Vintage Kitchen vinbar
Et glass eller to?

Norges beste vinbar, beste utvalg på glass og beste vinkart har alle blitt kåret over hele landet. Taras vinekspert har vært på besøk hos noen av dem!

© Gunnhild Bjørnsti

Taras vinekspert besøker Norges beste vinbarer

Hvem har Norges beste vinkart? Og landets beste utvalg av viner på glass? Bli inspirert av spennende vinsteder drevet frem av entusiaster, fra Voss og Hemsedal til hjertet av Tigerstaden.

12. juli 2018 av Gunnhild Bjørnsti

Norges beste på vin

Hvem har Norges beste vinkart? Og landets beste utvalg av viner på glass? Nylig ble landets mest interessante vinkjellere og -lister kåret, og best i klassen er Park Hotel Vossevangen.

Vinkjelleren der er berømt i vinmiljøet og fortjener å bli bedre kjent blant folk flest.

Vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen
Verdensberømt vossing:

Vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen har over 3800 referanser og et vinkart på 215 sider – og ble nylig hedret med utmerkelsen «Norges Beste Vinkart».

© Gunnhild Bjørnsti

Besøk vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen

– Vinkartet vårt er på 215 sider, og det fortsetter å vokse! Vi er berømt for utvalget fra Burgund, totalt har vi 31 av 33 Grand Cru-viner derfra, forklarer en svært glad vindirektør, Francesco Marzola.

Francesco får ofte spørsmål om hvorfor en slik stor vinkjeller ligger på Voss, og forklaringen er eier Jan Bruse Andersen. – Uten hans lidenskap for vin, hadde det ikke vært mulig å bygge opp et slikt utvalg. Han brukte over 30 år på å bygge opp kjelleren og har alltid likt å dele vingledene med andre, derfor er prisene svært sympatiske.

– Hva tilbyr du oss damer som kommer på besøk i sommer?

– Vi har et veldig godt utvalg av syrefriske og godt modne rieslinger fra Tyskland, perfekt til varme dager her på Voss. Bobler blir heller aldri feil, prøv gjerne musserende fra nye områder som England eller Canada!

For alle gjester som ønsker en spesiell opplevelse, foreslår Francesco vinsmaking i den berømte vinkjelleren – med eller uten mat.

Det beste tilbudet av champagne i Skandinavia

Landets beste vinkart på champagne og musserende viner finnes på Skigaarden i Hemsedal hvor sommelier Anders Skodvin åpner korker fra 280 varianter med et berusende smell. Er du glad i bobler, får du nesten tårer i øynene av å lese vinlisten. De mest anerkjente og prestisjefulle champagnehusene som Krug, Salon og Roederer med Cristal er representert – samt små kvalitetsprodusenter.

– Vi har det beste tilbudet av champagne i Skandinavia. Vår spesialitet er små familiedrevne vingårder med god kvalitet og bra pris. Champagnen Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru til 795 kr per flaske er vårt beste kjøp i restauranten, den er vinguru Robert Parkers favoritt. Champagnen har fylde og passer som aperitiff og til mat, forteller eier og odelsgutt Erik Teigen.

Andreas Høgfeldt hos Vintage Kitchen
Vinkelnerkolleger:

Jeg deler et glass med hovedsommelier Andreas Høgfeldt hos Vintage Kitchen som mottok prisen «Folkets Favoritt».

© Gunnhild Bjørnsti

Vintage Kitchen - folkets favoritt

Folkets Favoritt ble Vintage Kitchen som Tara besøkte i fjor (Tara nr. 17/2017). Sommelier Andreas Høgfeldt gikk av med seieren i Junior Wine Awards, så 2018 er hans år.

– Fellesnevneren her er små produsenter med elegante og presise viner, forklarer han. Det er bare å komme for et glass, med eller uten mat, sier han og fortsetter:

– Jeg anbefaler Gamlitz Sauvignon Blanc fra Weingut Sattlerhof i Steiermark fra 2017. Veldig elegant og floral med fint sauvignon-preg, fin til asparges med hollandés og reketartar. Liker du rødvin, prøv Guímaro på mencía-druen fra Adegas Guímaro i Spania – perfekt til tørrmodnet entrecôte med en krydret choronsaus (tomatisert bearnés journ.anm.), forklarer Andreas så tennene løper i vann.

Territoriet vinbar i Oslo
BESTE VIN PÅ GLASS:

Territoriet gikk av med seieren for «Beste Viner på Glass». Vil dere prøve ulike viner i løpet av en kveld, er denne vinbaren på Grünerløkka stedet. Her møter du bl.a. Sarah Lindquist bak bardisken.

© Gunnhild Bjørnsti

Et godt glass vin på Territoriet

Beste Viner på Glass, gikk til vinbaren Territoriet på Grünerløkka, vinbransjens treffsted med over 250 viner på glass.

– Vi varierer utvalget av musserende, men vi har alltid favoritten Bollinger på glass. Gjerne servert med litt deilige ristede mandler til, det smaker til fyldig champagne, forklarer Sarah Lindquist og heller opp de edle dråpene. I et hvitvinsglass, det er den nye trenden!

Pizzarestauranten Tranen overrasket

Det Beste Lille Vinkartet, også kalt Sjarmørkartet, gikk til Tranen, en pizzarestaurant i Oslo.

– Tranen har et intellektuelt godt sammensatt vinkart, svært godt priset. De representerer bredden med et godt utvalg av både små og store vinprodusenter, forklarer Pontus Dahlstrøm hos Kolonialen Bislett og dommer i konkurransen.

Vinkelnerne, med Jonas Faye-Schjøll Thommessen i spissen, har mye kunnskap og finner frem til skikkelige godbiter. Han frister oss med en kjølig og nydelig Beaujoulais til kun 140 kr glasset.

Landets kanskje best bevarte hemmelighet på vinkartet hos en pizzarestaurant? Tranen fortjener uansett prisen for sin spennende vinliste. Gratulerer, alle sammen!

vin tranen pizza oslo
Lite, men bedre enn bra:

Jonas Faye-Schjøll Thommessen (t.v.) og Maciej Sulek hos Tranen åpner stadig nye, spennende viner. Tranen mottok prisen for det «Beste Lille Vinkartet». 

© Gunnhild Bjørnsti

Vi smaker på sommerviner inspirert av landets beste vinlister:

Guímaro Ribeira Sacra Mencía 2016, Galicia, Spania
Vintage rødvin:

Ikke bare portvinsdruer fot-tråkkes! I denne vinen har hele drueklaser blitt godt tråkket i åpne kar, tilsatt minimalt med svovel og lagret i brukte fat. Det gir vin med ungdommelig aroma og delikate overtoner av blomster, røde bær og lakris. Stilen er saftig, delikat og nyansert med god konsentrasjon og lang ettersmak. En vin som passer sammen med alle slags matvarer, spesielt chorizopølser, stekt svinekjøtt, krydret mat og grillretter.

© 7946501 Guímaro Ribeira Sacra Mencía 2016, Galicia, Spania, 199,90 kr (BU)
Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2011
Beste champagne:

Skigaarden har landets beste champagne-vinkart, gjerne fra familieeide vingårder som Launois. Séverine og Caroline Launois leder i dag familiebedriften og lager en praktfull champagne til svært god pris. Denne er laget på grand cru chardonnay-druer og er flott utviklet. En klassisk årgangschampagne, både frisk og utviklet fruktighet. God balanse. Flott som aperitiff og til fisk og skalldyr. 

© 4196801 Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2011, Champagne, Frankrike, 339,90 kr (basis)
Mother Rock Force Majeure Chenin Blanc 2017
Kultvin fra Sør-Afrika:

Territoriet har Norges beste utvalg av viner på glass. Baren byr på mye spennende fra Sør-Afrikas dynamiske vinmakere, som Mother Rock. Dette er et flott eksempel på naturlig laget vin fra hele drueklaser med lav alkoholprosent (11,5 %), tørr og med mye deilig smak av frukt. En sjelden kombinasjon. Laget på gamle vinstokker. Det gir konsentrert vin. Passer til kylling, kalde forretter, grønnsaker, salater og annen lett mat. 

© 3694501 Mother Rock Force Majeure Chenin Blanc 2017, Swartland, Sør-Afrika, 169,90 kr (BU)
Sattlerhof Sauvignon Blanc 2016
Folkets favoritt på hvitvin

Vintage Kitchen forfører med en deilig sauvignon blanc i sommer, med intens og karakteristisk duft av stikkelsbær, solbærblader og hylleblomst. Smaken er tørr og frisk med god konsentrasjon av sammensatt fruktighet med mineralsk avslutning. Ideell til fisk, sjømat og faste oster. Eller som et duggfriskt glass i solveggen.

© 5626801 Sattlerhof Sauvignon Blanc 2016, Steiermark, ­Østerrike, 229 kr (BU)
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2017
Terrassevin anbefalt fra «Norges Beste»:

Francesco fra Park Hotel Vossevangen anbefaler en herlig forfriskende vin fra det store vinkartet sitt, og som heldigvis finnes på polet for alle som ikke bor nær Voss. – Dette er en ung og saftig vin med preg av pære, eple og sitrus og hint av mineraler i ettersmaken. Med duft av pære, blomster, sitrus og tropisk frukt passer den perfekt som en god terrassevin og til retter av fisk og skalldyr samt salater. 

© 3045301 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2017, Minho/Vinho Verde, Portugal 169,90 kr (basis)

Kanskje er du også interessert i...