© Agnete Brun

Tara oppsummerer: Damene som inspirerte oss i 2018

I 2018 ble likestillingsloven 40 år. Gjennom hele 2018 har Tara intervjuet kjente, norske kvinner om veien videre etter #metoo. En ting alle har vært enige om, er at 2018 er et veiskille for norske kvinner. Fremtiden vil snakke om tiden før og etter i år.

19. desember 2018 av Lene Wikander

Vi har intervjuet ledende kvinner innen norsk politikk, kultur, næringsliv og underholdning, og samtlige har påpekt at 2018 har markert et veiskille for norske kvinner.

Da #metoo eksploderte på tampen av 2017, utløste det et skred av frustrasjoner kvinner har kjent på lenge, men ikke følte vi kunne uttrykke helt før nå. Før #metoo trodde vi at vi var alene. «Det er sikkert noe med meg som gjør at jeg blir utsatt for hersketeknikker og seksuell trakassering.»

Men så var det jo ikke sånn. Plutselig begynte millioner av kvinner verden over å heve stemmen under hashtaggen #metoo. Det startet med Harvey Weinstein, Hollywood og grove seksuelle overgrep – før det fortsatte dit vi er nå, hvor vi diskuterer de strukturelle problemene vi har i vår kjønnskultur som gjør slike grove overgrep mulig.

For på veien til voldtekt og grov seksuell trakassering ligger det et helt nettverk av mindre alvorlige krenkelser som hersketeknikker, latterliggjøring og sosial kontroll. Det er alle disse «småtingene» til sammen som har skapt en kultur der verdens Harvey Weinsteiner har kunnet gjøre det de gjør. Og den diskusjonen er langt ifra over ennå. Den har bare såvidt begynt.

Med #metoo opplevde verden en sosial tsunami som forandret måten vi kvinner lar oss bli sett og forstått på for alltid. Vi er kvinner som har lært av våre feil, blitt tøffere og lar oss ikke overkjøre av noen. Men hvordan vil dette påvirke livene våre, valgene våre og fremtiden vår? Det er de spørsmålene vi har tatt opp i denne serien som vi kalte «Førtiårskrisa».

I 2018 var det nemlig førti år siden vi fikk lovfestet rett til likestilling her i landet.

Du kan lese mer i Tara nr 1 som er i salg frem til 11. januar.

Les videre og se intervjuene med noen av de inspirerende damene vi har intervjuet gjennom 2018. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...