© Getty Images

Slik hjelper du barna å velge studieretning

Skal du råde tenåringen til å velge etter interesser eller evner?

11. mars 2013 av Tone Solberg Foto: Inger Marie Grini

Barnas veivalg er et viktig spørsmål for tenåringsmødre, men skal du råde til å velge "fornuftig" eller kreativt? Karriererådgiverens råder tenåringer og foreldre til å snakke seg gjennom fire områder. Dorthe Erichsen oppmuntrer sønnen Martin til å velge etter interesse. 

- Gjør det du har lyst til, da blir det best, sa Dorthe Erichsen til sønnen og hip-hop’eren Martin Oftedal (21). Han satser på en fremtid som skribent.

Dorthe Erichsen er selv ikke ukjent med verken skriving eller en usikker tilværelse som frilanser. Hun sa opp sin faste sjefsjobb i et forlag da Martin var liten, og etablerte seg som oversetter med hjemmekontor. I 2011 debuterte hun som forfatter med serien om Losbarna. Etter det er det blitt 13 bøker rundt de samme hovedpersonene. Og betydelig suksess.

Støtte fra foreldrene

Forskjellen på mor og sønn er at hun var 47 år før hun våget å snuse på sin skrivedrøm, og 50 år da hun våget å kalle seg forfatter. Martin gikk rett fra videregående skole til Tekst & Skribent på Westerdals i Oslo. Da hadde han allerede hatt sitt gjennombrudd som låtskriver og artist i hip hop-bandet Ess I Ermet.

Han er den yngste på sin linje, og er svært glad for at foreldrene alltid har støttet hans glødende interesse for hobbyen som også skal bli levebrød. I motsetning til flere av kameratene har han sluppet å ta omveien innom studieretninger de snart fant ut at ikke passet dem.

Da Martin ble Westerdals-student, knapt 19 år gammel, valgte han også å flytte hjemmefra. Det hjalp ikke at det økonomisk ville ha lønt seg å pendle mellom skolen i Oslo og  barndomshjemmet i Drammen. Martin ville bo på hybel i Oslo. Avstand kan gjøre godt når du i flere år har levd i en familie som bare består av mor og sønn, men med et godt forhold til pappa og eksmann. Det er kanskje derfor at de er så gode venner?

Mamma som sparringspartner

- Mutter’n har alltid dyttet meg i den retningen jeg ønsket å gå, sier han. Hun er fin å søke råd hos når jeg står fast i tekstarbeidet. Vi snakker ofte sammen på telefon. Og det at vi arbeider med så forskjellige ting, gjør at vi kan komme med innspill uten å blande oss inn i det endelig produktet.

Og selv om mor og sønn henvender seg til høyst forskjellig publikum, opplever de å kunne søke faglig støtte hos hverandre. Dorthes lesere er stort sett kvinner, og hun vet at mange av dem jobber i helsevesenet. Ess I Ermet trekker et ung publikum som digger pop-vennlig hip-hop. I tillegg har Martin og tre andre hatt suksess med en serie 5 sekunder lange sketsjer på P3.no sist høst.

Like fullt har de to mange samtaler hvor de lufter plot og ideer for hverandre.

- Vi snakker mye rundt den kreative prosessen, fortsetter Dorthe. Det hender ofte at jeg leser høyt for Martin for å få svar på spørsmålet ”høres dette greit ut?” Det er veldig gøy å kunne ha hverandre som sparringspartnere, smiler hun.

Karriererådgiverens råd

© tara.no

En voldsom økning i mulige utdannelser gjør at de unges valg blir stadig mer vanskelig. Heldigvis finnes det flere som kan hjelpe. Trude Kvammen Ekker, som er daglig leder i karriereveiledningsfirmaet Emmali  & Ekker, har de senere årene hatt stor pågang av unge voksne. Noen kommer mens de fortsatt går på videregående, andre venter til de er i begynnelsen av 20-årene - og fortsatt er rådville.

Selv er Ekker statsviter av grunnutdannelse, men har lang erfaring som pedagog og har vært ansatt i ulike HR-funksjoner. Hun råder foreldre og tenåringsbarn å snakke seg gjennom fire områder:

1. Personlighet. Det er ikke nødvendig å gå gjennom en profesjonell personlighetstest for å skjønne litt mer av hvem man er fra naturens side. Du kommer langt ved å svare på spørsmål som: trives du best i sosialt miljø eller er du mer introvert og trives med å fordype deg på egenhånd? Er du strukturert og vil gjerne planlegge - eller liker du å være mer spontan? I hvilke sammenhenger pleier du å få mest positive tilbakemeldinger? I hvilke situasjoner blir du oppslukt av det du holder på med?

2. Interesser og motivasjon. Hvilke faktorer du her scorer på, har sammenheng med personlighetstype. Svarene på følgende spørsmål kan hjelpe deg å kartlegge motivasjonen: Når kjenner du deg mest motivert? Er det for eksempel når du kan hjelpe andre, bruke fantasien din - eller fordype deg i tall eller kompliserte tankerekker?

3. Verdier. Det som betyr mye for deg i livet, bør veie tungt på skålen når du velger yrkesvei. Synes du det er poeng med god balanse mellom arbeid og fritid - eller vil du la deg oppsluke av jobben? Hva betyr penger og god inntekt? Må du ha følelsen av å være nyttig for andre for å trives i jobben? Dersom du svarer ja på spørsmålet om trygghet er viktig, gjør du klokt i å velge en utdannelse som gir bra mulighet for sikker jobb. Det gjelder bare å finne denne innenfor et område  som du synes er all right å drive med.

4. Evner. Spesielt om du lurer på om du skal velge et kreativt yrke, er det viktig å vite hva du er god på. Dette er en yrkesvei som er i smaleste laget for mange. I tillegg til talent, krever en kunstnerisk karriere at du er dedikert og villig til å slite.  Bare et fåtall gjør det så bra at det blir en god inntekt av det.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...