Frokosten kroppen din vil elske!

Bytt ut sukker og hvetemel med råvarer fulle av næringsstoffer.

20. januar 2014 av Eva Wrede

Bokhvetegrøt med blåbærsirup

Bokhvete er en urt som er rik på mineraler og som ligner på vanlige kornsorter. Agavesirup er saften fra en type kaktus. Sirupen er søtere enn vanlig sukker, så du trenger ikke å bruke like mye. Agavesirup kan kjøpes i helsekostbutikker.

Tid: 30 min. Antall personer: 4

3 dl bokhvete

6 dl vann

¾ ts salt

1 stor banan

2 ss linfrø

Blåbærsirup:

1 pakke fryste blåbær (225 g)

1 ss agavesirup

Tilbehør:

1 dl valnøttkjerner, grovhakkede

4 dl havremelk

Slik gjør du:

  1. Skyll først bokhveten i varmt vann og deretter i kaldt vann. Ha den i en kasserolle og tilsett vann og salt. La det småkoke til bokhveten er blitt myk, det tar ca. 20 min.
  2. Skrell bananen og skjær den i skiver. Bland bananen ned i grøten når det er 2-3 min. igjen av koketiden. Rør i linfrøene.
  3. Blåbærsirup: Tin blåbærene. Spar ca. 2 ss blåbær til pynt. Miks resten av blåbærene sammen med agavesirup med en stavmikser. Ringle sirupen over grøten. Server med valnøtter og havremelk.

 

 

 

Speltpannekaker med sitrussalat

Både siktet speltmel og fullkorn speltmel inneholder mer mineraler enn vanlig hvetemel, og tåles bedre av dem som er intolerante mot vanlig hvetemel.

Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★ Tid: 30 min. Antall personer: 4

2 dl siktet speltmel

¾ dl fullkorn speltmel

2 ts bakepulver

et par klyper salt

2 dl soyamelk

2 egg

2 ss rapsolje

Sitrussalat:

2 appelsiner eller blodappelsiner

1 blodgrapefrukt

Tilbehør: 2 ss agavesirup

Slik gjør du:

  1. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Visp nedi soyamelken litt av gangen til du har fått en glatt røre. Visp deretter i eggene.
  2. Sitrussalat: Skjær bort skallet og alt det hvite fra sitrusfruktene. Skjær dem i tynne båter uten hinner. Skjær båtene i mindre biter.
  3. Stek små pannekaker på middels varme i olje i en stekepanne.
  4. Server pannekakene med sitrussalat og agavesirup.

 

 

 

Superbærshot

Her er det fritt fram å velge blant dine favorittbær. Bland gjerne søte bær med sure!

Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★ Tid: 10 min. Mengde: 4 små glass

250 g blandede, frosne bær (f.eks. goji, tindved, blåbær, bjørnebær, tranebær og rips

1 ss vann

Slik gjør du:

  1. Tin bærene. Miks dem med vann med en stavmikser. Sil gjennom et finmasket dørslag.
  2. Hell opp i små glass og server.

 

 

Eggesalat

Et sunt og godt hjemmelaget pålegg som også er perfekt etter trening.

Vaskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★ Tid: 10 min. Antall personer: 4

4 store egg

½ stilk stangselleri

1 liten bunt frisk gressløk

1 ss majones

salt og nykvernet svart pepper

Tilbehør:

4 store skiver surdeigsbrød

4 salatblad

2 tomater i skiver

 Slik gjør du:

  1. Ha eggene i en kasserolle med vann. Kok opp og la eggene koke i ca. 6 min. Avkjøl eggene i kaldt vann.
  2. Skrell og mos eggene i stykker med en gaffel. Finhakk sellerien og gressløken.
  3. Rør sammen egg, grønnsaker og majones og smak til med salt og pepper. Legg salatblad og tomatskiver på brødskivene og topp med eggesalaten.

 

 

Kaldhevede valnøttbagetter

Chiafrø har et høyt innhold av omega-3 og fiber. De kan kjøpes i helsekostbutikker, men kan her byttes ut med valmuefrø.

Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★ Tid: 1 time + 8 timer i kjøleskapet Antall: 5 porsjonsbrød

15 g fersk gjær

2½ dl vann

3½ dl hvetemel til gjærbakst (210 g)

1½ dl grovt rugmel (ca. 80 g)

1 dl hakkede valnøttkjerner

2 ss knuste linfrø

1 ss chiafrø eller valmuefrø

1 ss valnøttolje eller rapsolje

1½ ts salt

Til pensling: vann

Pynt: 1 ss linfrø

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren ned i en bakebolle. Ha i vannet og rør til gjæren er løst opp. Ha i mel, valnøtter, linfrø, chiafrø, olje og salt. Deigen skal være fast, men klebrig. Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i ca. 8 timer.
  2. Ha deigen på et godt melet bakebord. Dryss over mel og form forsiktig deigen til en pølse. Del den i fem biter. Rull hver bit ut til en pølse og vri den forsiktig rundt. Legg dem over på en bakeplate dekket med bakepapir. Pensle brødene med vann og strø over linfrø og litt mel. Legg et kjøkkenhåndkle over. La brødene etterheve i romtemperatur i ca. 30 min.
  3. Sett ovnen på 275°. Sett samtidig inn en bakeplate midt i ovnen. Legg forsiktig bakepapiret med brødene over på den varme bakeplaten når ovnen er blitt varm nok. Spray på litt vann med en blomstersprøyte og senk ovnsvarmen til 250°. Stek brødene til de har fått fin farge, det tar ca. 18 min. La brødene avkjøles på rist.

 

 

Grapefrukt- og jordbærsmoothie

Banan og hvetegroer gjør denne smoothien mettende.

Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★  Tid: 10 min. Mengde: ca. 7 dl

1 pakke fryste jordbær (225 g)

1 blodgrapefrukt

1 liten moden banan

1 liten bit frisk ingefær (ca. 10 g)

3 ss hvetegroer

Slik gjør du:

  1. Tin jordbærene. Press saften ut av grapefrukten. Skrell og skjær bananen i skiver. Skrell og finriv ingefæren.
  2. Miks alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Server med en gang.

Kanskje er du også interessert i...