vin til grillmat
Vin som passer til grillmat:

Finn vinen som passer perfekt til ditt neste grillmåltid!

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Grill og vin – slik matcher du det perfekt

Når mat og drikke matches perfekt, svinger måltidet! Fyr opp grillen og nyt maten med viner som virkelig fremhever den gode grillsmaken.

20. juli 2018 av Av Gunilla von Heland og Gunilla Hultgren Karell / Merethe Hommelsgård

Grillmat og vin - dette bør du tenke på!

Du bør tenke på hva slags vin du bruker til grillmat hvis du vil gi gjestene den ultimate opplevelsen, og den sikreste tommelfingerregelen er å bruke rødvin til kjøtt, hvitvin til fisk og skalldyr, mens salater gjerne godt av en frisk vin - som for eksempel en rosé. 

Det å matche vin til grillmat er som med all annen mat – fokuser på hovedkomponentene i oppskriften din, og velg en vin som komplimenterer disse. Du vil merke at den rette vinen vil fremheve nyansene i retten din, og gi den en forlengelse av de deilige smakene. 

Det er likevel et par ekstra ting å tenke på, spesielt når det kommer til grillmat og matching av vin: 

Marinader og sterkt krydder, samt smaken av kull når vi griller gir en ekstra utfordring til den som skal velge drikke.

Krydder i grillmat for eksempel, krever en kraftig vin, mens grillede grønnsaker med syrlig dressing krever en fyldig hvitvin. Her har vi laget en herlig meny til deg, med flotte viner som passer til!

helgrillet entrecôte
Saftig kjøtt:

Bind opp kjøttet, så holder det seg sammen under grillingen og slipper ikke så mye av væsken. Velg gjerne økologisk kjøtt.

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Oppskrift på helgrillet entrecôte

Tid: 45 min. + 8 timer i marinade

Antall personer: 4

  • ca. 800 g entrecôte i et helt stykke
  • 1 ts havsalt

Marinade:

  • ½ dl balsamicoeddik
  • 1 ss worcestershiresaus
  • 2 ss japansk soyasaus
  • 1 ss flytende honning
  • 2 ss olivenolje
  • 2 kvister frisk rosmarin
  • 1 ts salt
  • 1 hvitløksfedd, skrelt og skåret i tynne skiver
  • ½ ts kvernet svart pepper

Potetsalat:

  • 1 kilo nypoteter
  • 1 dl majones
  • 1 dl lett crème fraîche
  • 2 ts trøffelolje
  • salt og kvernet svart pepper
  • 100 g sukkererter
  • ½ dl finhakket frisk gressløk
  • 50 g erteskudd
  • rødbeteskudd

Urtetomater:

  • 300 g små tomater i 
  • forskjellige farger
  • 3 ss olivenolje
  • 2 hvitløksfedd, skrelt og skåret i tynne skiver
  • 2 ss finhakkede friske urter, f.eks. rosmarin, timian, salvie, persille
  • 1 ts havsalt

Slik gjør du:

  1. Rens kjøttet. Bind det opp med tråd og legg det i en plastpose.

  2. Marinade: Bland ingrediensene til marinaden og hell den over i plastposen med kjøttet. Knyt godt sammen og mariner kjøttet i kjøleskap i 5–8 timer. Snu det noen ganger.

  3. Potetsalat: Kok potetene i lettsaltet vann og la dem avkjøles. Skjær dem i passende biter. Bland majones, crème fraîche og trøffelolje. Smak til med salt og pepper.

  4. Skjær sukkerertene i strimler. Legg poteter, sukkererter, gressløk, erteskudd og rødbeteskudd i en salatbolle og bland med dressingen. Oppbevar kaldt frem til servering.

  5. Tenn grillen. Ta ut kjøttet av kjøleskapet og la det bli romtemperert.

  6. Urtetomater: Legg tomatene i en aluminiumsform sammen med olje, hvitløk, urter og salt. Bland godt.

  7. Ta opp kjøttet fra marinaden og tørk det av med kjøkkenpapir. Grill kjøttet indirekte med lokket på grillen. Temperaturen i grillen bør være 125–150 °C. Snu på kjøttet av og til, og pass i begynnelsen nøye på at temperaturen ikke er før høy.

  8. Sett formen med tomatene ved siden av kjøttet. Grill videre til kjøttet er ferdig, det bør ta 15–20 min. Bruk gjerne steketermometer, kjøttet er medium rått ved 58 °C, medium stekt ved 60 °C og gjennomstekt ved 65 °C. La kjøttet hvile i ca. 15 min. under aluminiumsfolie.

  9. Skjær kjøttet i skiver og strø over havsalt. Server med urtetomater og potetsalat.

TIPS!

  • Trøffelolje kan variere i styrke, så smak til majonesen.
  • Tomatene med hvitløk og urter fungerer som en saus til kjøttet.

Match entrecôte og drikke

Menyforslag: Helgrillet entrecôte med potetsalat og hvitløksbakte tomater

Til grillet entrecôte med trøffel-potetsalat og urtebakte tomater passer det aller best med en sjenerøs og fyldig rødvin. Trøffelsmaken er intens, og kan lett ta overhånd hvis vinen er for lett. Så en rødvin med sjenerøs fruktighet og balansert syre er et godt valg til denne retten. Luft gjerne vinen før servering.

Rødviner som matcher grillmaten:

Allegrini La Grol
Elegant og kompleks italiensk rødvin:

 Konsentrert smak, delikat fruktpreg og god lengde. 

© 5506301 Allegrini La Grola 2014, 249,00 kr (BU)
Peter Lehmann Weighbridge Shiraz
Bløt, sødmefull og fruktig australsk rødvin:

Hint av vanilje og krydder og en varm ettersmak.

© 4182601 Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2013, 134,90 kr
Séminaire Côtes du Rhône
Ung, saftig og fruktig økologisk fransk rødvin:

Preg av mørke bær, krydder og urter.

© 9896001 Séminaire Côtes du Rhône 2016, 139,90 kr
grillet salat
Fargerik salat:

Grønnsaker og rotfrukter får en fyldigere smak av å bli grillet. Godt brød og tilbehør som hummus eller urtekrydret matyoghurt smaker godt til.

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Oppskrift på grillet salat

Tid: 45 min.

Antall personer: 4

  • 2 små auberginer eller 1 stor
  • 2 ts salt
  • 1 ss + 1 ss + 1 ss olivenolje
  • 1 søtpotet (ca. 500 g)
  • 1 dl svarte linser
  • 1 romanesco- eller blomkålhode
  • 2 ts havsalt
  • 200 g hvit geitost
  • 1 bunt frisk dill

Dressing:

  • 2 ss presset sitronsaft
  • 1 ts finrevet sitronskall
  • 2 ss flytende honning
  • 3 ss olivenolje
  • salt

Slik gjør du:

  1. Dressing: Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt. Tenn grillen.

  2. Skjær auberginen i skiver. Strø over salt og la væsken trekke ut i ca. 30 min. Skyll og tørk av skivene med kjøkkenpapir. Pensle skivene med 1 ss olje.

  3. Kok linsene etter anvisningen på pakken. La dem renne av og avkjøles.

  4. Skjær søtpoteten i ca. 1 cm tykke skiver. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 5 min. La dem renne av i et dørslag. Pensle skivene med 1 ss olje. Skjær kålen i ca. 1 cm tykke skiver og pensle dem med 1 ss olje.

  5. Grill grønnsakene i ca. 5 min. på hver side. Snu dem av og til. Krydre søtpotet og kål med havsalt. Legg over på et serveringsfat. Strø over smuldret geitost, linser og hakket dill. Drypp til slutt over dressingen.

Match salat og drikke

Menyforslag: Grillet salat med aubergine, søtpotet og hvit geitost

De grillede grønnsakene passer godt sammen med smaken av syrlig hvit geitost og friskhet fra sitrondressingen. Her passer en frisk og tørr rosévin godt, like mye som en frisk og litt fyldigere hvitvin. Vinens friskhet møter da den rene smaken av maten. Server gjerne vinene med en temperatur på 8–12 °C.

TIPS!

Søtpotet kan være vanskelig å skjære i skiver, så bruk en ekstra skarp kniv.

Hvitviner som matcher salaten:

Olivier Leflaive Bourgogne Blanc  Les Sétilles
En frisk og ung fransk hvitvin av 100 % chardonnay:

 Fin fruktsmak og god balanse. Hint av sitrus, fersken og melon.

© 4105801 Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles, 239,90 kr (BU)
Rabl Grüner Veltliner 2017
Ung, tørr og velbalansert hvitvin fra Østerrike:

Preg av sitrus, eple og krydder. 

© 8044301 Rabl Grüner Veltliner 2017, 145,90 kr
 Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2017
Fruktig og sval tørr italiensk rosévin:

Preg av røde bær, sitrus og urter med en tydelig ettersmak.

© 9747601 Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2017, 139,90 kr

Kanskje er du også interessert i...