© tara.no

Derfor er mektige mennesker lykkeligere

De er langt fra ulykkelige og ensomme på toppen, viser forskning.

7. februar 2013 av Maria Aavatsmark

Dette er hvorfor Celina Midelfart, Mette Marit og Michelle Obama alltid ser så fattet, fredelige og fornøyde ut: mektige mennesker er lykkeligere fordi de føler at de kan være mer sann mot seg selv, sine følelser og ønsker.

Føler seg autentisk

Forskere i USA og Israel fant at makt (følelsen av at du har kontroll og innflytelse) øker opplevelsen av lykke ved at mektige mennesker føler seg mer ekte. Kort sagt, å føle seg viktig gjør deg mer i stand til å være sann mot deg selv, ifølge studien publisert i Psychological Science.

 Maktfaktoren kan faktisk overføres opp til flere områder i livet, som karriere, forhold og vennskap.

- Når du føler deg betydningsfull, er du mindre bekymret for hva andre mener. Du slutter å prøve så hardt for å imponere andre, sier hovedforfatter av studien Yona Kifer, doktorkandidat ved Tel Aviv Universitet.

Innbilt makt

Men heldigvis for oss, du trenger nødvendigvis ikke være administrerende direktør eller superstjerne for å høste av fordelene maktfølelsen gir.

- Faktisk kan ”innbilt makt” være viktigere enn faktisk makt, sier Kifer. Vi kan altså ta noen grep som får oss til å føle at vi har innflytelse og makt, om ikke over annet enn over eget liv - noe som er tilstrekkelig for de fleste.

Her er noen smarte måter for å øke din egen autoritet i livet ditt:

Rydd opp: Hvis arbeidspulten din ser ut som en scene fra «Bridget Jones dagbok» så rydd i rotet for å øke følelsen av kontroll. - En uryddig puls er umotiverende og skaper stress og håpløshet, noe som er det motsatte av følelsen av makt, sier psykolog Elizabeth Lombardo

Fokuser på det du kan gjøre noe med: Hvis du holder på å drukne i papirarbeid og føler deg frustrert gjennom uken, bruk ti minutter til å planlegge din neste fridag. Skitur? Lunsj med venninnene? Middagsavtale med ektemannen? Ved å fokusere på elementer i livet ditt du kan bestemme over vil du begynne å føle at du har kontroll og makt, og følelsen av håpløshet vil svekkes.

Ta sosialt initiativ: Selv om du kanskje er ”følge strømmen-typen” i vennegjengen vil det å ta styring av og til, og ta initiativ, gi deg tilfredsstillelse. Dette gir deg opplevelsen av å sitte i førersetet, og du får anledning til å gjøre ting du er interessert i. Dette handler om følelsen av autentisitet.

Bli hørt: Å utstråle autoritet på jobb krever litt innsats. For å føle deg (og se!) mer mektig, ta opp temaer som du virkelig brenner for. Slik utstråler du både makt samtidig som du er sannferdig mot deg selv - autentisk!

Sjef ham (litt) rundt: Dette betyr ikke at du skal ta alle avgjørelser og overkjøre partneren din, men eksempelvis komme med nye forslag og ideer, som et nytt ferieforslag eller å foreslå å prøve noe nytt i sengen?  

Ta ansvar: Når vi er ulykkelige i et forhold, fraskriver vi ofte oss selv for alt ansvar (og makt!) ved å si at det er hans/hennes feil. - Fokuser heller på det du kan forandre - deg selv. Ta ansvar, uansett hvem sin feil det er, sier Lombardo. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...