var fersk. Som knekkebrødsmuler i senga, som lukten av en gryte som har brent seg, som et vemodig minne, som en evig påminner om den store, viktige tingen du ikke fikk til. 

Jeg vet ikke. Jeg vet bare hva som stemmer for meg. Du vet hva som stemmer for deg. Folk som uttaler seg om hvor enkelt det er å skille seg, vet ingen av delene.

Men de har rett i én ting: Skilsmisse er nokså vanlig. Jeg har snakket med mange som er skilt. Vi har ulike erfaringer, til dels veldig ulike erfaringer til og med. Men vi har noen ting til felles:

Ingen synes det var lett.

Ingen hadde det som første utvei.

Vi vil sannsynligvis ikke anbefale deg å prøve det.

Vi må konsentrere oss VELDIG for ikke å klabbe til de som tror skilte foreldre ikke tenker på ungene.

Til deg som fortsatt er gift, eventuelt aldri har vært det: Det er helt sikkert ting du vet mer om enn skilsmisse. Bruk heller pekefingeren til å lete fram den curryoppskriften.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Kanskje er du også interessert i...