Opplev 15 av Norges vakreste og mest luksuriøse badstuer

Hopp i havet, få energi og bli varm i hjerte og kropp. Nordiske tradisjoner med bad og sauna er på fremmarsj.

12. mars 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Hva skjer når vi ikke kan reise utenlands? Vi reiser i nærmiljøet, gjenoppdager landet vårt og selve livet. Ved å skape nye rutiner, nye opplevelser og nye sanseinntrykk her og nå. Mindfulness blir enklere med mindre farting og mer egentid. Total tilstedeværelse med bading og badstue er helt i tiden. Selv om vinteren.

Isbading 

Tidlige tiders helsetradisjoner dukker opp med jevne mellomrom. Kvinnene er blant de mest engasjerte når det gjelder vinterbad. 

Cathrine Brandt (46) startet med isbading i april 2020, og har blitt bitt av badebasillen. Hun tar seg en dukkert i Oslofjorden hver uke, og skal fortsette med det. «Jeg kjenner meg sterkere», forklarer Cathrine om isbadingens virkninger på kropp og sinn.

Når startet du? 

– Jeg og min samboer begynte rundt 10. april i fjor med å ta kalddusjer hjemme i en uke før vi bokstavelig talt hoppet i havet. Det var min idé, og han håpet vel at jeg skulle feige ut da vi gikk første gangen ned til Sørenga, og det var rundt 5 grader i vannet, men jeg er for sta til å gi opp når jeg setter meg et mål, sier Cathrine og ler. – Det er supert å ha dette som hobby med kjæresten, man blir modigere sammen og det smitter over på andre områder. 

Hvorfor startet du? 

– Rett og slett fordi det er sunt, det var den første motivasjonen. Hjemme tok vi gradvis kaldere og kaldere dusj, og jeg la merke til at det å grue seg tar mye tid og krefter. Derfor ble jeg mer oppmerksom på meg selv og bestemte meg for å gjennomføre isbadingsideen, ingen unnskyldninger skulle komme i veien.

NYFRELST: Cathrine Brandt vinterbader på Sørenga med iskrystaller i vannet en januardag. Hun holder kurs for alle interesserte (komfortsonen.no).

Hva opplevde du med badingen? 

– Den psykiske virkningen er den beste, det gir meg mestringsfølelse og jeg får identitet som isbader. Så gøy! Når man hopper i det kalde vannet, merker man ikke kulden med en gang, det går noen sekunder, utløser masse adrenalin og det er en utfordring ikke å gå opp med en gang. Kroppen min vil opp av det kalde vannet før hodet, så jeg bruker viljen til mer utholdenhet.

Hvordan kan du beskrive effekten? 

– Jeg blir klar i hodet, og så glad! For mental støy forsvinner. I det kalde vannet kan jeg ikke bruke krefter på å tenke, må bare ha fokus på å svømme, og så gjøre meg varm. I vinter var det ikke så kaldt, så i desember tenkte jeg det var synd ikke å få badet i minusgrader og teste meg ut. Jeg gikk og tenkte på det. En dag i romjulen oppdaget vi faktisk snø på den lille stranden på Sørenga, og det var is i vannet. Skikkelig entusiastisk gikk jeg ut med bare føtter i snøen, ut i det kalde vannet og bare heiv meg på og svømte til isflaket som en ordentlig isbader. Så kult! På nyttårsaften var det ganske mange mennesker, som selvfølgelig holdt avstand på grunn av koronaen. Men det var folk i alle aldre, og de vinket og heiet på hverandre selv om de ikke kjente hverandre fra før.

ENERGI: Et bad i kaldt vann gir et adrenalinkick. Du våkner!

© Becky Zeller / Oslo Badstuforening

«Isbading utløser endorfiner, og det virker smertelindrende»

NATUROPPLEVELSE: Over hele Norge kan du oppleve flytende badstuer, som her på Gausta på Kvitåvatn, med vakker utsikt over Gaustatoppen.

© Jimmy Linus

Hva tenker du om motivasjon? 

– Mange av de målene som er verdt å nå, har iboende ubehag og utfordringer. Selv om det kan være kjipt, vil jeg klare det likevel. Mestringsfølelsen gir et kick! Psykologien med å tørre isbadingen har jeg overført til livet. Jeg merker forskjell, føler meg sterkere fysisk, tør mer, gruer meg mindre og har mer energi. Jeg gleder meg til det ukentlige badet, og gleder meg til effekten, selv om det er ubehagelig først, så blir man lettere euforisk. Derfor vil jeg anbefale isbading til alle. Jeg og min samboer går ned til Sørenga, det tar 20 minutter hver vei. Vi kommer oss ut, får mosjon og naturopplevelser på kjøpet. I tillegg filmer vi hverandre, da kan vi ikke feige ut. 

Hvor ofte isbader dere? 

– En gang i uken nå som badstuen på Sørenga er stengt på grunn av korona. Når den er åpen, bader vi tre ganger i uken, det skal vi fortsette med utover året. Badstuen drives av Oslo Badstuforening, og vi har årskort, men man kan ha drop in. 

SALT I OSLO: Her kan man nyte badstue og kalde kulper.

© Tord Baklund

Hvor lenge bør man være uti vannet? 

– Man får et stort kick bare av å dyppe seg til halsen, eller hoppe ut og gå rett opp igjen, alle de gode effektene ved isbading får man allerede ved bare et halvt minutt. Noen synes det er gøy å utfordre seg til å være der litt lenger. Isbading er ikke farlig for vanlige mennesker, hvis man ikke har store helseutfordringer, men er du for lenge uti, kan du få muskelkramper. Så et raskt dypp holder. 5 sekunder med hodet under vann, gjør at det skjer noe. 

Det er et sjokk for kroppen som når man tar iskaldt vann i ansiktet eller kalddusj. Kroppen tror det er krise, og reagerer med et fyrverkeri av adrenalin og endorfiner. Endorfiner er kroppens egne morfinstoffer, som virker både smertestillende og som antidepressiva. Det er den effekten som er så deilig og man vil tilbake til. Den varer faktisk i mange timer. Jeg har lært mye av nederlenderen Wim Hof, kalt The Iceman, om pusteteknikker og filosofi rundt isbading. Han mistet sin kone, ble enkemann med fire barn og mistet livslysten. Isbading ga ham livsgnisten tilbake, og han er nå verdenskjent.

TREND: Flest damer går inn for helårsbading, gjerne sammen med venninner til faste tider.

© Becky Zeller / Oslo Badstuforening

Hva er kjente helsegevinster? 

– Spesielt det å få mer energi. Skifte mellom kaldt og varmt vann øker blodsirkulasjonen og gir en treningsøkt for kroppen og sinnet. Ledd og muskler har også godt av kuldesjokk, det samme gjelder for å dempe betennelser. Isbadere trener seg også til å få høyere smerteterskel. 

– Man merker at hvis man føler seg daff og sluggish, hjelper det med en kald dusj. Man våkner og blir klar for resten av dagen. Komfortsonen er der man ofte vil være. Det er imidlertid utenfor komfortsonen at livet skjer, avslutter Cathrine Brandt. 

Flytende & stasjonære badstuer 

Å ta badstue innebærer vanligvis å tilbringe tid i en varm, ofte dampende badstue, etterfulgt av en kald avrivning (dusj eller bad) i vann eller snø. Saunaritualet er revitaliserende og forfriskende, og noen mener det har helsemessige fordeler som å hjelpe kroppen, «detox», og minske sjansene for å utvikle høyt blodtrykk. Sist ut på velværetrenden er flytende badstuer langs kysten og på innsjøer.

Preikestolen flytende badstue 

Vedfyrt saunabåt er en opplevelse. Som en avslutning på en fjelltur eller egen opplevelse på Refsvatnet ved Preikestolen. Kjøl ned kroppen samtidig med en forfriskende dukkert i naturskjønne omgivelser. 

Gausta på Gaustablikk 

Bli med til en av de to flytende badstuene på Kvitåvatn på Gausta, med fantastisk utsikt mot Gaustatoppen. Prøv gjerne badestigen og dypp deg i vannet for å frigjøre en rekke hormoner. 

SOM GULL: Soria Moria badstue er den første installasjonen i prosjektet «Vannveiens fortellinger», hvor arkitektur og lys fremhever landskapet.

© Dag Jenssen

Soria Moria, Dalen i Telemark

Soria Moria er et kunstverk av en badstue ved innsjøen Bandak. Kledningen av spon er inspirert av lokal byggeskikk, og innimellom blinker det av gull. «Gullsponen refererer til kontrasten som oppsto mellom lågmælte telemarkinger og overdådig utenlands over klasse under etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800-tallet». Arkitekt David Fjågesund. Badstuen er åpen for hotellgjester, fjellvandrere og syklister.

The Well, Kolbotn

Opplevelsessenter av velvære med badetradisjoner fra hele verden. Med 15 forskjellige saunaer og dampbad, 11 ulike bassenger, over 100 dusjer, fossefall, japansk badehus og orientalsk hammam. Bli med på augfuss med dampende eteriske oljer i badstuen.


Les også: 5 gode grunner til å starte dagen med sitronvann 

NYT NATUREN: Norge er et vakkert land langs havet året rundt, som her på Træna på Helgeland.

© Orsoyla Haarberg

Træna Badstue-Naust, Træna

Trænas eldste naust ble i 2016 bygget om til en badstue via et «artist-in-residence»- prosjekt. Naustet står i dag i fjæra, med værslitte vegger, men er pusset opp på innsiden. Det er bygget om med sitteplasser og panoramavindu. Badstuen ledes av foreningen Træna Badstue-Naust. 

VELVÆRE: Nyt kalde dager med venner på Vulkana Spabåt i Tromsø 2.

© Vulkana

Vulkana, Tromsø

Spabåten Vulkana har fasiliteter som varm saltvannsstamp, vedfyrt badstue, hammam, kaldkulp, japanskinspirert avslapningsrom, bar og en liten restaurant. Bli med på ulike tema som nordlysbad, midnattsbad eller drop in på lørdager. 

I NORD: Pust Sauna i Tromsø vekker oppsikt der den ligger konstruert som en tradisjonell fiskehjell. 

© David Jensen

Pust, Tromsø

Badstuen ligger midt i Tromsø havn, ytterst på gjestebrygga, med bademuligheter rett utenfor døren og en fantastisk utsikt. Det er herre- og damegarderobe – med dusj både inne og ute! 

LOFOTEN: Opplev badstue sammen på Sauna Hov Gård.

© Adéla Jiroutová

Hov Sauna, Lofoten 

Hov Sauna på Hov Gård varmes opp etter avtale, med eget toalett og dusj. Det er populært å ta et forfriskende bad i havet rett ved saunaen for alle som trenger avkjøling! 

HAVUTSIKT: Trevarefabrikken i Henningsvær byr på yoga, overnatting og badstue ved sjøen. Mørkestøl.

© Elin Frøderberg

Trevarefabrikken, Henningsvær

Trevarefabrikken er et kult overnattingssted i Lofoten, hvor saunaen er en viktig del av opplevelsen, med muligheter for bad i arktiske Vestfjorden, med fjellutsikt.

BLÅ TIME: Arktisk lys og stemning med sauna og bading på Sval Bad på Svalbard.

Isfjord Radio Hotel med badstue, Svalbard

«Foran deg hviler den uendelige horisonten over arktisk hav. Et sted langt der ute ligger kysten av Grønland og Nordpolen. Du ser måkene sveve langs strender og klippevegger, mens hvithvalen svømmer i selskap med lekelysten sel i havet.» Det høres kanskje ut som en usannsynlig historiefortelling, men det er utsikten fra badstuen på Isfjord Radio Adventure Hotel. Mens du holder varmen og svetter, kan du «se fuglene danse i vinden, høre bølger skylle mot stranden og oppleve himmelens skiftende fargespill når solen går ned i horisonten».

Badstueliv ved Oslofjorden

Urban badstuekultur har tatt Oslo med storm, og langs havnepromenaden har det dukket opp flere muligheter for å kombinere en tur i badstuen med et forfriskende bad i fjorden.  

NY VINTERDAG: Opplev naturen med med helårsbading, tepper, lue og varme klær som venter. Her er Hilde som driver Vinternatt på Geilo, med utendørsaktiviteter inkludert isbading. 


Green Boats 

Elektrisk saunaluksus finnes ved Aker Brygge, i to badstuer hvor man kan slappe av, nyte varmen og bade i fjorden. Badstuene har elektrisk fyring, dusjer og skifterom. Green Boats tilbyr drop-in samt sauna sessions og luksuriøse saunaopplevelser med aromaterapi, salt-scrubs og aufguss. 

Salt 

Salt er et område ved Operaen, med spektakulære trekonstruksjoner inspirert av tradisjonelle norske fiskehjeller. Her kan man velge mellom fire ulike badstuer. Du kan leie din egen vedfyrte sauna i Naustet eller delta på Sauna Sessions i storstua Árdna eller Skroget. Som avkjøling kan du velge mellom kalde ferskvannskulper eller utendørsdusj. Himmelsauna er to tønnesaunaer med egen terrasse med benker og båltønner. Saunaene står på et platå med utsikt over Oslofjorden. 

KOK 

KOK er badstuebåt med plass til ti personer. Når det ikke er is på fjorden, tilbyr KOK båtturer på fjorden i tre timer eller mer. Båten er stillegående, med elektrisk påhengsmotor og solceller på taket, så man kan nyte fjordutsikten i fred og ro inne i den varme badstuen. KOK finnes også i Sandvika, Hamar og på Holmsbu

HELÅRSBADING: Med varm badstue fra Oslofjord Sauna trenger man ikke være råtøff for en liten dukkert i kaldt vann. 

© Didrick Stenersen

Oslo Badstuforening

Den sjarmerende badstueflåten Måken ligger og dupper i vannet rett ved Operaen. Flåten er laget av drivved fra Oslofjorden og andre resirkulerte materialer, snekret sammen av de badstueglade ildsjelene i Oslo Badstuforening. Badstuen har en liten luke som leder rett ned i fjorden. 

Spa, massasje og velvære 

Du trenger ikke isbade for å nyte i 2021. Sansene slapper helt av med massasje, bad og vakre omgivelser på et spaanlegg. 

Nordsjøbadet Spa, Sola/Stavanger 

På Sola Strand Hotel finner du Nordsjøbadet Spa med basseng med motstrøm, tre badstuer, kaldtvannskulp, fotbad og deilige avslapningsområder. Her kan dere nyte et bredt utvalg profesjonelle spabehandlinger. Bestill gjerne Drømmeweekend med flere behandlinger, måltider, musserende vin og frukt på rommet.

URBANT: The Thief Spa ligger sentralt i Oslo. 

© Studio Dreyer Hensley

The Thief, Oslo

The Thief på Tjuvholmen i Oslo ligger helt nede ved vannet og gir flott utsyn over sjøen hele året. Eget spa har sauna, bassengområde, gym og massasje som kan kombineres med lunsj, brunsj eller middag.  

5 STJERNER: BritanniaSpa gir deg luksusfølelsen hver gang du trenger det.

© WilLee Wright

Britannia Spa, Trondheim

Britannia Spa på 1400 m² har oppvarmet basseng, isbad, mineralbasseng, badstuer, dusjer, treningsstudio med topp utstyr og hvilestoler. Det tilbys massasje, pedikyr og manikyr. 

LARVIK: Farris Bad er et veldrevet spahotell med kildevann, bassenger og massasje. Det er også tilrettelagt for vinterbading. 

Farris Bad, Larvik 

Nordens største og mest innholdsrike spaavdeling på over 2500 m². Delta på en guidet saunaopplevelse, nyt varmen og avslutt med et bad i havet eller bassengene! Opplev rent kildevann fra 55 meters dyp i kildevannsgrotten. 

VESTLANDET: Solstrand utenfor Bergen har nydelig basseng og mulighet for massasje.

© Rapha

Solstrand Hotel & Spa, Bergen

Solstrand Spa består av velværeavdeling og spa-avdeling med store vinduer mot fjorden. Her er stort innendørsbasseng, oppvarmet utendørsbasseng, terapibad med massasjedyser, finsk badstue, dampbadstue, kaldtvannskulp og trimrom. Treverk i eik og bjørk, kleberstein, marmor og skifer gir nordisk stil. Badebryggen inviterer til et fjordbad – året rundt. 

Hopp i havet 

Den danske sykepleieren Susanna Søberg har skrevet boken «Hop i havet. Vinterbadning gør dig sund og glad». Hun påpeker at bading om vinteren kan føre til bedre humør, mindre angst, mer livsglede, smertelindring og gi et effektivt forsvar mot infeksjonssykdommer. Vinterbading er en av de beste måtene å aktivere sentralnervesystemet på. Kuldesjokk setter i gang mekanismer i kroppen som styrker immunforsvaret og øker fettforbrenningen. Kilde: Aftenposten


Les også: Norges mest unike utsikt får du fra disse hyttene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...