© tara.no

Wenche Andersens vertinnetips

TV2s matmor Wenche Andersen tilbyr gjestene sine en varm velkomst, god mat, og et sosialt eksperiment.

25. mars 2013 av Marthe Reienes. Foto: Kjersti Gjems Vangberg.

Den gode praten med venner, øyeblikkene som skapes ved å sitte rundt et hyggelig dekket bord, å vite at vi har en fin kveld foran oss - det er de viktigste grunnene til å invitere folk hjem til seg, sier Wenche Andersen.
TV-kokken fra ”God Morgen Norge” er nok over gjennomsnittet glad i å invitere venner på middag. For det er noe med det å skape et hyggelig rom og åpne for den gode stemningen. Og den oppstår ikke helt av seg selv, Wenche har nemlig noen triks for å hjelpe stemningen på vei.

Enkelt hemmelighet

- Jeg synes det er gøy å mikse venner fra forskjellige vennekretser. Da tenker jeg på hvor den enkelte sitter og hvem som sitter med hvem. Da opplever man ofte at folk finner hverandre, til tross for veldig forskjellige jobber og interesser. Det er viktig for meg at hver enkelt føler seg velkommen og sett, og at hver enkelt har det hyggelig. Menneskemøter over et bord gir meg mye.
Det er ikke bare gjestene som skal ha det hyggelig. Vertskapet skal også trives. Hemmeligheten bak lave skuldre er enkel, mener Wenche.
- Det er viktig å planlegge. Det høres veldig kjedelig ut, men det er viktig. Når du har bestemt deg for å ha gjester, sett deg ned og lag en liste. Hvem skal jeg invitere? Hvor mye skal jeg legge i det? Skal jeg kjøre femretters med mange viner, eller skal det være en enkel meny? Hva kan jeg forberede på forhånd? Når skal jeg handle og når skal jeg dekke bordet?

For å gjøre planleggingen lettere, har Andersen en selskapsbok som hun skriver i. Den slår hun opp i når hun skal ha gjester for å sjekke hva hun serverte forrige gang, hva som funket. Og hva som ikke funket. Det å legge tid og energi ned i planleggingen handler om noe større enn bare logistikk, mener hun.
- Det å forberede selskap er egentlig ganske hyggelig, for da går man og tenker på de som kommer og hva de liker. Det handler om å glede seg til å ha gjester. På samme måte som gjestene tenker ”Hurra, vi skal bort!”, så tenker du som vert: ”Hurra, jeg skal ha gjester!”
Et annet triks for å senke skuldrene er å ikke prøve å imponere.
- Tør å være enkel. Lag en hjemmelaget erte- eller tomatsuppe og bak masse godt brød. Det er kjempegodt! Og alle liker det. Du må ligge innenfor komfortsonen som vert, ellers blir du ingen god vert.

 

-  Snobb ned!

Det å ha gjester trenger overhodet ikke være en dyr og snobbete affære, synes Wenche. Man trenger altså ikke være stjernekokk med doktorgrad i vin for å invitere til middag.
- Forrige gang jeg hadde selskap ville jeg snobbe skikkelig ned, så da folk kom fikk de et hardkokt egg med djevelsaus og en kald øl i hånden. Så var det ertesuppe med øl og akevitt og tilslutt tilslørte bondepiker til dessert. Folk sa at det var det beste de hadde fått på lenge. Ofte spiser man jo fin mat ute, så det å få ærlig god mat faller ofte i smak. Det gjør også noe med stemningen - folk slapper litt mer av.
Wenche slår et slag for et godt gammeldags spleiselag, hvis lommeboken er slunken. Da står gjerne bouillabaisse på menyen.
- Da lager jeg en god tomatbase, og så spør jeg den ene gjesten om han kan ta med 100 gram steinbit, den neste om hun kan ta med 12 blåskjell, og så videre, og så etter hvert som folk kommer så bare dumper vi ingrediensene oppi gryten. Noen tar med vin, og så har jeg bakt et stort brød og laget en god hvitløksmajones. Ikke la økonomi ødelegge for det å komme sammen!

Wenches tips til vertskapet:

1. Planlegg!
2. Ikke prøv å imponere, lag heller noe du er trygg på.
3. Vær ferdig en halvtime før gjestene kommer.
4. Rydd plass i garderoben - ikke la det komme som en overraskelse at det kommer ti ekstra kåper i skapet.
5. Finn frem det du trenger av servise, glass og koppestell på forhånd, sånn at du er sikker på at du har alt du trenger.
6. Allier deg med gjestene - la for eksempel en gjest være skjenkeansvarlig, og be om hjelp til å rydde av bordet. Folk liker å føle seg nyttige.
7. Pass på at musikken du spiller ikke er for høy eller for spesiell.
8. Ha alltid et alkoholfritt alternativ til de som ikke drikker alkohol - eplemost er kjempegodt og passer til alt.

Tips til gjesten

1. Si ifra på forhånd om du har allergi, intoleranser eller om det er noe du ikke kan spise - det er kjempefint for vertskapet å få muligheten til å lage noe som alle kan spise.
2. Ta gjerne med en ”vertinnegave”, som vin, en god olivenolje, godt salt, fine stearinlys eller noe annet.
3. Legg vekk mobiltelefonen under middagen, med mindre det er helt nødvendig at du har den fremme.
4. Vær blid og opplagt, prat med folk.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...