© tara.no

De beste partytipsene

11 tips til hvordan du arrangerer den beste festen og gjør det enklest mulig for deg selv.

30. november 2010 av Marit Lien

 

Ikke gjør rent

Det er meningsløst å gjøre rent før gjestene kommer. Folk leter ikke etter hybelkaniner på fest, og dessuten må du uansett vaske når festen er over. Før gjestene kommer rydder du bare unna det åpenbare rotet.

Skaff en stumtjener

Å kaste alle ytterklærne inn på soverommet kan virke helt greit når gjestene ankommer, men når gjestene skal gå er det ikke noe moro å måtte rote igjennom en haug med yttertøy for å finne igjen sin egen, nye - og skrukkete - kåpe.
Skaff deg (lei eller lån) en stumtjener eller et klesstativ med hjul (slike fås på IKEA).

Pynt med blomster

Store buketter med blomster løfter hele huset. Sett gjerne blomstene i noen sjenerøse vaser og legg dekorsteiner i bunnen. Pent er det også med én og én blomst i høye, slanke vaser, og grener eller løv fra naturen.

Ta imot hjelp

Du behøver ikke betale profesjonelle i dyre dommer for å hjelpe deg å arrangere en flott fest; det finnes mange arbeidsvillige i bekjentskapskretsen som gjerne tjener noen hundrelapper en kveld. La dem ta oppvasken, rydde bort glass og flasker, tømme askebegrene, servere maten, og etterfylle bollene med snacks.

Ikke bry deg om at noe går galt

Dersom du mislykkes med en av rettene du serverer, så skal du ikke bry deg om dét; folk oppfatter mindre enn du tror, og spesielt etter et par stive velkomstdrinker. Det er bare du som vet hvor ambisiøse planer du hadde, og gjestene dine er bare glade for å motta.
Til en fest bør du lage mat du har tilberedt noen ganger tidligere slik at du ikke blir stresset med tanke på alt du ikke har kontroll over.

Ha små fester

Det er bedre med flere små, intime fester enn én overfylt og bråkete. Be dine beste venner hjem til deg - vi er blitt for gamle til å omgås folk vi egentlige ikke kommer overens med. Lag noe upretensiøst, legg føttene på bordet, og kos deg. Når gjestene dine ser at vertinnen lener seg tilbake så vil også føle seg avslappet.

Inviter til lunsj

Hvis du og vennene dine har barn, så kan du invitere dem alle til lunsj. Da er gjestene kanskje inn og ut på to timer, og alle er fornøyde. Dessuten slipper folk å skaffe barnevakt (eller ta med seg mindre barn i et middagsselskap).

Ikke vær Kirsten Giftekniv

Hvis du inviterer single venner så behøver du ikke plassere dem ved siden av hverandre ved bordet - dette kan være ubehagelig for de single. Kanskje skal du ikke bestemme bordplasseringen i det hele tatt, men la folk sette seg ved siden av hvem de vil.

Faux pas

Ikke snakk stygt om noen. Folk på festen din omgås faktisk andre enn de som er til stede, så vær forsiktig med hvem du snakker med og hva/hvem du snakker med dem om.
Gi gjerne komplimenter, men dersom det er folk du ikke har møtt på lenge, så skal du passe deg så du ikke på ditt "Oi, så slank du er blitt" får svaret "Ja, jeg har vært alvorlig syk". Føl deg frem.

Søk kjentfolk

Hvis du er på en fest hvor du ikke kjenner så mange, så behøver du ikke bruke hele kvelden på å korrekt mingle med ukjente. Vi er altså gamle nok til å gjøre som vi vil, så dersom du har mest lyst til å være sammen med de du kjenner, så skal du være dét.

Vertinnegave

Hvis du skal på fest og ha med deg en gave til vertinnen, så skal du gi henne noe du selv hadde vært glad for å få. (Det gjelder forresten for alle gaver du gir.) Selvfølgelig kan du komme med en flaske vin eller en blomsterbukett, men det er enda morsommere å gi bort en flaske champagne eller en kake du har bakt selv. (Da bidrar du dessuten til festen).

 

 

Supersosial, lidende, konservativ eller sur?
Finn ut hvilken juletype du er.

 

Her ser du hvilken vin du skal servere til julematen.

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...