Med Taras 5 budsjett-tips får du økonomien på fote igjen.
Med Taras 5 budsjett-tips får du økonomien på fote igjen.© Getty

5 tips til budsjett

I forbindelse med julen "forsvinner" det gjerne en del penger. Med 5 enkle tips setter du opp budsjett.

19. november 2010 av Marit Lien

Når Taras livsstilspatruljes økonom Aud-Helen Rasmussen sier ordet budsjett er det mange som vrir seg litt i stolen. Ordet budsjett er et sørgelig kjedelig ord som for mange gir triste assosiasjoner, men et budsjett kan også gi deg nye muligheter - og de er vi jo alltid på jakt etter.

Svært mange kvinner prioriterer ferie høyt, og i julen unner vi oss alle noe ekstra. Det går penger til julegaver, julemat og julepynt, og for noen går det kanskje litt for mye penger på juleshoppingen slik at lommeboka blir noe slunken etter jul.

I januar må hverdagsøkonomien på fote igjen, og da kommer budsjettet til nytte. Og for mange kan budsjettet føre til en hel liten revolusjon i lommeboka.

  • Invester noen kveldstimer hvor du tar for deg de siste kontoutskriftene og ser hva pengene faktisk er blitt brukt på. Her kan du få deg noen overraskelser og oppvekkere.
  • Sett så opp et budsjett som inneholder inntektspostene dine og alle de nødvendige utgiftene du har. Her kan nettbanken din hjelpe deg langt på vei, og også Sifo (Statens institutt for forbruksforskning) har standardbudsjetter tilgjengelig på sine nettsider www.sifo.no.
  • Bruk gjerne også litt tid på å bevisstgjøre deg selv på hvor mye som skal settes av til fornøyelser og fritid. Mange turer innom en kaffebar, den genseren du kjøpte som du ikke har brukt, og lunsj du kjøper ute hver dag utgjør til sammen ofte betydelige summer i løpet av en måned - summer du i stedet kunne brukt på en ferie eller ny sofa.
  • Ta opp jakten på familiens lommetyver. På denne måten kan dere bli enige om hva det er viktig å bruke penger på, og hva dere kan unnvære. De unge har godt av å være med på denne typen øvelser. Pengevett er ikke et fag på skolen - det må læres hjemme.
  • Også på lån, forsikringer og strøm er det mange som kan spare penger. Gjør noen undersøkelser og finn ut om du har riktig rente på lånet ditt. Kanskje du skulle vært innenfor 60-prosenten, eller kanskje du skal refinansiere. Og se på forsikringene dine og strømleverandøren din og finn ut om du kommer billigere ut dersom du bytter forsikringsselskap og strømleverandør.

 

 

 

 

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...