© Impuls/Getty

Verdensmesterens kjøkkenfavoritter

Han er Norges gullvinner i kokke-VM Bocuse D'Or. Se Ørjan Johannessens beste kjøkkentips!

29. januar 2015 av Cecilie Espensen

28. januar vant Ørjan Johannessen (29) gull i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse – Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike.
Men privat lar han hederstitler og stor matkunst fare og vil heller samle gode venner til et enkelt måltid. Her er Tara Smaks intervju med Ørjan fra januar 2013:

– Mitt beste kjøkkentips er å la andre være delaktige i matlagingen, hvis det er mulig. Det gjør det mer sosialt å ha gjester. Til venner serverer jeg enkel mat, gjerne sterke asiatiske retter. Det viktigste er at det er kjapt og enkelt, sier Ørjan.

– Hvem er drømmegjesten din?

– Det må være barndomsvennene mine – å samle alle til en middag. Vi er spredd for alle vinder og jeg får sjelden sett alle.

Gjestgiveriet i Bekkjarvik

– Mitt første matminne er nok ikke det beste. Vi hadde mye stekt kalvelever i kremsaus i barndommen. Jeg vokste opp på et gjestgiveri, og har alltid ønsket å bli kokk. Men jeg som alle andre spilte fotball og drømte om å bli proff, men skjønte at det var mer realistisk å leve av matlaging.

Mat er ikke bare en lidenskap for Ørjan, det er også en god utfordring. Han elsker å konkurrere, men har en trygg base å vende hjem til etter endte mesterskap.

– Når jeg ikke konkurrerer, jobber jeg som kokk hjemme på Bekkjarvik Gjestgiveri med à la carte og mat til kurs, konferanser, catering og ulike arrangementer. 

Kjøkkenfavoritter

– Hva slags mat liker du best å spise?

–Jeg foretrekker rene, ekte smaker der råvarene kommer frem – det kan være både asiatisk og tradisjonell norsk mat. Fårikål og ferskt kjøtt i løksaus er favorittrettene mine. 

– Har du et favorittredskap på kjøkkenet?

– Ja, rivjern fra Microplane. Det kan man bruke til det meste, mitt bruker jeg hver dag. Induksjonstoppen er også en super oppfinnelse. Den bruker jeg både i konkurranser, på jobben og hjemme.

– Hvilke råvarer liker du å jobbe med?

– Piggvar er en fantastisk råvare – bakt eller stekt, i selskap med skalldyr. Et stykke godt mørnet kjøtt er heller ikke å forakte.

– Hva drikker du helst til maten?

– Kommer an på hvilken dag det er, men hvis jeg kan velge så blir det champagne.

– Hva har du alltid i skapet? 

– Majones til brødskiven, og smør og sennep til matlaging.

 

Tara gratulerer Ørjan Johannessen med gull i Bocuse d'Or 2015!

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...