kantareller
Skogens gull: kantareller

Kantarell er den enkleste soppen å kjenne igjen for nybegynnere på sopptur.

© Getty

Plukke sopp: 9 gode råd til deg som skal på sopptur

Skal du på sopptur i høst? Da kan det være greit å ha oversikten i orden. Dette må du vite før du plukker sopp.

16. august 2019 av Marthe Reienes

Sopp er en deilig smaksetter og en takknemlig følgesvenn i mange retter. Investerer du litt tid og energi er den dessuten gratis. 

I Norge har vi over 50 forskjellige matsopper. Er du utstyrt med kurv, kniv og en oppdatert soppbok, ligger alt til rette for en innbringende skogstur. 

– Sopp finner man overalt, men ønsker man en bra fangst, er granskog med innslag av bjørk og furu å anbefale, sier Reidun Braathen, daglig leder i Norges Sopp- Og Nyttevekstforbund.

Plukke sopp: 9 tips til soppturen

Men det er ikke kantarell alt som glimrer, så ikke legg ut på tur uten litt kunnskap i sekken. Her er Braathens beste tips til deg som vil plukke sopp:

1. Bruk alltid kurv på soppturen. Ikke bruk plastpose, da kan soppen lett knuses.

2. Bruk kniv til å skjære løs soppen eller vri den forsiktig fra underlaget. Det finnes spesielle soppkniver med kost i den ene enden. Det er lurt å børste vekk løst bøss i skogen.

Steinsopp:
Steinsopp:

En av våre beste matsopper, uunnværlig i risotto!

© frukt.no

3. Ta med deg noen jordbærkurver slik at de enkelte soppartene kan sorteres.

4. Sopp bør plukkes i tørrvær. Våt og klissen sopp egner seg dårlig til mat. Plukk bare hele, friske og ikke for gamle sopper.

5. Plukk IKKE sopp på forurensede steder, som for eksempel ved sterkt trafikkerte veier. 

Les også: Sylting og safting for nybegynnere

kurv med kantareller
Rekreasjon:

Finn ditt eget kantarellsted og ikke del det med noen...

© Getty

6. Matsopp du er helt sikker på, kan med fordel grovrenses i skogen. Del store sopper for å se om det er mark i dem. Sopp som du IKKE kjenner, og som skal bestemmes senere, skal være hele og urensede og holdes adskilt fra matsoppen.

7. Soppen tilberedes så snart som mulig. Husk at sopp har kort holdbarhet som rå. 

Prøvd denne? Deilig italiensk pizza med sopp!

Stekt shitake med rosmarin
Foredling:

Tilbered soppen raskt - for eksempel ved å sautere den med olivenolje og rosmarin.

© Getty

8. Man skal kun spise sopp man er 100 prosent sikker på. Er du i tvil, skal soppen kastes. 

9. Flere sopparter egner seg til tørking - for eksempel traktkantarell, steinsopp (delt i tynne skiver), gul og svart trompetsopp. Kantareller kan man gjerne fryse. De legges tørre og rensede i en panne, la de syde noen minutter i sin egen kraft. Avkjøl raskt og frys ned i kraften. Holdbarheten er da ca. et år.

Oppskrift på deilig rødbetsuppe med kantarell og hvit geitost

Traktkantarell
Traktkantarell:

En populær matsopp som egner seg godt til tørking.

© frukt.no

Seneste

Kanskje er du også interessert i...