Jamie Oliver

© David Lofthus

Jamie Oliver ute med ny vegetarisk kokebok

Jamie Olivers kokebok «Veggis» handler om ren, grønn glede! –Jeg har komponert rettene for at du skal bli mett, glad og fornøyd – du kommer ikke til å savne kjøtt på tallerkenen, sier den britiske tv-kokken. Her får du tre oppskrifter fra hans nyeste kokebok.

1. mai 2020 av Cecilie Espensen

Jamie Oliver har i mange år jobbet aktivt for å fremme sunnere mat, både gjennom kokebøker og kampanjen «Feed Me Better» som introduserte skolebarn for sunnere mat – denne kampanjen ble senere støttet av den britiske regjeringen. I boken «Veggis», som er hans 15. bok på norsk, slår han et slag for å spise grønnsaker – både mer og oftere.

– Oppskriftene i boken består av et bredt utvalg av den maten jeg elsker å spise hjemme sammen med kona og ungene, og alle rettene er smaksmessig på høyde med alt jeg hittil har utgitt i kokebokform: Dette er mat som gir meg energi, og som gjør meg fornøyd, god og mett. Jeg ber deg ikke spise rettene fordi de er sunne (selv om 70 prosent av dem er nettopp det), men fordi du kommer til å elske dem, forteller Jamie. 

Den britiske kokken Jamie Oliver slo ig jennom tv-ruten som The Naked Chef på slutten av 90-tallet og har siden da utgitt 15 bøker på norsk. Fembarnsfaren er en sterk forkjemper for ren og sunnere mat, og oppfordrer i sin nyeste bok alle om å velge mer grønt – av hensyn til både egen helse og planetens ve og vel. 

© Paul Stuart

Boken er delt inn i praktiske kapitler: curry og gryteretter, paier og bakst, supper og brødblingser, ovnsretter, ris og nudler, pasta, salater, veggisburgere og fritters, vidundere i en panne og fredagsgodt. Her er det oppskrifter for enhver smak og dag i uken.

– Hjemme hos oss prøver vi å spise veggisbasert minst tre ganger i uken, og vi ser tydelig at det er bra for både helsen og planeten. Jeg har alltid ment at vi må spise mindre kjøtt og kun kjøtt av bedre kvalitet: Det er gammelt nytt – sjekker du registeret i de tidligere kokebøkene mine, vil du se alle V-symbolene, tipser han.

Her får du tre smakfulle og mettende oppskrifter fra Jamies nye bok – nok til den første uken med ren vegetarmat hvis du vil la deg inspirere av tv-kokkens sunnere livsstil. 

I stedet for spinat kan du bruke en blanding av delikate urter, slik som persille, mynte, basilikum eller estragon – det du liker! 

© David Lofthus

Supre spinatpannekaker

Avokado, tomater, cottage cheese, chili og koriander

Tid: 25 min. Antall porsjoner: 6

1 moden avokado
350 g modne cherrytomater i flere farger
100 g babyspinat
3 vårløk
1⁄2 bunt frisk koriander (15 g)
1 lime
extra virgin olivenolje
1 stort egg
2 1⁄2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 1⁄2 dl lettmelk
olivenolje
300 g cottage cheese
hot chilisaus


Slik gjør du:
1. Skjær avokadoen i to, fjern steinen, skrell avokadoen og skjær den i tynne skiver. Skjær cherrytomatene i fire. Ha det i en salatbolle sammen med 1⁄4 av spinaten. Rens vårløken, og skjær den i tynne ringer. Ta korianderbladene av stilkene, og ha både vårløk og koriander i bollen. Press i limen. Drypp over 1 ss extra virgin olivenolje, smak til med havsalt og pepper, vend sammen og sett til side. 

2. Knekk egget i en blender, og tilsett mel, bakepulver, melk, resten av spinat- en og en klype salt og pepper. Kjør til en jevn og smidig røre. Sett en stor stekepanne med slippbelegg på middels varme, pensle den med litt olje, hell i et tynt lag med røre og vend på pannen slik at røren dekker bunn og sider i pannen. Stek pannekaken i 2 minutter på den ene siden, til den er lyst gyllenbrun. Hiv den over på et fat. Gjenta.

3. Legg klatter med cottage cheese på hver pannekake, fordel avokadosalaten over og rist over noen gode dråper chilisaus. Virkelig godt med noen ekstra limebåter så folk kan presse lime over selv, og et stekt egg på toppen hvis du har lyst på det. 

Næringsinnhold: 

331 kcal, 13,3 g fett, 4 g mettet fett, 13,5 g protein, 42,3 g karbohydrater, 6,3 g sukker, 1,2 g salt, 3 g fiber 

Vil du at retten skal være vegansk, sløyfer du eggene og serverer den med noen ekstra tofuterninger marinert i soya og lime.

© David Lofthus

Vegetarisk pad thai

Sprøstekt egg, utsøkt tamarind- og tofusaus, peanøttdryss

Tid: 30 min. Antall porsjoner: 2

150 g risnudler
sesamolje
20 g usaltede peanøtter
2 hvitløksfedd
80 g silketofu
soyasaus med mindre salt
2 ts tamarindpasta
2 ts søt chilisaus
2 lime
1 sjalottløk
320 g sprø grønnsaker, slik som asparges, lilla brokko- lini, pak choy, minmais
80 g bønnespirer
2 store egg
olivenolje
tørkede chiliflak
1⁄2 hodesalat
1⁄2 bunt blandede friske urter, for eksempel basilikum, mynte, koriander (15 g)

Slik gjør du:
1. Kok nudlene ifølge anvisningen på pakken, sil av kokevannet og skyll dem under rennende kaldt vann. Vend sammen nudlene med 1 ts sesamolje. Rist peanøttene gyllenbrune og fine i en stor stekepanne med slippbelegg på middels varme. Finstøt dem i en morter, og ha dem i en bolle. Skrell hvitløken, og ha den i morteren sammen med tofuen, 1 ts sesamolje, 1 ss soyasaus, tamarindpastaen og chilisausen. Støt til en pasta. Press den ene limen, og mos saften i sausen.

2. Skrell og skjær sjalottløken i tynne ringer, og ha dem i en stekepanne på høy varme. Rens de sprø grønnsakene, og skjær dem opp etter behov. Stek dem i 4 minutter i en tørr panne, eller til de har fine stekerender (slik får du frem en nøttelignende og litt rødaktig smak). Tilsett nudlene, sausen, bønnespirene og en god klunk vann. Vend sammen i 1 minutt mens pannen står på platen. Fordel i serveringsboller.

3. Tørk av pannen, knekk i eggene og stek dem slik du ønsker i litt olivenolje. Dryss over en klype chiliflak. Rens salaten, del den opp i enkeltblader og legg noen få i hver bolle. Smeis eggene på toppen, og dryss over urtene og peanøttene. Server med limebåter og ekstra soyasaus, så hver enkelt kan smake til maten selv. 

Næringsinnhold: 

593 kcal, 19 g fett, 3,8 g mettet fett, 26,4 g protein, 83,5 g karbohydrater, 10,7 g sukker, 1,3 g salt, 8,3 g fiber 

Jeg har brukt frisk basilikum og mandler her, men nesten alle slags milde urter og nøtter uten skall gir et svært velsmakende resultat – la lystene styre! 

© David Lofthus

Sommertagliatelle

Pesto av basilikum og mandler, potetbåter, spede grønne grønnsaker

Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4

1 bunt frisk basilikum (30 g) 1⁄2 hvitløksfedd
50 g skåldede mandler extra virgin olivenolje

25 g parmesan, pluss ekstra til servering 1⁄4 sitron
1 melen potet
125 g grønne bønner

300 g tagliatelle
200 g spede sommergrønnsaker, for eksempel favabønner, erter, brokkolini 

Slik gjør du:
1. Ta mesteparten av basilikumbladene av stilkene, og ha dem i en morter sammen med en klype havsalt. Støt til en pasta. Skrell og mos i hvitløken. Ha deretter i mandlene, og støt til de er finmalte. Rør inn 4 ss olivenolje, revet parmesan og saften av 1⁄4 sitron. Smak til med salt og pepper, og juster så du får det akkurat slik du liker det. 

2. Skrubb poteten, og skjær den i tynne skiver. Rens bønnene, og ha potetene, bønnene og pastaen i en kjele med lettsaltet vann. Kok det ifølge anvisningen på pastapakken. Tilbered de spede sommergrønnsakene, og la dem koke med de siste 3 minuttene av koketiden. Sil av det stivelsesrike kokevannet, men ta vare på en kopp. Vend sammen grønnsakene, pastaen og pestoen, og spe eventuelt med litt av pastavannet. Drypp over 1 ts olivenolje, og dryss over resten av basilikumen og finrevet parmesan. Smaker godt med en sprø grønn salat. 

Næringsinnhold:

 561 kcal, 25,9 g fett, 4,1 g mettet fett, 18,4 g protein, 67,9 g karbohydrater, 5 g sukker, 0,6 g salt, 5,7 g fiber 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...