Løp og se på kino: «Downton Abbey»-filmen har hatt premiere!

De kjente og kjære karakterene fra Downton Abbey gjør seg klar til royalt besøk i den nye spillefilmen. Gled deg til en til storslått og påkostet filmopplevelse!

13. september 2019 av Torunn Pettersen

Det er snart fire år siden siste episode ble sendt på TV og mange av oss har kikket på et par gamle episoder om igjen i mangel på noe nytt. Men nå er den altså her, filmen Downton Abbey.

Den skuffer ikke, men det er klart ikke en film med de vanlige filmatiske grepene. Snarere en lang tv-episode brettet ut i all sin prakt på et stort kinolerett. Og det er vakkert så det holder.

Filmen begynner ett par år etter at vi tok farvel sist. Vi er i 1927, Lady Mary og Branson styrer fortsatt driften av godset. Mye av fokuset i filmen er rettet mot at Kong Georg V og dronning Mary av England skal på reise i Yorkshire og skal overnatte nettopp på Downton Abbey. Filmen handler mye om hvordan man skal håndtere dette besøket, hvilke rangstiger gjelder, hva slags mat skal serveres og ikke minst hvor mye skal det skinne av prakt og rengjort luksus. Det aristokratiske England handlet mye om detaljene i omgivelsene.

Maggie Smith er tilbake med sine festlige replikker.

Persongalleriet er det samme og serieskaper og manusforfatter Julian Fellowes og regissør Michael Engler har virkelig lagt seg i selene slik at alle karakterene vi kjenner fra serien blir med i filmen. Inkludert to nykommere, består persongalleriet av 17 ledende roller. Taras faste filmanmelder er ikke i tvil når hun skriver: ”Og Maggie Smith er fremdeles i storform med sine festlige replikker!”

Det synes godt at filmen har hatt et enda større budsjett å arbeide med. Den kongelige paraden i landsbyen er helt ekstraordinær, hvor den faktiske The King’s Troop Royal Horse Artillery er med og mikser seg med stjernene i filmen.

De som har produsert og faktisk laget filmen har innrømmet at standarden som Netflix satte på bruk av midler til kostymer, statister, ja, hele produksjonen i serien The Queen, har påvirket denne filmens budsjett. I forhold til tv-serien er filmen Downton Abbey svært påkostet. Opplevelsen for oss som elsket serien, blir ikke mindre av det.

Løp å se på kino! Kanskje den enorme populariteten TV-serien oppnådde på begge sider av Atlanteren, vil bringe millioner til kinoene og fortelle skaperne at historien om Crawleys-familien ikke slutter her. Gjør den imidlertid det, så er denne filmen et verdig punktum. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...