Dette er våre 13 favoritter! Finn din favoritt her - og gi vekk en god bok til noen du er glad i.
Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merDette er våre 13 favoritter! Finn din favoritt her - og gi vekk en god bok til noen du er glad i.
Erika og Jan er et ektepar i 60-årene. Sexlivet er ikke-eksisterende, til Erikas frustrasjon. Så slipper han bomben på ferie: han er utro med en 15 år yngre kvinne – 20 år etter at Erikas eget utroskap ble avslørt.
Vi følger Erikas vrede, redsel, begjær, fortvilelse, kjærlighet og fantasier de kommende månedene i romanen «Redd deg selv, lille hjerte».
Det er en vond og ærlig roman Wenche Mühleisen har skrevet, som kan anbefales på det varmeste!
Gyldendal, 379 kr.
Det er alltid med fare for å bli skuffet man går i gang med å lese veldig hypede bøker, men «Den tause pasienten» innfrir forventningene. Debutboken til Alex Michaelides ble av mange ansett som en av årets beste bøker i Storbritannia – med god grunn.
Den psykologiske thrilleren handler om maleren Alicia, som har sittet taus på lukket institusjon siden hun ble dømt for drapet på ektemannen Gabriel.
Psykoterapeuten Theo gjør alt han kan for å få henne til å snakke. For drepte hun virkelig ektemannen? Her er det subtil spenning og overraskende vrier som holder deg på pinebenken gjennom hele boken.
Cappelen Damm, 379 kr.
Psst... Dette er adventskalenderen vi ønsker oss i år!
Maria Kjos Fonn berørte oss med sin forrige kritikerroste roman, «Kinderwhore». «Heroin Chic» er preget av den samme råheten.
Forfatteren greier på mesterlig vis både å vise det vonde og det vakre i den begavede Elises destruktive reise, først inn i spiseforstyrrelsens unådige verden, deretter inn i byens hardeste narkomiljø – og den vanskelige veien ut igjen.
Hun berører også med sitt portrett av morens desperate kamp for å hjelpe datteren. Romanen gir leseren en innsikt i samfunnets brutale skyggeside, som de fleste heldigvis slipper å oppleve selv. Sterkt!
Aschehoug, 379 kr.
Zeshan Shakar trollbandt oss alle med romanen «Tante Ulrikkes vei» i 2017. I hans nye roman, «Gul bok», som er en referanse til utkastet til statsbudsjettet, møter vi den unge byråkraten Mani fra Haugenstua, og følger hans søken etter å passe inn på nyjobben og å klatre sosialt i vennegjengen – og vi ser byråkratiets forsøk på å reise seg etter 22. juli-terroren.
Nok en gang greier Shakar å ta pulsen på tidsånden og videreformidle utfordringen med å være flerkulturell i Norge i dag på en nydelig måte.
Vi gleder oss allerede til neste bok!
Gyldendal, 379 kr.
Bli bedre kjent med forfatteren, Zeshan Shakar, her!
Bildegalleriet fortsetter etter annonsen!
Vi gleder oss alltid til ny bok av Vigdis Hjorth – forfatteren bak den kritikerroste og omstridte romanen «Arv og miljø» fra 2016.
I «Er mor død» følger vi Johanna, hjemvendt kunstner etter tre tiår i USA, og hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor som ikke vil vite av henne. Hennes ønske om kontakt blir kontant avvist av moren – eller er det egentlig søsteren som står bak? Spekulerer hovedpersonen i. Og spekulasjoner er alt hun har når hun ikke greier å få moren selv i tale. Avvisningen sender uansett Johanna ut i en desperasjon som neppe kan ende bra.
Vigdis Hjorth skriver så rasende godt så det er nesten så vi holder pusten. Nok et mesterverk av en av Norges fremste forfattere!
Cappelen Damm, 429 kr.
Psst... Vi møtte Vigdis Hjorth for en prat om hennes nye roman! Les mer her.
Tittelen på Heidi Lindes nye roman, «Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet», står til terningkast seks. Høyt terningkast får også boken, som handler om moderne samliv i 40-årene.
Etter tjueto års ekteskap ønsker Vigdis å bryte ut. Men hvordan rettferdiggjør man å forlate en mann som ikke slår, drikker eller ligger rundt, og som er en god far? Eller er det mer til mannen enn hun vet? Boken er særdeles underholdende, og treffer spikeren på hodet for oss mødre når det gjelder organisering av familielivet, det såkalte «tredje skiftet».
Bør leses, uansett om du er gift eller skilt – eller et sted midt imellom!
Gyldendal, 379 kr.
Les også: Heidi Linde: -Jeg trenger ofte en timeout fra familien
Forfatteren Ingvar Ambjørnsen hviler ikke på laurbærene. Etter suksessen med Elling-boken «Ekko av en venn» i fjor, er han aktuell med det han kaller bonussporet til fjorårets gjensyn med antihelten, «Ingen kan hjelpe meg» med undertittelen «En lesereise med Elling».
Boken er en ordentlig metabok der vi møter Elling mens han leser den franske skandaleforfatteren Michel Houellebecqs erotiske roman «Lanzarote». Elling blander sin egen fantasi og fiksjon med virkeligheten og Houellebecqs fiksjon, som gir en utrolig underholdende og sjarmerende liten bokperle.
Cappelen Damm, 329 kr.
«Min søster er seriemorder» ble av The Guardian kalt «en litterær sensasjon», kåret til beste thriller av både LA Times og Amazon og ble Booker-nominert i 2019.
Engelsk-nigerianske Oyinkan Braithwaite har skrevet en underholdende debutroman med en fandenivoldsk humor som er herlig befriende. Korede burde ha gått til politiet og fortalt om sin seriemyrdende søster, men hun er glad i søsteren sin, og som vi vet er blod tykkere, men vanskeligere å fjerne fra teppet – enn vann.
Kanskje trenger vi humor ekstra mye i disse dager, så vær så god: les og le!
Cappelen Damm, 379 kr.
Det anses som en begivenhet hver gang Karl Ove Knausgård gir ut en roman. Og med «Morgenstjernen» skuffer han ikke sitt store publikum.
Romanen handler om en ny og enorm stjerne som plutselig viser seg på himmelen. Er det en supernova, er det Gud eller er det djevelen selv den symboliserer? Ikke godt å si, men uforklarlige naturfenomener, dyrelignende skikkelser med menneskekropper og et essay om døden er alle viktige ingredienser i fortellingen.
Kollektivromanen, som utspiller seg en sensommer der vi følger ni jeg-personer gjennom uvanlig varme dager, kan kanskje leses som en dommedagsprofeti, et svar på klimakrisen eller hva som skjer når mørket slippes løs. Det er i grunn opp til leseren selv å tolke budskapet.
Oktober, 399 kr.
Les også vår intervju med den litterære superstjernen Karl Ove Knausgård!
Bildegalleriet fortsetter etter annonsen!
Du har kanskje lest de personlige bøkene til Karl Ove Knausgård tidligere, men denne gangen er det hans svenske ekskone Linda Boström Knausgård som går langt i å utlevere eksmannen, skilsmissen deres og de fire barna, men aller mest seg selv og sin psykiske lidelse i romanen «Oktoberbarn».
Hennes mange elektrosjokk-behandlinger og kritikken av svensk psykiatri får mye plass i boken, men den svenske forfatteren skriver så rivende godt og malerisk sårt at boken aldri blir kjedelig eller for teknisk.
Det er en desperat stemme fra en pasient, fra en kone, fra en mor.
Oktober Forlag, 379 kr.
I romanen «Yt etter evne, få etter behov» spør forfatter Olaug Nilssen om hvem som tar ansvaret ingen egentlig klarer.
For psykisk utviklingshemmede Benjamin er så krevende at han sliter ut både moren, tanten og besteforeldrene. Romanen er en forlengelse av tematikken i den selvbiografiske Brage-vinneren «Tung tids tale» fra 2017. Årets utgivelse er mer fiksjon, men likevel tydelig basert på forfatterens egne erfaringer med et annerledes barn.
Boken er sår og brutal og vond å lese. Og som leser sitter man igjen med dyp respekt for de foreldrene som ikke har noe annet valg enn å være sterke – og en ørliten lettelse over at vi andre slipper. Velskrevet roman om et viktig tema!
Samlaget, 379 kr.
Skuespiller og komiker Linn Skåber skrev en nydelig bok til ungdommen i 2018. Nå følger hun opp suksessen med «Til de voksne» – en bok bestående av små fortellinger, monologer, noveller og andre former for å uttrykke livet sett fra et voksent ståsted.
Det skal godt gjøres å ikke kjenne seg igjen i vanlige folks historier om samlivsbrudd, ensomhet, begjær, død, treningshysteri, alderdomsredsel, utroskap m.m. Det er blitt en sår og vakker bok som man både kan humre litt til, men som også gir rom for ettertanke.
Og det beste: Man føler seg litt mindre alene etter å ha lest boken.
Pitch, 399 kr.
Les også: Bokaktuelle Linn Skåber vil ikke gifte seg
«Brått rann blodet i kjeften, og eg spytta ei tann ut i handflata».
Sånn åpner romanen «Tollak til Ingeborg» – et mannsportrett av en taus grinebiter som savner kona si, har et anstrengt forhold til barna – og nærer en intens motvilje mot de fremskritt som gjør at han må finne sin plass i en helt ny verden. For det nekter han å gjøre. Boken er skrevet som en indre monolog og et tilbakeblikk på livet, og selv om det til tider er vanskelig å få sympati for Tollak, så rører han noe ved oss likevel.
Forfatteren Tore Renberg vant fortjent Bokhandlerprisen 2020 for dette veldig mørke familiedramaet.
Cappelen Damm, 399 kr.
Psst...Her kan du lese vårt intervju med Tore Renberg
Få smarte tips om helse og kosthold, deilige oppskrifter og spennende intervjuer. Les mer