Hilde Louise Asbjørnsen
STJERNEKAMP:

Hilde Louise er en av ti artister som skal kjempe i NRKs «Stjernekamp» om å bli Norges beste entertainer denne høsten. 

© Svein Finneide

Hilde Louise Asbjørnsen: – Det kan være champagne og fest en stund, så ramler du rett ned i livet igjen

– Ingen er en evig stjerne på himmelen, sier 42-åringen, som selv er aktuell i «Stjernekamp» denne høsten.

22. august 2018 av Kathrine Johns / Hår og makeup: Turid Kjellesvik Styling: Isabel Ødegård Skolmen

Herlige Hilde Louise

– Jeg bestemte meg tidlig for at 2018 skulle bli et musikkår, sier Hilde Louise Asbjørnsen, og smiler som en katt som nettopp har fått fløte. Om det er den grillede laksen hun akkurat satte til livs eller utsikten til direktesendt konkurranse på tv som er årsaken til det fornøyde smilet, er ikke godt å si. Hilde Louise har dette litt mystiske og uforutsigbare ved seg. Hun er ikke den som gestikulerer og hever stemmen, hun er avventende og subtil, og det er som om de store, utrykksfulle øynene hinter om overraskelser rundt neste hjørne. 

Kanskje vil vi i «Stjernekamp» se helt nye sider ved Hilde Louise? Show blir det nok i hvert fall.

hilde louise stjernekamp
Ser frem til Stjernekamp:

– Det skal bli gøy å prøve seg på så mange sjangre, sier Hilde Louise Asbjørnsen, som blir å se som deltaker i høstens «Stjernekamp» på NRK1. 

© Svein Finneide

Hilde Louise Asbjørnsen:

Alder: 42. Bor: I Oslo. Familie: Gift, en sønn på åtte år. Yrke: Sanger, låtskriver, kabaretartist. Aktuell som: Deltager i høstens sesong av «Stjernekamp» på NRK1. Kommer med ny plate vinteren 2019. Spiller julekonserter med Hilde Louise Orchestra i november/desember. 

Store roller på Oslo Nye Teater

– I dette året, som jeg hadde satt av til å jobbe med musikk, passet det godt å bli spurt om å få være med. Jeg har blitt spurt om både dette og andre tv-programmer tidligere, men det har aldri passet inn, eller jeg har ikke hatt lyst. «Skal vi danse?» er vel det eneste jeg ikke er blitt spurt om. Og det er faktisk noe jeg ville vurdert, for jeg er veldig glad i å danse.

Det er sommer og vi sitter ute. Til tross for at kvelden er mild, trekker Hilde Louise genseren tettere rundt seg, men inn, det vil hun ikke. Sommeren har bestått av familieferie på Korfu og besøk «hjem» til Sykkylven, ispedd et halvt dusin konserter.

De siste årene har Hilde Louise vært oppslukt med store roller på Oslo Nye Teater: en av hovedrollene i «Guys and Dolls», hovedrolle i «Chicago» og i «Producers» – for sistnevnte fikk hun Komiprisen 2011 i klassen beste kvinnelige artist, revy og komedie.

Sist spilte hun rollen som «Konferansieren», eller «Master of Ceremonies» i «Cabaret». Her gikk hun egentlig på audition for den kvinnelige hovedrollen, men ble tilbudt den mannlige, noe som innebar at hun måtte klippe håret og farge det svart.

Og ikke minst har hun gjort seg bemerket som Lulu i «The Lulu Show – livet er en dans på renter» – en burlesk kabaret om finanskrisen. For dette showet fikk Hilde Louise Komiprisen 2016, i klassen årets kvinnelige scenekomiker.

Ideen til «The Lulu Show» var hennes egen, og hun har selv skrevet det meste av tekster og musikk. Dette skal vi komme tilbake til.

hilde louise asbjørnsen
Ydmyk stjerne:

– Jo eldre jeg blir, jo mer undrende blir jeg. Jeg tror det er en styrke å beholde ydmykheten, sier Hilde Louise.

© Svein Finneide

Hilde Louise med nytt album

Akkurat nå er det «Stjernekamp» og nytt album for alle pengene, og Hilde Louise har lenge ligget i hardtrening for å mestre de forskjellige sjangerne. «Stjernekamp»-vinneren blir kåret til Norges beste entertainer, og å underholde, det har Hilde Louise vist at hun kan, helt siden hun og Lene Kongsvik Johansen satte opp den første av sine sju revyer i perioden 2000–2008. 10 plateutgivelser og utstrakt turnévirksomhet sier vel også sitt.

– Jeg har som sagt blitt spurt om «Stjernekamp» tidligere. Men det var først i år – musikkåret mitt – at det passet. Hodet har vært fullt av teaterproduksjoner de siste årene. Da jeg spilte i «Chicago» måtte jeg skvise en plateinnspilling inn i påskeferien. I år, når jeg er tilbake i musikken, passet det fint med nye musikalske utfordringer. Det skal bli gøy å prøve seg på så mange sjangre. Og jeg gleder meg til alle! Unntatt kanskje opera.

Det er mange flinke artister med, og jeg har begynt å ta timer hos en sangpedagog for å utvikle registeret mitt og få økt kraft i stemmen. Jeg har tidligere operert det ene stemmebåndet på grunn av slitasje, og er nødt til å bruke dem riktig. Jeg har en liten defekt som gjør stemmen min litt hes, og den kommer jeg ikke utenom. Så nå øver jeg teknikk hver dag unntatt søndag, og jeg «misbruker» ikke stemmen slik jeg gjorde da jeg var ung og kunne gjøre alt, spille revy, ha jazzkonsert og deretter feste hele natten. Sånn kan man ikke holde på i lengden. Stemmebåndene er et veldig følsomt organ, forteller hun.

Hilde Louise kommer til å velge sine sanger med omhu. Tekster betyr svært mye for henne.

– Jeg klarer ikke å høre på musikk der jeg ikke synes teksten er velformulert eller meningsfylt. Hvis da også melodiene er sterke, så alt går opp i en høyere enhet, blir opplevelsen nesten religiøs. Jeg er opptatt av å lære, og blir aldri klok på meg selv eller verden rundt meg. Jo eldre jeg blir, jo mer undrende blir jeg. Jeg tror det er en styrke å beholde ydmykheten. Jeg tror nok at det, samt en nysgjerrighet, har vært med på å skape min karriere, og det blir viktig også når jeg nå kaster meg ut i stjernekampen. Jeg aner ikke hvor langt jeg kommer, men tenker at jeg uansett vil sitte igjen med masse ny erfaring og kunnskap. Og kanskje få inspirasjon til min egen musikk ved å få jobbe med andre sjangre.

Hilde Louise kvinnekamp
Sterk kvinne:

Hilde Louise mener at sensualitet ikke behøver å ha noe med sex å gjøre. – Jeg tror det handler om å trives i kroppen sin, og å være komfortabel med å være kvinne.

© Svein Finneide

Tilbake til Lulu – som lovet. En kabaret om finanskrisen?

– Lulus budskap var å demonstrere hvordan tilfeldigheter og menneskelige svakheter resulterte i en global økonomisk krise, og at fristelser og finans er to sider av samme sak.

Les mer i Tara nr.12.

Kanskje er du også interessert i...