Dan Brown, forfatter, bok opprinnelse
Takknemlig:

– Jeg er heldig som kan leve av å gjøre det jeg har lyst til. Jeg husker godt hvordan det var å skrive tre bøker som ingen brydde seg om. De var alle en kommersiell fiasko inntil jeg skrev «Da Vinci-koden», sier Dan Brown ydmykt.

© Svein Finneide, Bazar Forlag

Forfatter Dan Brown: Vurderer et nytt univers

Han føk rett inn på førsteplass på bestselgerlisten da han lanserte årets 24-timers heseblesende historie om jakten på et passord i Barcelona. Men neste bok kommer kanskje til å handle om noe helt annet.

31. desember 2017 av Åshild Breian

«Ord kan ikke uttrykke hvor mye jeg gleder meg til å dele dette med verden i kveld. Det vil medføre et stort paradigmeskifte. Jeg overdriver ikke når jeg sier at dette vil bety like mye som den kopernikanske revolusjonen.»

Fra romanen «Opprinnelsen»

Vurderer helt nytt univers

– Jeg har ikke begynt på neste bok ennå, jeg har jo akkurat gjort meg ferdig med «Opprinnelse». Men det kan hende jeg velger et helt annet univers – som ingen kunne ane at kom fra meg hvis de bare leste boken under et annet navn, sier Dan Brown fra den kongelige suiten på Hotel Continental i Oslo.

Sier du at du kommer til å skrive under et pseudonym?

– Jeg sier ingenting ennå, smiler han hemmelighetsfullt. Han bekrefter at han har flere ideer på lager for sin faste hovedperson Robert Langdon. Men kanskje får professor-helten en kort ferie.

Den populære forfatteren har landet i Norge, for første gang, for mindre enn én time siden, og kjemper høflig og diskré mot jetlag. Etter en rundreise i 25 byer over hele Europa, er dette siste post på lanserings­turneen. Han har satt av en hel dag til sightseeing.

– Jeg skal til Vigelandsparken for å se på skulpturene, og jeg skal opp i skihoppet enda jeg har like mye høydeskrekk som Langdon.
I tillegg ønsker jeg å se Nobels Fredssenter.

Hva ønsker du å oppnå med bøkene dine?

– Hvis det er én ting jeg ønsker å formidle med bøkene, er det å vekke en form for intellektuell nysgjerrighet. I den siste boken vil noen være opptatt av moderne kunst, andre av kunstig intelligens, andre igjen av kampen mellom religion og vitenskap. Den beste komplimenten jeg kan få, er hvis noen sier: «Jeg leste boken din – og så leste jeg ti andre bøker om temaet for å lære mer.»

Er professor Robert Langdon superhelt-utgaven av deg selv?

– Ha-ha, ja, helt klart. Han er han jeg skulle ønske jeg var – både høyere, smartere og modigere, og lever mer spennende enn meg. Det er morsomt å tilbringe tid med ham.

Er det riktig at et musikkstykke ligger til grunn for din siste bok?

– De fleste bøkene starter vanligvis med et kunstverk eller noe jeg har lest. Men denne gang hørte jeg messen «Missa Charles Darwin» og ble så grepet av den religiøse musikken med vitenskapelige tekster. Den er faktisk komponert av min bror, som er komponist. Jeg kom til å tenke på evolusjonen og den religiøse ideen om at vi alle stammer fra Adam og Eva – som jeg ikke lenger tror på.

Dan Brown, forfatter, bestselger
Entusiastisk:

– Nordmenn kjøper mange bøker. Dere er virkelig noen lesehester, sier Dan Brown imponert. Selv har bøkene hans hatt et opplag på over 1,4 millioner bare her til lands. 

© Svein Finneide

– Jeg tror vi vil ha en annen type religion i fremtiden

Historiene dine omhandler ofte krysningspunktene mellom religion og vitenskap. Hvorfor er det slik?

– Min far var matematikklærer, men jeg ble oppdratt svært religiøst fordi min mor er religiøs. Jeg regnet meg som kristen til jeg var omtrent ni år. Da begynte jeg å stille spørsmål til presten om vår utviklingshistorie. Han sa at jeg ikke kunne stille disse spørsmålene. Jeg hadde alltid en fot i hver leir. Selv har jeg forsøkt å finne en gyllen middelvei. Det er vanskeligere og vanskeligere å finne, fordi vitenskapen har utviklet seg så raskt. Hvis du ser på unge i dag, hva tror du de vil mene om for eksempel jomfrufødselen? De kommer til å google det og finne harde fakta. De har andre mirakler, som det nye operasjonssystemet på iPhone10. Norge er et sekulært land, ikke sant? De fleste er ikke religiøse? Det er vanskelig å være religiøs når du har alt. For hva trenger du Gud til da? Det er egentlig bare ett eksistensielt spørsmål som åpner døren på gløtt for religion nå – for hva skjer egentlig når jeg dør? Jeg tror vi vil ha en annen type religion i fremtiden. Jeg ser ikke dagens religioner vare evig. De må også utvikles. Vi kommer kanskje til å ha en teknologisk Gud som går på sammenkobling. Det vil komme tider da vi alle er sammenkoblet. Religion har også gjort mye bra for mennesker. Det er et støttende system for mennesker som trenger noe annet i livet, det er en moralsk struktur – men det er også millioner av ateister på kloden som har det fint. De kan også være nære, givende mennesker. Jeg trenger ikke Bibelen for å vite at jeg ikke skal drepe. Det er bygget inn i vårt DNA. Det er ikke en religiøs, men en menneskelig idé.

Du valgte Spania som åsted for handlingen denne gang. Hvorfor?

– Jeg visste at jeg ville skrive om noe virkelig gammelt og noe veldig nytt og moderne. I Spania startet inkvisisjonen – her har det vært praktisert virkelig knallhard katolisisme. Samtidig har Spania en rask og vitenskapelig utvikling. Her finnes en gammel kultur med et moderne tilsnitt. Jeg ønsket å bringe Langdon inn i et univers med moderne kunst. Da er Spania helt perfekt. Dessuten kjenner jeg Spania svært godt. Jeg studerte ved universitetet i Sevilla, snakker spansk og har bodd i Spania i flere år.

Hvor mye tid bruker du på
research?

– Jeg har brukt 3,5 år på å skrive denne boken. Da gikk halvannet år til research, lese meg opp og til å reise for å få ideer. Jeg elsker Barcelona og var der 4–5 ganger. Akkurat det ble til slutt en utsettelse av selve skriveprosessen. Det er jo grenser for hvor lang tid jeg kan bruke på å sjekke ut fakta rundt paella og gin & tonics …

Den nye boken handler mye om kunstig intelligens. Er du en techno-freak selv?

– Jeg er veldig interessert i ny teknikk og velger å være optimist på vegne av fremtiden. Jeg tror vi står foran en ny renessanse og en utrolig utvikling. Kunstig intelligens har en mørk side, det har all teknologi. Vi har hatt muligheten til å sprenge hele jorden i luften i lang tid allerede, men det er ingen som har gjort det. Jeg tror utviklingen handler mer om kjærlighet enn hat. Og jeg tror menneskene vil overleve. Jeg kunne godt tenkt meg en kunstig personlig assistent som Winston, som jeg skriver om i boken.

Dan Brown, forfatter, bestselger
Forfattermøte:

– Det er definitivt jeg som har kontroll på Robert Langdon, sier forfatter Dan Brown i møte med Åshild Breian fra Tara.

© Svein Finneide

Du skriver alltid siste kapittel først?

– Jeg må vite hvordan det går slik at jeg ikke skriver meg inn i et hjørne. Men så begynner jeg forfra og skriver meg utover. Jeg føler meg privilegert fordi jeg lærer mye underveis. For enkelte forfattere er det slik at romanfigurene tar over underveis i prosessen. Men det er definitivt jeg som har kontroll på Robert Langdon.

Du er en virkelig morgenfugl når du skriver. Kan du dele noen detaljer?

– Jeg har alltid stått opp klokken 04. Helt fra jeg var liten gutt. Jeg kan huske at moren min lærte meg å lage havregrøt lenge før en gutt burde ha noe med en komfyr å gjøre. Hun ønsket definitivt ikke å stå opp så tidlig. Det er på denne tiden jeg arbeider best. Lenge hadde jeg et timeglass på pulten for å huske å ta pauser. Men jeg begynte å ignorere det. Nå har jeg et program som kutter ut maskinen ett minutt en gang i timen. Da får jeg ikke gjort noe. Jobben min er å sitte stille når jeg skriver, så da tar jeg push ups, sit ups og gjør øvelser for å få i gang blodsirkulasjonen. Jeg henger også opp ned fordi det er bra for ryggen min. Jeg bare elsker følelsen av blod til hjerne og til øyne.

Med tanke på inntekten din behøver du ikke egentlig å skrive ett eneste ord mer så lenge du lever. Hvorfor skriver du fortsatt?

– Penger har aldri vært en motivasjon for meg. Jeg skriver fordi jeg har noe å si. Jeg har kanskje talent, men det er også flaks involvert. Livet mitt forandret seg ikke nevneverdig da jeg begynte å tjene penger. Jeg beholdt den samme Volvo-en. Folk spurte meg om hvorfor jeg ikke kjøpte en Maserati, men jeg er ikke en bil-type. Jeg kjører en Tesla nå. Bilen kjører meg. Jeg elsker det.

Hva tenker du om at bøkene dine filmes?

– Jeg er heldig som har fått oppleve at de blir filmer, selv om det er en helt annen måte å fortelle historiene mine på. Jeg liker kanskje filmen om «Engler og demoner» aller best. De endret slutten på «Inferno» og det var en skuffelse for meg. Jeg sa ifra om det, men de beholdt den endrede slutten. Det må jeg bare akseptere. Jeg håper det blir film av «Opprinnelse» også. Vi får se.

Din kone Blythe har gjort et smart valg ved å velge en ektemann som er 12 år yngre enn henne. Hvorfor passer dere så godt sammen?

– Vi er begge svært kreative mennesker. Blythe er maler og skulptør. Hun ble opprømt av min evne til å fortelle en historie. Vi elsker den kreative prosessen og jobber godt sammen. Jeg tenker aldri over at hun er eldre enn meg. Hun eldes veldig pent. Hun er bare skjønn. Jeg tror alder har mer med innstilling å gjøre. Særlig for kvinner. Det er særlig mange eldre kvinner som ikke selv ser hvor vakre de er, de tenker bare at de er gamle. Og de forstår ikke at eldre menn synes de er vakre. Det synes jeg er synd. Det er mange som spør meg om Blythe fordi 12 år fortsatt er et gap i en uvanlig retning. Mange tror at menn tiltrekkes av yngre kvinner, men blant mine venner så tiltrekkes vi av kvinner på vår egen alder. Det er jo genetisk.

Dan Brown:

Alder: 53. 

Bor: I New Hampshire, USA. 

Familie: Gift med Blythe Newlon (65). 

Yrke: Forfatter. 

Sosiale medier:
@authordanbrown (Instagram), Dan Brown (Facebook) og Danbrown.org (hjemmeside). Aktuell med: Har nylig utgitt romanen «Opprinnelse», den femte i serien om professor Robert Langdon. Har totalt gitt ut sju romaner som har solgt over 200 millioner eksemplarer i mer enn 56 land. 

bok Opprinnelse, Dan Brown, bestselger
Om boken "Opprinnelse":

«Professor i symbologi og religiøs ikonologi ved Harvard, Robert Langdon, skal høre sin tidligere student, it-gründer, futurist og multimilliardær, Edmond Kirsch, presentere en revolusjonerende oppdagelse på Guggenheim-museet i Bilbao. Oppdagelsen skal intet mindre enn besvare to av menneskehetens mest grunnleggende spørsmål. Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vei? Men noe går fryktelig galt under presentasjonen og oppdagelsen er i ferd med å gå tapt for alltid. Sammen med museumsdirektør Ambra Vidal flykter Langdon til Barcelona på halsbrekkende jakt etter et kryptisk passord som vil avdekke Kirschs hemmelighet.» Bazar Forlag, 399 kr.

© Bazar Forlag

Seneste

Kanskje er du også interessert i...