© Johs Bøe

Taras portrettjournalist lanserer bok

"Hudløs" har journalist Kathrine Johns kalt boken sin, en samling nære møter med kjente kvinner.

3. desember 2015 av Marthe Reienes

Taras portrettjournalist Kathrine Johns har lenge hatt lyst til å samle noen av de mange forsideintervjuene hun har gjort mellom to permer.

– Det er så mange fine damer som deler så mye og så befriende ærlig om seg selv. Jeg føler jeg får løse sakene som jeg vil - uten føringer. Jeg jobber veldig intuitivt. Erfaring, forberedelse, kompetanse er viktig, men jeg stoler på magen. Jeg er ikke redd - for noe eller noen. Jeg gjennomskuer fort. Mer og mer intuitivt har jeg jobbet for hvert år, og jeg er VELDIG åpen i møte med dem, forteller Kathrine.

Mandag denne uken ble boken Hudløs – nære møter med kjente kvinner lansert på Litteraturhuset i Oslo. Tre av bokens intervjuobjekter, Haddy N’Jie, Birgitte Lund Nakken og Heidi Gjermundsen Broch, var tilstede på lanseringen og ble alle intervjuet på scenen av Per Kaarby.

Damene har også bidratt med egne tekster i boken.

De få gangene et portrettintervju er hyggelig å gjennomføre, er når du faktisk stoler på at journalisten er minst like opptatt av å ivareta helt vanlige menneskelige hensyn som å selge mye, skriver Haddy som har blitt intervjuet av Kathrine Johns for Tara to ganger. Den første gangen var hun nyskilt og den andre gangen var hun gravid.

– Kat har jeg stolt på i en grad jeg aldri har gjort før, sier Haddy. 

© Morten Qvale

Intervjuobjektene har flere ting til felles, i tillegg til å være kjente norske kvinner, sier Johns.

– Det er det alle kvinner som har levd en stund har felles: Oppturer, nedturer, bekymringer for barn og eldre foreldre, uvissheten og alt det uplanlagte i artist- og mediebransjen. De kan ikke ha en dårlig dag, må levere hver dag. I tillegg må de bli dømt, vurdert, målt og veid i all offentlighet. De fleste er vanlige damer med litt uvanlige jobber. Mange er kunstnersjeler, vare og intuitive. De kan aldri slutte å utvikle seg, å overgå seg selv, for da blir de fort erstattet. De har tatt aktive, bevisste valg og jobbet hardt. Da blir de også ofte interessante å snakke med, sier Kathrine.

 

De andre som er portrettert i boken er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng, Anne-Kat. Hærland, Lene Kongsvik Johansen, Linn Skåber, Marianne Aulie, Unni Lindell og Vendela Kirsebom. Boken kan kjøpes her.

© Svein Finneide

Seneste

Kanskje er du også interessert i...