Screenshot fra Krummene
© Universal pictures, A&m FIlms, Channel Productions

10 situasjoner du kjenner deg igjen i hvis du gikk på skole på 80-tallet

Blanco, røykeskur og hoppestrikker – vi har tatt en tur tilbake til skoletiden på 80-tallet. Gikk du på skole den gangen kontaktboken og VHS-film eksisterte? Da kjenner du deg garantert igjen i disse situasjonene.

3. april 2020 av Karen Greve

1. BLANCO. Jepp. Oppgaver skulle leveres i skjønneste håndskrift. Når det gikk galt derimot måtte du finne BLANCO og smøre over. Og det ble aldri noe særlig pent. Til gjengjeld fikk du innimellom hvite flekker på klærne og kanskje litt i ansiktet også.

2. VHS-PROBLEMER. Det finnes ikke en eneste skole som ikke hadde et rullebord med et stort fjernsyn med VHS som ble transport fra klasse til klasse. Når læreren endelig skulle snurre film tok det derimot alltid lang tid. Det måtte alltid tilkalles en litt mer kvalifisert lærer til å trykke på ON...

3. CHRISTIANE F. Den ultimate skremmekampanjen blant 80-tallets norske tenåringer var filmen fra 1981 om den tyske narkojenta Christiane F. som har gitt en hel nasjon et anstrengt forhold til Bahnhof Zoo i Berlin. Om den fikk folk til å ta avstand fra hasj er en annen sak!

4. RØYKEOMRÅDET Man røyket jo mer på 80-tallet. Også på skolens område. For elevene foregikk røykingen som regel i et røykeskur i skolegården. Da fikk også yngre elevene i skolegården et innblikk i hva de eldre klassene holdt på med i friminuttene.

5. STEMMESEDLER. Før sosiale medier og "likes" ble tilgjengelig var det stemmesedler som gjaldt. Man glemmer aldri de forskjellige stemmesedlene som gikk rundt i klassen hvor man kunne stemme på eller rangere forskjellige ting. F.eks hvilken gutt i klassen som var søtest. 

6. SKULDERPUTER. Det var ingen tvil om at skuldrene skulle fylles opp på 80-tallet. Noen ganger fastsydd i tøyet, andre ganger i løs vekt så de kunne flyttes på. Litt synd at de også i mellom bevegde seg sydpå og kunne ende opp på helt feil steder!

7. BLÅ MASCARA. Ingen jente over 13 år med respekt for seg selv gikk på skolen uten bred eyeliner og blå mascara på vippene. Så kunne du sitte der og blinke blått til Thomas, Morten eller Kristian bakerst i klasserommet!

8. OVERHEADPROJEKTOREN. Der fantes ikke spor av hverken smartboard eller computer på skolen på 80-tallet. Kanskje tok skolens mest nerdete mattelærer en ekstra innsats i å holde seg oppdatert om det nyeste innen teknologi, men det mest avanserte du ble utsatt for var en overheadprojektor, hvor arkene alltid lå skjevt og var ute av fokus.

9. KONTAKTBOKEN. “Mette har ikke vært i skolen den siste uken fordi hun hadde vannkopper,” kunne moren din skrive. Eller: “Mette har kommet for sent tre dager på rad,” kunne læreren din skrive tilbake. Og på den måte var den lille boken som fulgte deg i årevis, en fin dokumentasjon av skolegangens sykedager.

10. HOPPESTRIKKENE. Det hotteste du i en periode kunne finne på i et friminutt var å stå og hoppe strikk med venner inntil en uheldig hoppet feil og skadet seg. Men pytt, når alle hadde skrevet autografen sin på gipsen kunne vedkommende faktisk ikke bli mer populær.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...