Forfatter Hanne-Vibeke Holst
BOKAKTUELL:

– Jeg skal ikke late som alderen har gått sporløst forbi meg, for det har den ikke, sier Hanne-Vibeke med en liten latter. I februar fyller den danske forfatteren 60 år. 

© Ditte Capion

Forfatter Hanne-Vibeke Holst: – Jeg tok farvel med brystet mitt

Omtrent samtidig som Hanne-Vibeke Holst satte punktum for sin nye roman, tok hun avskjed med det ene kreftsyke brystet sitt.

18. august 2018 av Karen Greve

Nesten-fødsel

Norgesaktuelle Hanne-Vibeke Holst (59) nedkom for en tid tilbake med romanen «Etter pesten», som lenge lå på bestselgerlistene i hjemlandet Danmark.

– Da jeg fikk boken i hånden, følte jeg nesten at jeg hadde født en baby. En baby som det har vært tvil om var levedyktig underveis i graviditeten. Normalt er jeg ikke sentimental når det gjelder bøkene mine, men denne gangen var jeg det fordi prosessen har vært så hard og fordi jeg ble syk underveis, sier den erfarne danske forfatteren med 21 bøker på samvittigheten.

Denne gangen skulle hun sammen med sluttspurten i et komplisert romanplott takle en kreftsykdom. Høyre bryst viste seg nemlig å gjemme på en knute med kreftceller, så mens hun skrev intenst om en dødelig pandemi som tok livet av barn og unge i hele verden, skulle hun plutselig forholde seg til en dødelig sykdom privat. 

Rituale før operasjonen

Brystet måtte fjernes helt, og kvelden før operasjonen tok hun mot til seg og så på sitt syke bryst i speilet. For å ta en ordentlig avskjed.

– Jeg tok farvel, og min mann tok farvel. Ritualet var viktig, men deretter var det viktig å komme seg videre.

Forfatter Hanne-Vibeke bok Som pesten
IKKE ET VALG:

– Det var ikke et valg å miste brystet, men til gjengjeld er det et valg hvor mye jeg lar det påvirke meg, sier Hanne-Vibeke. 

© Ditte Capion

Viktig mantra

– «Jeg har en sykdom – jeg er ikke en sykdom», var mantraet mitt underveis. Det betydde ikke at jeg var i fornektelse. Jeg var selvsagt redd for hvordan det ville gå, men jeg fikk heldigvis raskt vite at det så bra ut, forteller hun.

– Når jeg ser meg i speilet nå, lengter jeg tilbake til den gang jeg hadde to bryster. Det var penere, og jeg kan bli litt vemodig ved tanken, men viktig er det ikke, sier Hanne-Vibeke Holst, som valgte å begrave seg enda mer i den nye romanen hun skrev på, «Som pesten», som utgis på Gyldendal forlag 14. september.

I dag er Hanne-Vibeke kreftfri. Hun har vennet seg til brystprotesen og regner ikke med å få nytt bryst. 

Moren lærte henne å dø

I forløpet har hun tenkt med beundring og takknemlighet på moren, og funnet styrke i hennes eksempel.

– Moren min lærte meg å dø. Hun fikk kreft i 2007, og det tok hun med stor ro. Hun gjorde ikke noe stort nummer ut av sykdommen, verken da hun fikk behandling, mistet håret eller da hun fikk beskjed om at hun ikke hadde lenge igjen, forteller 59-åringen.

Fikk ryddet opp

Hanne-Vibeke Holst snakket med sin mor om døden. De fikk ryddet opp i noen gamle konflikter, tilbragt tid sammen, valgt urne sammen og lagde avtaler om arven.

Da hun spurte moren om hun var redd for å dø, sa hun: «Jeg kommer aldri til å oppleve min egen død. Jeg er ikke redd for min egen død. Jeg er kun redd for de andres død.» Det lærte jeg mye av.

Hanne-Vibeke Holst
GRAVDE SEG IKKE NED:

– I stedet for å tenke: nå har jeg fått en rynke og mistet et bryst, tenker jeg i stedet at det er noe dritt, men at jeg ikke kan grave meg ned, men heller gjøre det beste ut av situasjonen, sier 59-åringen. 

© Ditte Capion

Skiftet mening

– Når man blir syk, stiller man seg ofte et eksistensielt spørsmål: «Hvis du dør nå, vil du være fornøyd?» Og jeg tenkte først: Nei, pokker heller, jeg er ikke fornøyd med noe som helst. 

Det var min første tanke, men etter hvert er jeg kommet frem til at jeg tvert imot er veldig tilfreds. I stedet for å rette blikket mot det fjerne som skal erobres, ser jeg nå på det nære, på nuet og på relasjonene. Det er der gullet ligger, mener den danske forfatteren.

Mindre frittalende

Hanne-Vibeke Holst har aldri vært redd for å si meningen sin – høyt og direkte. De siste årene har hun vært mindre frittalende enn da hun var yngre, men det er ikke fordi hennes politiske engasjement og interesse for kvinners liv og vilkår har avtatt med alderen. Det er fordi hun bevisst har prioritert sitt forfatterskap over rollen som debattant.

– Må dempe kritikeren i oss

– Jeg har blitt eldre, det er bare å avdramatisere det. Jeg er fri, og skylder ingen noe. Jeg kan gjøre hva pokker jeg har lyst til. Jeg behøver ikke å «please» noen. En av de store tingene vi bør kvitte oss med, er den irettesettende stemmen i hodet som kommenterer alt vi gjør: «Du er dum, det gikk ikke så bra. Hun fikk seks på terningen, du fikk fire. Du er talentløs!» 

Den stemmen skal vi skru ned, ikke kvitte oss med helt, for den har en misjon, nemlig å drive oss fremover, men vi må dempe kritikeren i oss. 

Forstår verden bedre

Hun synes stemmen er lettere å overhøre nå som hun er blitt en moden kvinne.

– Jeg opplever at jeg har et godt overblikk over livet, historien, samfunnet. Jeg forstår bedre hvordan verden fungerer nå enn jeg gjorde da jeg var 35. Kjærligheten, parforholdet, familien. Det er en enorm befrielse å forstå mer, mener hun og legger til at livet ikke slutter ved fylte 50.

Opplever tap

– Vi kan utvikle oss til vi dør, og eldre mennesker holder seg i bedre form nå enn før. For meg handler det om å være nøktern: Jeg er 58 år og veien til sluttmålet er kortere. Vi opplever tap på tap. De store, der vi mister mennesker vi har kjær, men også de mindre tapene, hvor vi får dårlige knær, nedsatt hørsel og syn. Jeg ser ingenting uten briller, det må jeg bare akseptere. 

Og så er det tap av status, fordi det å være gammel betraktes som skremmende ukult i vår kultur. Det er mye å forholde seg til, så det gjelder å finne noen strategier. Min strategi var å si: «Ok, kjære, du blir 60 om ikke så lenge. Det kan du godt begynne å forberede.»

Forfatter Hanne-Vibeke Holst sykdom kreft Som pesten
TAR VARE PÅ KROPPEN:

Hanne-Vibeke Holst mener den viktigste forberedelsen til å bli eldre er kroppen. – Hvis du ikke har en velfungerende kropp, kan du glemme resten.

© Ditte Capion

Opptatt av helsen

– Jeg prioriterer å holde meg i form. Jeg gjør slavisk rygg-, mage- og skulderøvelser hver dag. Jeg har begynt å løpe igjen, noe jeg ikke har gjort på mange år siden jeg allerede i 40-årene fikk benskjørhet. Det har jeg nå fått behandling mot, så jeg kan løpe uten å brekke noe. Jeg trener hver uke i varmtvannsbasseng. Jeg har tidligere vært flink til å meditere, men har ikke hatt tid, så det tar jeg fatt på igjen. Og jeg sørger for å spise ordentlig, lister hun opp. 

– Hva nå?

Den neste store tingen hun skal ta fatt på, mener hun er enda vanskeligere enn kroppen. 

– Det er sinnet. Tanken på hva jeg vil gjøre nå. Jeg tenker mye på det. Å være forfatter er uunngåelig for meg. Jeg vet bare ikke om jeg nødvendigvis kan skrive en sånn kjempebok på over 600 sider igjen. Kanskje det blir en tynn en?

bok Som pesten Gyldendal
SUKSESS:

Hanne-Vibeke Holst er aktuell med romanen «Som pesten« som allerede har vært en suksess i hjemlandet Danmark. 14. september lanseres den i Norge. (Gyldendal, 399 kr)

© Gyldendal

Styrkede relasjoner

Familien og gamle og nye venner er det viktigste for henne, og hun føler at alle hennes relasjoner har blitt styrket med alderen.

– Da jeg var syk, kom jeg frem til at jeg i det store og hele har hatt et fantastisk liv. Fordi det viktigste i livet er relasjonene våre. Og jeg har kjærlighet. Det er masse kjærlighet i livet mitt. Jeg gir kjærlighet, og jeg får kjærlighet. Jeg har nydelige barn, en flott mann, en kjempestor familie, en herlig vennekrets. Jeg er ikke ensom. 

– Vi undervurderer oss selv

– En enorm gave ved å bli eldre er dybden i relasjonene. Nærheten til ektefelle, familie og venner. Vi skulle bare visst hvilken sterk maktfaktor vi er. Vi undervurderer oss selv. Både personlig og som kollektiv, sier Hanne-Vibeke Holst.

Hun mener at vi kvinner burde ha mer makt og innflytelse. Det har hun alltid ment. Og sagt. Og skrevet. Det forsøker også hennes kvinnelige romanfigurer som regel å skaffe seg, selv om det koster. Vi kvinner kan nemlig så mye. Inkludert å bli eldre med humøret i behold. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...