Kulturelle hendelser du ikke vil gå glipp av denne høsten

Våre kulturfavoritter denne sesongen inkluderer både litteratur, opera, konserter og stand-up. Se Tara-redaksjonens tips til kulturelt påfyll denne høsten!

26. august 2019 av Redaksjonen

OSLO, 31. august–28. september 

BRYLLUP TIL BESVÆR 

Hva om sjefen insisterte på å gå til sengs med kjæresten din før bryllupsklokkene ringer? Med «Figaros bryllup» – en av verdens mest spilte operaer – er det duket for intriger, forviklinger, komikk, Mozarts fantastiske musikk og noen av de fremste norske sangerne på hovedscenen på Den Norske Opera og ballett. Under den 3,5 timer lange forestillingen får du både rått begjær, sjalusi, sinne, sorg – og roen i det å kunne tilgi. Les mer på Operaen.no

SØR-NORGE, 5. september–5. desember

TORE RENBERG

Høsten blir travel for forfatteren Tore Renberg – mannen bak romansuksesser som «Mannen som elsket Yngve» og «Kompani Orheim». 24. august slippes hans nye roman, «Ingen tid å miste» (Cappelen Damm), og 5. september legger han ut på turné i store deler av Sør-Norge med forestillingen «En kveld med Tore Renberg», som er en blanding av litteratur, standup, teater og musikk. 

Det vil bl.a. bli opplesning fra den nye boken, gamle schlägers fra forfatterskapet, og han vil synge både gamle og nye låter fra sin solokarriere. For turnéliste, se Stageway.no.

Podcast 

SERIEPRAT 

Er du glad i tv-serier? Da bør du teste Aftenpostens ukentlige podcast «Serieprat» om tv-seriene alle snakker om akkurat nå. De lover subjektiv synsing, sladder og serietips fra studiopanelet Cecilie Asker, Jonas Brenna og Einar Aarvig. Lytt på podtail.com/no/podcast/serieprat/

OSLO, 6. september

MIDNIGHT CHOIR

Midnight Choir markerer 15-årsjubileum for albumet «Waiting For The Bricks To Fall» med konsert på Rockefeller 6. september. Gruppen ble oppløst i 2004 etter fem album, men gjorde comeback i 2016 med flere utsolgte konserter i inn- og utland. Nå er de tilbake med smakebiter fra både det nevnte albumet og resten av diskografien. Les mer på Rockefeller.no.

TRONDHEIM, 5.–28. september 

GRAFISKE GULLVÅG 

Tidligere i år fylte kunstneren Håkon Gullvåg 60 år. Maleren, som kanskje er mest kjent for sine portretter av bl.a. dronning Sonja og kong Harald, har blitt behørig feiret med et omfattede utstillingsprogram i inn- og utland. Er du i Trondheim i september, kan du helt på tampen få med deg utstillingen «Gullvåg som grafiker» hos Norske Grafikere, som selv feirer 100-årsjubileum i år. Utstillingen åpner 5. september. Les mer på Norske-grafikere.no.

OSLO, 11. september–19. oktober 

KJÆRLIGHETSGURUEN 

Hva er kjærlighet? For å finne svaret på dette spørsmålet har komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson pløyd seg gjennom 4882 sider med kjærlighetslitteratur, og han hevder nå å ha knekt kjærlighetskoden en gang for alle! 

Det har det blitt både forestilling og bok av! I «What is love» – en komedie for oppgitte kvinner og tause menn – tar han blant annet for seg eks-kjærester, bilkrangling og makeup-sex! Forestillingen har urpremiere på Oslo Nye Centralteatret 11. september. Samtidig gir han ut bok på Kagge forlag med samme tittel. Boken kaller han intet mindre enn «den ultimate samlivs- og parforhold-boken». Les mer på Oslonye.no og Kagge.no.

TARA FØLGER MIMRING MED BETTAN 

Gjennom Instagram-profilen @bettan_official deler Elisabeth «Bettan» Andreassen glimt fra både karrieren og privatlivet. Du blir tatt med på mimringer, aktuelle jobber, livet med kjæreste og barn, tips om andre artister og hverdagslige glimt fra livet til den tidligere Bobbysocks-stjernen. 61-åringen har delt raust av både opp- og nedturer på sosiale medier. Vi følger deg gjerne på veien, Bettan!

OSLO og TRONDHEIM, 3. og 4. oktober

MAYER PÅ NORGES-BESØK 

John Mayer kan mer enn å være kjæreste med berømte kvinner. Den amerikanske singer/songwriteren, med hits som «Who says» og «Your Body is a Wonderland» på samvittigheten, gjester Oslo Spektrum 3. oktober og Trondheim Spektrum dagen etter. Billetter fås kjøpt på Ticketmaster.no. 

Feministisk gjensyn 

 «Gruppen» av Mary McCarthy utkom allerede i 1963, solgte fem millioner eksemplarer og lå på New York Times’ bestselgerliste i to år. Nå børster Aschehoug støv av romanen, som kalles en moderne, feministisk klassiker, og som ifølge forlaget er like skarp, aktuell og underholdende den dag i dag. Boken sies å gi en ramsalt beskrivelse av hvordan åtte studievenninner på ulikt vis tvinges som koner og mødre inn i små og ufrie liv. «Gruppen» hevdes å være selve urkilden til skildringen av unge urbane kvinners strev med sex, relasjoner og karriere. Den må vi lese! Aschehoug, 399 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...