kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøt:

Slik blir frokosten din klar i løpet av natten. Enkelt og veldig godt!

© Michaela Salt / Lyngstadernæring.no / Berit Nordstrand

Frokosten som lager seg selv: Kjøleskapsgrøt med chiafrø og bær

Få i deg de sunne chiafrøene i en lettlaget og god kjøleskapsgrøt. Sett den i kjøleskapet og den blir klar i løpet av natten!

1. oktober 2018 av Ulrika Davidsson / Merethe Hommelsgård / Berit Nordstrand / Bjørnhild Fjeld

Lag kjøleskapsgrøt - spar tid!

Kjøpeskapsgrøt er en sunn og tidsbesparende frokost som er lett å tilpasse allergier og smaker. Chiafrø er sunne frø som suger til seg mye væske og sveller i løpet av noen timer.

Prøv selv! Du kommer til å elske disse oppskriftene på kjøleskapsgrøt:

Berit Nordstrand Bircher müsli
Grøten blir ferdig over natten:

Få en god morgen med Berits Bircher müsli.

© Berit Nordstrand

En særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Benner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter.

Ingredienser til Berits Bircher müsli:

  • 100 g havregryn
  • 4 dl Kefir, syrnet melk (økologisk)
  • 1/2 ts. Kanel 
  • 1 dl Rosiner
  • 40 g Hasselnøttkjerner
  • 2 stk. Eple 
  • 1 dl Eplejuice
  • 1 dl Vann
  • 1 stk. Sitron, økologisk   
  • 2 ts. Chiafrø 
  • 1 1/2 ss. Honning, flytende

Slik lager du Berits Bircher müsli:

  1. Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke i 7 timer i kjøleskap, men det anbefales å la den trekke natten over for best resultat.
  2. Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med kefir (eller biola eller yoghurt), rosiner, honning og kanel.

grøt med kokosmelk og chiafrø
Godt for magen:

Enkel, sunn og utrolig god frokost som lager seg selv!

© Lyngstadernæring.no

Dette trenger du for å lage kjøleskapsgrøt med kokosmelk:

  • 1/2 dl Havregryn
  • 1 ss. Chiafrø
  • 1 dl Kokosmelk
  • 2 ss. Yoghurt
  • 1 klype Kanel, malt
  • 1 klype Kardemomme, malt     

Slik lager du kjøleskapsgrøt med kokosmelk:

  1. Ha i og bland godt sammen havregryn, chiafrø, melk og yoghurt i en skål. Smak ev. til med lønnesirup og en klype salt.
  2. Ha grøten i et glass med lokk eller dekk skålen med plastfolie.
  3. Sett grøten kaldt i kjøleskap i minst én time eller over natten til dagen etter.
  4. Topp gjerne grøten med oppskåret frukt eller bær, litt hakkede nøtter eller hjemmelaget granola. Nyt en deilig frokost!

Tips til kjøleskapsgrøten:

Du kan fint bytte ut kokosmelken med både vanlig, laktosefri og mandelmelk – og chiafrø kan erstattes med linfrø.

grøt med topping
Krydret grøt med chia:

Smakfull og krydret grøt med masse herlig topping!

© Juliana Wicklund

Krydret chiafrøgrøt med granateple og bær

  •  1 porsjon
  •  2 ss chiafrø
  • 1 dl melk, soyamelk eller mandelmelk
  • saften av ½ appelsin
  • 1 klype kanel
  • 1 klype kardemomme 

Topping til kjøleskapsgrøt:

  • granateplekjerner
  • mandelflak
  • tørkede tranebær
  • tørkede gule rosiner

Disse 4 toppingene gjør garantert havregrøten mer spennende!

Slik lager du kjøleskapsgrøt med granateple:

  1. Legg chiafrøene i en bolle og hell over melk.
  2. Press nedi saften av ½ appelsin.
  3. Strø over en klype kanel og en klype kardemomme, og bland godt.
  4. Sett kaldt i 30 min. eller over natten.
  5. Topp med granateplekjerner, mandelflak, tørkede tranebær og rosiner.
  6. Server med litt ekstra melk, soyamelk eller mandelmelk. 
kosthold spis deg fri bright line eating
Spis deg fri:

Gå ned i vekt ved hjelp av kostholds­programmet «Spis deg fri». Her er en av de deilige oppskriftene

© Michaela Salt

Dette trenger du for å lage kjøleskapsgrøt fra Spis Deg Fri:

  • 1 oz havregryn
  • 4 oz yoghurt naturell
  • 0,5 oz chiafrø
  • 0,5 oz nøtter

Hvis du synes grøten blir for tjukk, kan du enten tilsette litt vann når du tilbereder den, eller øke mengden yoghurt til 6 oz og samtidig redusere mengden nøtter og frø til 0,5 oz totalt.

Tilbehør til grøten:

  • salt
  • kanel
  • 3 oz bringebær
  • 3 oz banan

Slik lager du kjøleskapsgrøten:

  1. Bland havregryn, yoghurt, chiafrø og nøtter. 
  2. Tilsett salt og kanel. 
  3. Rør godt. 
  4. Sett i kjøleskapet over natten. 
  5. Tilsett frukt og bær før servering.

Visste du dette om ingrediensene til kjøleskapsgrøt?

Du kan tilpasse ingrediensene som du ønsker! 

Prøv gjerne med valnøtter, linfrø eller havremelk. Som tilbehør kan du også forsøke med kardemomme eller vaniljefrø. 

Varier frukt og bær etter årstidene, for eksempel blåbær, appelsin, eple, druer eller pære. Her er det mange variasjonsmuligheter! 

Kanskje er du også interessert i...