kjartan skjelde raske oppskrifter med fisk
Fisk til middag:

Når middagen må lages raskt er fisk et supert alternativ! Oppskriftene er hentet fra kokeboken «Kjartan Skjelde på 20 min. Rask, god og sunn mat».

© Arne Bru Haug/«Kjartan Skjelde på 20 min. Rask, god og sunn mat»/Gyldendal

Slik lager du herlig fiskemiddag på bare 20 minutter

Lurer du på hva du skal ha til middag? Kjartan Skjelde lager fisk i en fei, sunt, hjemmelaget – og ferdig på under en halvtime!

13. september 2018 av Cecilie Espensen

Oppskrift på sunn fiskemiddag

I en hektisk hverdag er det ikke lett å finne ut av hva du skal ha til middag. Derfor har kokken Kjartan Skjelde laget bok med hele 75 middagstips til deg – alle sunne og hjemmelagde og ferdig på bare 20 minutter! 

Her får du oppskriften på tre friske fiskeretter fra hans nyeste bok.

fiskegryte
Fargerik fiskegryte:

Fristende hverdagsmat med masse grønnsaker.

© Arne Bru Haug

Fiskegryte med tomater og oliven

Dette er en smaksbombe av en fiskemiddag. Tomater, oliven og fisk er ingredienser som fremhever de beste egenskapene i hverandre.

Dette trenger du for å lage fiskegryte:

  • 600 g torskefilet i grove biter
  • salt
  • 2 gulrøtter, i grove biter
  • 2 hvitløksfedd med skall, delt i to
  • 4 mandelpoteter, skrelt, i grove biter (300 g)
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 4 dl vann
  • 1 eple, revet
  • 2 ss spisskummen
  • 1 bunt vårløk
  • 1 dl olivenolje
  • 1 glass oliven, uten stein
  • en håndfull cherrytomater
  • salt og pepper
  • saft fra økologisk sitron

Slik lager du fiskegryta:

  1. Forvarm ovnen til 200 ºC.
  2. Gni fisken inn med salt.
  3. Stek gulrøtter, hvitløk og potetbiter i en stor, dyp kjele i nøytral olje i 2 minutter.
  4. Tilsett hakkede tomater, vann, revet eple og spisskummen.
  5. Kok til potetene er møre, omtrent 8 minutter. Vend inn fisk, vårløk, olivenolje og tomater.
  6. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  7. La trekke under lokk eller i ovn i 3–4 minutter til fisken er ferdig.

Hektiske hverdager og raske middager

Kjartan Skjelde er kanskje best kjent fra TV3-programmet Masterchef som blid og oppbyggende dommer for amatører og kjendiser som konkurrerer i matlaging. På hjemmebane er det hektiske hverdager og sultne barn som krever hans oppmerk­somhet. Det har det blitt en ny bok av.

«Kjartan Skjelde på 20 min.» er hans fjerde bok, to av de foregående bøkene laget han i samarbeid med Tara Frisk Start-eksperten og legen Berit Nordstrand. Under det samarbeidet ga hun ham en mye dypere forståelse for hvor viktig et sunt kosthold egentlig er. Denne lærdommen går som en rød tråd gjennom kokeboken.

kjartan skjelde kokebok gyldendal
Rask og enkel middag:

Oppskrifter på 75 hverdags-middager byr Kjartan Skjelde på i sin nye bok. Her får du oppskriften på tre friske fiskeretter fra boken hans.

© Arne Bru Haug/ Gyldendal

Sunne oppskrifter alle får til

– Et sunt kosthold for meg handler om tre ting: Spis masse grønnsaker! Lag maten fra bunnen av! Spis allsidig!

Derfor har jeg laget en kokebok med 75 middagsoppskrifter, allsidige oppskrifter på retter du kan lage på 20 minutter.

Middag på 20 minutter, virkelig?

– Da vi lagde boken tok vi tiden og til­rettela koketiden på de forskjellige ingredi­ensene slik at det er reelt mulig å bli ferdig på 20 minutter, forsikrer Kjartan og fortsetter:

– Men vi er jo alle ulike, med ulike erfaringer, ulike ovner osv. Sett av 10 minutter ekstra første gang du lager en rett, tipser han. 

– Lager du rettene flere ganger, skal du se at du får «draget» på oppskriftene og blir ferdig med middagen på 20 minutter.

Med unntak av kikerter og tomater på boks, sølvløk og parika på glass og et par andre ting, er det ikke halvfabrika å spore i den varierte oppskriftsboken.

Lag mat fra bunnen av

– Helsedepartementet sier at vi spiser for mye salt, for mye sukker, for lite grønnsaker og for mye fett. Se godt på disse ingrediensene. De utgjør innholds­fortegnelsen i nesten all ferdigmat. Vi spiser rett og slett for mye hel- og halvfabrikata. Hva er grunnen?

Kokken tror at det er en kombinasjon av dårlig tid og mangel på kunnskap, inspi­rasjon og tilgjengelighet.

– Løsningen må være å lage sunn, smakfull mat fra bunnen av på kortest mulig tid uten å måtte bruke masse tid på å handle inn spesielle ingredi­enser. Hvis du lager maten fra bunnen av, har du kontroll over ditt eget kosthold, og da vil du forhåpentlig både få bedre smaks­opplevelser og en bedre helse. 

pasta med krabbe
Krabbe:

Pastaretten blir både fristende og sunn med grønn salat og krabbekjøtt.

© Arne Bru Haug

Krabbepasta

To krabber kan mette mange mennesker hvis du bare bruker råvarene fornuftig. Jeg lager denne pastaen hele sommeren, men den kan også lages på vinteren når sjømaten er på sitt beste!

Oppskrift på pasta med krabbe:

  • 500 g spagettini eller annen pasta
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 gule løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, grovhakket
  • 1 grønn chili, i skiver
  • kjøttet fra 2 fylte krabbehus
  • 1 dl olivenolje
  • salt
  • saft av økologisk sitron
  • 2 hjertesalat, i strimler
  • 1 boks ricotta

Slik lager du krabbepasta:

  1. Kok pasta som anvist på pakken. 
  2. Fres løk, hvitløk og chili i nøytral olje i 4–5 minutter til løken er blank. 
  3. Tilsett krabbekjøttet og olivenoljen. Smak til med salt og sitron. 
  4. Når pastaen er ferdig kokt, hell av vannet og vend inn krabbemiksen og hjertesalaten. 
  5. Server med ricotta.

helstekt ørret
Helstekt ørret:

Ssmaker nydelig sammen med agurksalat og saus.

© Arne Bru Haug

Hel pannestekt ørret

Ta frem den største pannen du har og gled deg, for med denne tilberedningsmetoden blir fisken ekstra saftig. Smørsausen her er en kjapp variant av en klassisk beurre blanc, hvor jeg bruker fløte for å stabilisere. Fedmen i sausen er med på å balansere syrligheten i resten av måltidet.

Oppskrift på helstekt ørret:

  • 2 hele ørreter, sløyd og renset 
  • (til sammen 900 g)
  • salt og pepper
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 økologisk sitron, i skiver

Ingredienser til fiskesaus:

  • 1 dl fløte
  • 2 ss eddik
  • 150 g smør, i terninger
  • 1 boks hvite bønner (175 g)
  • salt

Agurksalat:

  1. 1 stor agurk, i skiver
  2. 1 liten rødløk, finhakket
  3. 3 ss eplesidereddik
  4. to klyper salt
  5. 3 ss olivenolje
  6. en håndfull dill

Hvordan steke fisk?

  1. Gni fiskene inn med salt og pepper. 
  2. Stek dem i nøytral olje på middels varme i ca. 7 minutter på hver side og server med sitronskivene.

Saus til stekt fisk:

  1. Ha fløte og eddik i en kjele og kok i 2–3 minutter. 
  2. Skru varmen ned og rør inn smørterninger til sausen har en fyldig og fin konsistens. 
  3. Tilsett bønner og smak til sausen med salt.

Slik lager du agurksalat:

  1. Bre agurkskivene ut på et stort fat. 
  2. Bland løk, eddik, salt og olivenolje i en bolle. 
  3. Hell over agurkskivene sammen med grovhakket dill.

Kanskje er du også interessert i...