Kuleturelle hendelser i julen
© Aschehoug, Getty Images

Kulturelle hendelser i november og desember

Dra på forestilling i Nidarosdomen, konsert i Oslo Spektrum eller kunstutstilling med Gilbert & George på Astrup Fearnley museet. Se Tara-redaksjonens tips til kulturelt påfyll denne julen!

22. november 2019 av Tara-redaksjonen
Norsk dokumentarfotografi. Henie Onstad
© Karin Beate Nøsterud

BÆRUM, til 5. januar

Norsk dokumentarfotografi

Ytringsfrihet, samfunnsaktuelle tema og fotografiet i skjæringspunktet mellom kunst og dokumentar står i fokus i utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» hos Henie Onstad Kunstsenter på Høvik i Bærum denne høsten og vinteren. Der presenteres 35 norske fotografer som jobber i spennet mellom presse- og kunstfotografiet og er del av miljøet rundt Norwegian Journal of Photography (NJP). Utstillingen kan sees frem til 5. januar til neste år.

Les mer på Hok.no.

Bjørn Eidsvåg, Åge Aleksandersen
© Aschehoug

Ærlige musikkbiografier

To av Norges største artister har kommet med selvbiografi denne høsten. Otto Ulseth har skrevet om Åge Aleksandersens opp- og nedturer i livet og musikken i boken «Åge – og Sambandet», mens Bjørn Eidsvåg selv har ført i pennen den ærlige selvbiografien om sin kristne tro og tvil og sin unike karriere i boken «Tro og trass. Min vei, mine valg».

Begge utkommer på forlaget Aschehoug og koster 399 kr. 

Les også: 9 Julefilmer du bare må se i julen!

Gørild Mauseth
© Jo Michael de Figueiredo

NORD-NORGE, MIDT-NORGE OG ØSTLANDET, 23. oktober–2. desember

Snakker barnets sak

Alle barn har foreldre, men ikke alle får være mamma eller pappa for sine barn. Det er utgangspunktet for Riksteatrets oppsetning «Til barnets beste», som legger ut på turné 29. oktober. Gørild Mauseth står på scenen i forestillingen som skal besøke 22 steder i Nord-Norge, Midt-Norge og Østlandet i løpet av halvannen måned.

Les mer på Riksteatret.no.

Lars Lillo-Stenberg
© Dag Jenssen

SKIEN og BERGEN, til 14. desember

Lillo-Stenberg som nazist

Lars Lillo-Stenberg – mest kjent fra gruppen deLillos – spiller nazisten Fridolf i den satiriske musikalen «Min venn fascisten», mens vi i andre roller møter blant andre Karoline Krüger og
André Søfteland. Stykket har tidligere hatt stor suksess i Sverige og er et samarbeid mellom Hordaland Teater og Teater Ibsen. Forestillingen spilles i Skien til og med 9. november, og i Bergen fra 15. november til 14. desember.

Les mer på Hordalandteater.no og Teateribsen.no.

Björk
© Getty Images

OSLO, 2. desember

Banebrytende Björk

Den innovative artisten Björk tar med seg sin kritikerroste turné til Oslo Spektrum
2. desember. «Cornucopia Tour» er basert på Björks siste album, «Utopia», og ryktene skal ha det til at sceneshowet er et spektakulært digitalt teater med et kraftfullt islandsk 50-manns kor, spennende vokalprestasjoner og fantastiske kostymer. Multikunstneren Björk, hvis sceneshow er en kunstinstallasjon i seg selv, skuffer neppe!

Les mer på Oslospektrum.no.

Rimor Galtung
© Rigmor Galtung

TURNÉ, 9. november – 20. desember

Syltynn og ærlig jubilant

Komikeren Rigmor Galtung er blitt 50 år og feirer dette med den humoristiske soloforestillingen «Syltynn, topptrent & dønn ærlig», som handler om livsløgner, erkjennelser, glede og sorg, men mest av alt om å feire det å være menneske på godt og vondt – og at det ikke nødvendigvis er så farlig å bli eldre!

Spilles i Holmestrand, 09.11., Florø, 29.11., Sandane, 30.11., Dombås, 06.12., Rauma, 07.12., Stavanger, 19.12. og Oslo, 20.12. I tillegg blir det flere forestillinger i Oslo fra 5. mars.

Les mer på Mikrofonen.no. 

Les også: Tore Renberg: Lei av å stirre på meg selv.

Wenche Strømdahl
© Øystein Eugene Hermestad

TRONDHEIM, 15.–22. november

Fordømt forstilling

«Du er fanget i Djevelens listige garn, besudlet av det verdslige og nedrige liv!» Det var beskjeden 18 år gamle Wenche fikk av forstanderen i en norsk frikirke på starten av 70-tallet da hun ville bli skuespiller. Over 40 år senere har fordømmelsen blitt til en personlig beretning om hvor mye det koster å ta egne valg. Skuespiller Wenche Strømdahl står alene på scenen i Nidarosdomen med sin selvskrevne monolog «Dømt til evig fortapelse», produsert av Trøndelag Teater, med premiere 15. november. Totalt spilles det seks forestillinger.

Les mer på Trondelag-teater.no.

Gilbert & George, "The Great Exhibition"
© Astrup Fearnley Museet

OSLO, til 5. januar

Provoserende kunst

To individer – ett kunstnerskap. I mer enn femti år har Gilbert & George (bildet t.h.) skapt fryktløs kunst med seg selv som både subjekt og objekt. «The Great Exhibition», som kan sees hos Astrup Fearnley Museet i Oslo til 5. januar, består av verk fra perioden 1971 til 2016 og utvalget er gjort av kunstnerduoen selv. Bildene er groteske, strenge, surrealistiske og symbolske, og vil nok provosere mang en publikummer.

Les mer på Afmuseet.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...