rask middag grønne salater
Finn noe godt å spise:

Frister det med disse raske salatene?

© Foto: Wolfgang Kleinschmidt/Allt om Mat

Rask middag i varmen: Sommergrønne salater

Hva passer vel bedre en solvarm sommerdag enn en herlig og mettende salat? Vi har laget fire salater som alle er forskjellige. Her kan alle finne sin egen favoritt – eller kanskje to?

28. juli 2018 av Av: Allt om Mat

Lett sommermat er best i varmen

Sliter du med å finne fristende mat i varmen? Tunge, varme middager frister ofte ikke når sola steker. Lag heller en lett og herlig salat! Du slipper å slite over varme gryter på kjøkkenet og kan nyte et lett, men mettende måltid.

Har du gjort forberedelser som marinering og graving på forhånd tar det ikke mer enn 20-30 min å slenge sammen disse herlige grønne salatene som garantert metter i sommervarmen.

Finn din favoritt blant disse 4 deilige rettene!

Indisk kyllingsalat med syltet mango

Indisk kyllingsalat med syltet mango

Her kan alle sette sammen sin egen salat. Pakk gjerne ned ingrediensene hver for seg og ta med på piknik.

Tid: 30 min. (+ 1 time til marinering)

Antall personer: 4–6

Dette trenger du:

  • 600 g kyllinglårfilet
  • 2 ss + 1 ss tandoori-pasta
  • 1 ss rapsolje
  • 1 agurk
  • 250 g tomater, gjerne plomme
  • 3 hjertesalater
  • 2 gulrøtter
  • 2 sitroner
  • 1 rød chili
  • 1 pakke kokte røde linser (380 g)
  • 1 ss presset sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 dl cashewnøtter
  • 1 liten potte koriander
  • 1 liten potte mynte

Papadam:

  • 10 papadam, små indiske flatbrød
  • 2 ss olje
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ts havsalt

Syltet mango:

  • 1 ½ dl vann
  • 1 dl sukker
  • ½ dl klar eddik
  • 300 g frossen mango i terninger, tint
  • ½ ts chiliflak

Yoghurtdressing med mynte:

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • 1 ts finrevet sitronskall
  • salt

Slik gjør du:

  1. Rens kyllingen og skjær den i mindre biter. Bland kyllingbitene med 2 ss tandoori-pasta og olje. La kyllingen marinere i kjøleskap i ca. 1 time.

  2. Syltet mango: Bland vann, sukker og eddik, og rør til sukkeret er blitt oppløst. Ha i tint mango og chiliflak. La stå i ca. 30 min. La vannet renne av før servering.

  3. Papadam: Pensle brødene med olje og strø over sesamfrø og salt. Varm dem opp ifølge anvisningen på pakken i mikroovn til de er blitt sprø.

  4. Dressing: Bland sammen alle ingrediensene.

  5. Skjær agurk og tomater i passende biter. Del salaten i enkelte blader. Skrell og høvle gulrøttene i strimler med en ostehøvel. Del sitronene i to. Stek gulroten i 1 ss tandoori-pasta i ca. 1 min. i en stekepanne, og stek skjæreflatene på sitronene i 1 min.

  6. Stek kyllingbitene i stekepanne til de er gjennomstekte, det tar ca. 5 min. Smak til med salt. Kjern ut og skjær chilien i tynne strimler. Skyll linsene i kaldt vann og la dem renne av. Bland dem med chilistrimler, sitronsaft og olje og smak til med salt.

  7. Anrett alle salatingrediensene på et fat eller fordel dem i bokser. Server med dressing og papadam ved siden av.
Salat med hurtiggravet laks, reker og sennepspoteter

Salat med hurtiggravet laks, reker og sennepspoteter

Basisen i salaten er kokte poteter med en god dressing. Velg gjerne amandine eller mandelpoteter her.

Tid: 30 min. + 3–6 timer til graving

Antall personer: 4

Dette trenger du:

  • 200 g Salma
  • 1 sitron
  • 1 ½ ss brunt sukker
  • ¾ ss salt
  • ½ ts hvite pepperkorn
  • 1 dl finhakkede friske dillstilker
  • 500 g reker med skall
  • 1 potte rapidsalat
  • 4 bløtkokte egg
  • 50 g reddiker
  • 50 g sukkererter

Potetsalat:

  • 600 g amandine- eller mandelpotet
  • 1 ts gule sennepsfrø
  • 1 ts brune sennepsfrø
  • 1 ss kokende vann
  • 1 ss presset sitronsaft
  • 1 ss dijonsennep
  • ¾ dl rapsolje
  • salt og kvernet svart pepper
  • ½ dl finhakket frisk dill

Pynt:

  • frisk dill

Pepperrotdressing:

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 ss revet pepperrot
  • 1 ss vann
  • salt

Slik gjør du:

  1. Skjær laksen i tynne skiver og legg dem opp på et fat. Skyll sitronen godt i lunkent vann, finriv skallet og press ut 1 ss saft.

  2. Strø sukker og salt over laksen. Knus pepperkornene i morter og strø så over knust pepper, sitronskall og finhakkede dillstilker. Drypp over sitronsaften. Dekk godt med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3–6 timer.

  3. Potetsalat: Kok potene myke med skall i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, og la dem avkjøle. Skrell potetene hvis du vil, og skjær dem i skiver.

  4. Knus sennepsfrøene lett i en morter. Hell over kokende vann og la det stå til vannet er avkjølt. Bland sennepsfrøene med sitronsaft og sennep i en bolle. Visp nedi oljen, og smak til med salt og pepper. Bland poteter med dressingen og hakket frisk dill i en stor bolle.

  5. Skrell rekene. Legg potetene pent opp på et serveringsfat. Legg salatblad rundt. Skrap bort dillstilkene fra den gravede laksen. Skrell og skjær eggene i to. Fordel laks, reker og egg på potetsalaten. Skjær reddikene i tynne skiver, og skjær sukkerertene i strimler. Pynt salaten til slutt med reddiker, sukkererter og litt frisk dill.

  6. Dressing: Rør sammen ingrediensene og server dressingen til salaten.
Romanosalat med bacon og blåmuggost

Romanosalat med bacon og blåmuggost

Blåmuggost og bacon er en overraskende god kombinasjon. Sammen med en sprø salat med sødme fra tranebær og en mild balsamico-
dressing er denne salaten en vinner.

Tid: 20 min.

Antall personer: 4–6

Dette trenger du:

  • 2 hoder romanosalat
  • 1 pakke god bacon (140 g)
  • 1 dl valnøttkjerner
  • 75 g blåmuggost, f.eks. Norzola eller St. Agur
  • ½ dl tørkede tranebær

Dressing:

  • 1 lite hvitløksfedd
  • ¼ ts salt
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 3 ss olivenolje
  • kvernet svart pepper

Pynt:

  • frisk gressløk

Tilbehør:

  • godt brød

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 °C.

  2. Dressing: Skrell hvitløksfeddet, og mos det sammen med salt med en gaffel i en skål. Hell over eddiken og la det stå i ca. 10 min. Visp nedi resten av ingrediensene til dressingen.

  3. Sprøstek baconet midt i ovnen, det tar ca. 10–15 min. La baconet avkjøle på tørkepapir. Legg valnøttkjernene i en ildfast form, og stek dem midt i ovnen i ca. 10 min.

  4. Skjær hvert salathode først i to på langs og skyll dem godt. La dem renne godt av og skjær hver del en gang til på langs. Legg salaten opp på et stort fat.

  5. Smuldre over ost og strø over tranebær. Skjær eller knekk baconet i biter og strø det over. Visp opp dressingen og drypp den over salaten. Pynt med gressløk og server sammen med godt brød.
Avokado, søtpotet, salsa og koriandermajones

Avokado, søtpotet, salsa og koriandermajones

Koriandermajones er en skikkelig suksess blant de som elsker koriander. Den passer perfekt til grillmat.

Tid: 40 min. + 20 min. steketid

Antall personer: 4

Dette trenger du:

  • 2 søtpoteter
  • (à 300 g)
  • 2 ss + 1 ss + 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • ½ ts chiliflak
  • 1 boks svarte bønner (400 g)
  • 1 stor rød paprika
  • 2 store avokado
  • 150 g babyspinat

Salsa:

  • 3 store tomater
  • 1 sjalottløk
  • 1 grønn chili, gjerne jalapeño
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ss presset limesaft
  • salt og kvernet svart pepper

Koriandermajones:

  • 1 lime
  • 1 liten potte koriander
  • 1 ½ dl majones
  • salt

Pynt:

  • limebåter
  • frisk koriander

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 250 °C. Skrubb søtpotetene godt i lunkent vann og skjær dem i skiver. Bland skivene godt med 2 ss olje, 1 ts salt og chiliflak, og legg dem utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. La potetskivene avkjøle.

  2. Salsa: Skjær tomatene i to, og fjern frøene. Skjær tomatene i små terninger. Skrell og finhakk sjalottløken. Kjern ut og finhakk chilien. Bland tomat, løk og chili med olje og lime, og smak til med salt og pepper.

  3. Majones: Skyll limen godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut 1 ss saft. Bland finhakket koriander – også stilkene! – med limeskall, limesaft og halvparten av majonesen. Rør nedi resten av majonesen og smak til med salt.

  4. Skyll bønnene godt i kaldt vann og la dem renne av. Kjern ut paprikaen, og skjær den i tynne strimler.

  5. Del avokadoene i to, fjern steinen og skjær avokadoene i båter. Pensle skjæreflatene med 1 ss olje og strø over salt. Grill dem med skjæreflatene ned i en varm grillpanne i ca. 2 min.

  6. Bland stekte søtpoteter, bønner, paprika og spinat. Legg opp på tallerkener og topp med avokadobåter, salsa og majones. Pynt med limebåter og korianderblader, og server.

Kanskje er du også interessert i...