gulrotkake oppskrift
Hvordan pynte gulrotkake?

Gjør som bloggeren "Det søte liv" og pynt gulrotkaken din med ostekrem, herlig salt karamellsaus og hakkede valnøtter.

© Det Søte Liv / Kristine Ilstad

Slik lager du saftig gulrotkake med hjemmelaget karamellsaus

Bloggeren bak "Det søte liv" elsker å bake med høstens frukt og bær, men ingenting slår en saftig gulrotkake med ostekrem og salt karamellsaus.

7. september 2018 av Merethe Hommelsgård

Gulrotkake er høstens vinner

Hva er de beste råvarene du får tak i på høsten?

– Selv om vi er så heldige at vi får tak i frukt og grønt hele året, er det jo på høsten man virkelig kan høste av markens grøde, så jeg synes nok at det er frukt og grønt som er de aller beste råvarene om høsten. Det er så mye å velge mellom og man kan lage vidunderlig gode kaker og desserter, sier Ilstad til Tara.

Hva er det beste du kan bake nå på høsten?

– Som de fleste andre, er jeg veldig glad i å bake med epler, pærer, plommer og bananer på høsten. Det er også veldig godt med krydderkaker og varm gjærbakst. Gulrotkaker er også noe jeg koser meg med på høsten, og jeg liker å teste ut nye varianter, svarer Kristine Ilstad - dama bak bloggen "Det søte liv".

– Jeg har laget en deilig gulrotkake jeg toppet med karamell i tillegg til ostekrem, og det ble helt fantastisk!

saftig gulrotkake med krem
Gulrotkake fra himmelen:

Oppskriften på "Det søte liv" sin saftige gulrotkake med karamell, ostekrem og valnøtter finner du under.

© Det søte liv / Kristine Ilstad

GULROTKAKE FRA "DET SØTE LIV"

Oppskrift på gulrotkakebunn (topp og bunn):

  • 3 egg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl brunt farin
  • 1,5 dl matolje
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts nellik
  • 0,5 ts muskat
  • 1 ts salt
  • 1 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • 250 g revet gulrot

Oppskrift på ostekrem:

  • 400 g kremost
  • 150 g smør
  • 200 g melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ss sitronsaft

Oppskrift på hjemmelaget karamell:

  • 150 g sukker
  • 60 g smør
  • 1,5 ss vann
  • 1,5 dl kremfløte

Fyll og pynt:

  • 100 g valnøtter

Slik lager du gulrotkake:

Fremgangsmåte for gulrotkakebunnene:

  1. Pisk egg, sukker, brunt farin og matolje tykt og luftig.
  2. Sikt sammen de tørre ingrediensene og vend dette inn i eggeblandingen. Rør til du får en jevn deig. Bland inn revet gulrot til slutt.
  3. Fordel deigen i to runde former (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.
  4. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 25 minutter.
  5. Avkjøl kakene i formen.
Fremgangsmåte for å lage ostekrem:

  1. Til ostekremen piskes kremosten sammen med mykt, romtemperert smør. 
  2. Tilsett melis, vaniljesukker og sitronsaft.
  3. Pisk videre til ostekremen er luftig.

Fremgangsmåte for å lage karamell:

  1. Til karamellen has sukker og vann i en tykkbunnet kjele. 
  2. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn etter hvert som vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt.
  3. Først da tilsettes smøret, og du kan røre rundt i karamellen slik at smøret smelter. 
  4. Ta kjelen av platen.
  5. Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. 
  6. Rør godt og la karamellen småkoke i ca. 3 minutter under stadig omrøring.
  7. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles til den er kald og tyktflytende.

Slik monterer du gulrotkaken:

  1. Legg den ene kakebunnen på et fat.
  2. Smør på halvparten av ostekremen og ringle over rikelig med karamellsaus. Grovhakk valnøttene og dryss over halvparten.
  3. Legg på den andre kakebunnen og smør på resten av ostekremen.
  4. Ringle over karamell og dryss over valnøtter til pynt.

Gode baketips:
Karamellen kan du gjerne lage dagen i forveien. Oppbevar den i kjøleskapet. Hvis den blir for fast når den er kald, kan karamellen varmes lett i mikrobølgeovnen, så blir den mykere. Eller du kan la den stå i romtemperatur i et par timer til den blir myk.

Den ferdige kaken holder seg god i flere dager. Oppbevar den kjølig og innpakket i plast så den ikke blir tørr. La kaken imidlertid gjerne stå i romtemperatur en stund før servering, så ostekremen og karamellen blir bløt i konsistensen. Kaken er fin å fryse.

Det Søte Liv oppskrifter kokebok cappelen damm
Kaker for enhver smak:

Gulrotkaken og flere andre søte oppskrifter finner du i kokeboken til Kristine Ilstad "Det søte liv", fra Cappelen Damm.

© Cappelen Damm / Det søte liv

Søte oppskrifter på bloggen

Hva tenker du om at så mange er innom bloggen din på jakt etter oppskrifter og bakeglede?

– Det er veldig oppmuntrende at mange oppsøker "Det søte liv" når de har lyst til å bake, det gjør meg utrolig glad og opprømt, men også ydmyk og takknemlig. Jeg tar det absolutt ikke som en selvfølge, og jeg får lyst til å forbedre meg og gjøre Det søte liv enda bedre og mer nyttig for følgerne mine slik at jeg klarer å holde på interessen også i framtiden.

Hva er det søte liv for deg?

– Nytelse! Det å bruke sansene og kjenne etter. Det trenger ikke å være så veldig flott og kostbart, men jeg elsker å nyte det vakre jeg har rundt meg. Det handler ikke bare om mat, men også om å lytte til vakker musikk, reise og oppleve nye steder, klemme på de jeg er glad i og nyte synet av vakker sjøutsikt eller en nydelig blomsterbukett. Det er også sansene som driver bakegleden min, jeg elsker å skape noe godt, nyte smakene og lukten av nybakt, og å dele sanseopplevelsen med de rundt meg. Jeg håper jeg klarer å formidle noe av dette på Det søte liv. Det viktige med hjemmebakt er å kunne nyte den ekstra gode smaken, og ikke at resultatet må se perfekt ut. 

– Jeg vil at "Det søte liv" skal være et fristed: fritt for krav, konkurranse og perfeksjonisme.

Kristine Ilstad
Dama bak bloggen "Det søte liv":

– Det er nokså betegnende at jeg har hatt følgende sitat fra Sokrates som motto på bloggen siden oppstarten for 14 år siden: "Livet er deilig, bare man er karaktersvak nok til å nyte det", sier Kristine Ilstad.

© Det Søte Liv / Kristine Ilstad

Slik får hun inspirasjon til de herlige kakene 

Hvor henter du inspirasjon fra?

– Fra her og der. Jeg elsker kokebøker og har et helt rom fylt opp som er mitt eget kakebibliotek. Der henter jeg mye inspirasjon. Jeg blir også inspirert av oppskrifter og kakebilder jeg ser på nettet. Ofte får jeg tilsendt yndlingsoppskrifter fra lesere som de ber meg teste ut, og det er noe av morsomste jeg gjør. En god kakeoppskrift går aldri av moten, og det er så gøy å få tilsendt en gjennomprøvd favorittoppskrift som jeg deretter kan dele med alle mine lesere.

Hvordan kommer du på oppskriftene?

– Jeg starter ofte med en oppskrift jeg kan fra før og som jeg vet at fungerer, og derfra videreutvikler jeg nye varianter, slik som med gulrotkaken. Det kan være så enkelt som å bytte ut et fyll med et annet, eller å gjøre en langpannekake om til en rund kake. Jeg elsker å være kreativ når jeg baker og la innfallene komme mens jeg holder på, avslutter hun.

Kanskje er du også interessert i...