Tatiana de Rosnay
Forfatterens bakgrunn er splittet:

Tatiana de Rosnay har fransk far og engelsk mor, bor i Paris og er veldig parisisk, samtidig som hennes engelske bakgrunn gjør henne veldig «ufransk». Hun skriver bøker på både fransk og engelsk.

© Bazar / David Ignaszweski

Forfatter Tatiana de Rosnay liker å skrive om menneskers dypeste frykt og lengsler

Den britisk-franske forfatteren er kvinnen bak boken Saras nøkkel, nå er hun bokaktuell igjen med romanen "Regnvokteren".

27. september 2018 av Gunnhild Bjørnsti

Tatiana de Rosnay lanserer "Regnvokteren"

Forfatteren Tatiana de Rosnay lanserer i høst sin nye roman «Regnvokteren» på norsk. Hun har en trofast leserskare i Norge, ikke minst etter gjennombruddsboken «Saras nøkkel» fra 2006Boken ble en internasjonal bestselger, i Norge solgte den nærmere 200 000 eksemplarer og lå på bestselgerlisten i to år! Senere ble den filmatisert med Kristin Scott-Thomas i hovedrollen.

Forfatteren har fransk far og engelsk mor og er derfor tospråklig og skriver på begge språk. De første bøkene hennes ble skrevet på fransk, mens «Saras nøkkel» ble skrevet på engelsk. 

Siden har hun stort sett holdt seg til engelsk.

Tatiana de Rosnay
Tatiana de Rosnay:

Alder: 57. Bor: I Paris. Familie: Gift med Nicolas Jolly. To voksne barn, Louis og Charlotte. Yrke: Journalist og forfatter. Aktuell: Med romanen «Regnvokteren». Fikk sitt store gjennombrudd med «Saras nøkkel» fra 2006, som også ble filmatisert. Har totalt solgt 10 millioner bøker som er utgitt i 46 land. 

Skriver om familiehemmeligheter

Hun forteller at før hun begynner på en ny bok, vet hun aldri om den blir på fransk eller engelsk, og hun vet heller ikke om hun drømmer på fransk eller engelsk.

«Varemerket» for hennes bøker er familiehemmeligheter.

– Jeg har alltid vært og vil alltid være opptatt av det temaet! Kanskje fordi jeg kommer fra en smeltedigel av en familie, med franske, engelske, russiske og mauritiske aner. Noen av disse familiemedlemmene er ganske uvanlige og har absolutt sine hemmeligheter. Jeg vokste opp med å høre historier om mine forfedre, men jeg fikk aldri vite hele sannheten. Slik begynte det, forteller hun.

I hennes siste bok, «Regnvokteren», stiger spenningen etter som familiens hemmelig­heter blir avslørt, én etter én. Det å åpne opp for sannhet kan være smertefullt, men også frigjørende og helbredende, mener hun. En familie kan gjenforenes på et dypere nivå.

– Ja, fordi det er for det meste under kriser og farer at foreldre og søsken endelig lærer å åpne opp. Beslutninger må tas og de er ofte ikke enkle. I dette tilfellet har Malegarde-familien aldri lært å snakke sammen. De vet at de elsker hverandre, men de kan ikke engang si det. I regntunge Paris, mens elven stiger raskt og farens helse forverres, lærer de endelig å være åpne med hverandre.

Regnvokteren
Regnvokteren:

Tatiana de Rosnays «Regnvokteren» er i salg nå.

© Bazar Forlag, 379 kr.

Forfatter - ikke psykolog!

Romanen berører mange psykologiske aspekter og vår dypeste frykt.

– Jeg er forfatter, ikke psykolog! Imidlertid er jeg fascinert av våre hemmelige lidelser og følelsene vi ikke vet hvordan vi skal uttrykke. Ofte har dette å gjøre med kjærlighet, død, seksualitet og barndoms­årene. Jeg foretrekker å skape karakterer som ikke er perfekte og som vi kan kjenne oss igjen i. Og jeg liker å dele deres dype følelser med leserne mine, forteller hun.

Natur, klima og miljøutfordringer er et annet viktig tema i boken, spesielt forholdet til trær.

– Trær har så mange ting å fortelle oss. Trær våker over oss, og vi bør våke over dem, og ikke ta dem for gitt. De er både skjøre og sterke, og vi har mye å lære av dem. Deres skjønnhet er beroligende og nødvendig. Jeg ble forelsket i et lindetre for ti år siden. Ja, det er helt sant! For første gang merket jeg at det å være nær et tre gjorde meg så godt, sier 57-åringen og fortsetter:

– Naturens kraft er enorm. Ingenting kan hindre at en elv brister og flommer over. Eller stoppe en tornado eller en storm. En flom kan forutses, folk kan evakueres, men den faktiske oversvømmelsen er noe vi er maktesløse mot. Klimaendringene viser oss at vi må lære å respektere naturen. Bare se på nyhetene! Vi har aldri hatt en så varm sommer, med mange branner. Hvis vi ikke er mer forsiktige, vil konsekvensene være tragiske.

I boken er faren Paul fullstendig oppslukt av trær, på en nesten overveldende måte.

– Naturen har en hypnotisk effekt, i hvert fall på Paul og meg! Trær bruker mange år på å vokse opp, og deres sakte rytme er motsatt av vår gale, moderne verden hvor alt går så fort og hvor informasjon er umiddelbar, som Donald Trumps tweets. Vi burde heller bruke mer tid på å omfavne trær! Jeg er så heldig å ha et vakkert lindetre i livet mitt og jeg tilbringer mye tid under det!

saras nøkkel film
Saras nøkkel flmatisert:

Kristin Scott Thomas spilte hovedrollen i filmatiseringen fra 2010 av Tatiana de Rosnays suksessbok «Saras nøkkel». Foto: SF Studios

Saras nøkkel betydde mye for forfatterskapet

Den britisk-franske forfatteren tror at vi ved å snakke med hverandre, selv om vi er forskjellige og reagerer på ulike måter, kan forstå hverandre bedre.

– Men noen ganger er det veldig vanskelig å finne de rette ordene. Spesielt når disse ordene handler om seksualitet, som for eksempel å komme «ut av skapet». Det er ikke lett å ha mot til å fortelle intime ting, selv ikke til søsken eller foreldre. Men det å velge stillhet er ikke den beste løsningen. Hvis familiens kommunikasjon var perfekt hele tiden, så kunne jeg aldri skrive bøker, sier hun.

Med «Regnvokteren» har Tatiana de Rosnay noe på hjertet:

– Dette er en bok om toleranse. Innenfor en familie kan medlemmene være forskjellige. Det spiller ingen rolle, så lenge kjærligheten er sterk og fullstendig uttrykt!

Hun er klar på at suksessen hun fikk etter «Saras nøkkel» har betydd mye for forfatterskapet.

– Det er veldig positivt for en forfatter å gi ut en bok som får suksess, spesielt etter mange år uten noen som helst form for suksess. Men litt mer seriøst vil jeg si at suksessen har gitt meg mulighet til å reise rundt i verden og oppdage alle typer mennesker. Jeg liker veldig godt å møte leserne mine, og suksessen min har hjulpet meg til å kunne gjøre det, forteller hun.

I det daglige merker hun mindre til suksessen.

– Nei, egentlig ikke! Jeg tar fortsatt bussen og t-banen, og jeg lever et enkelt liv med familien min. Den eneste forskjellen er at folk gjenkjenner meg oftere enn før.

Men suksessen kan koste. Nylig måtte Tatiana ta en timeout fra alt, etter å ha drevet rovdrift på seg selv over lang tid.

– Jeg hadde ikke sluttet å reise rundt og promotere bøkene mine, og jeg følte meg fysisk veldig sliten. Jeg fikk overbevist utgiverne mine om å gi meg litt tid sammen med familien min. Det trengte jeg virkelig.

Men nå er Tatiana restituert – og klar til å møte sine norske lesere under et bokarrangement 6. november i regi av Tara og Bazar Forlag - klikk her for mer informasjon om arrangementet!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...