Kulturelle hendelser du ikke vil gå glipp av denne sesongen

Våre kulturfavoritter denne sesongen inkluderer både litteratur, dans, jazz og stand-up og tar oss til Bergen, Trondheim, Oppland og Hedmark og Oslo.

3. mai 2019 av Redaksjonen

1. OPPLAND OG HEDMARK 27. april–12. mai

Gjestfri dans

I Teater Innlandets «Gestr» møter vi danserne Hallgrim Hansegård, kjent fra Frikar, og Sudesh Adhana sammen med musiker Amina Sewali. Med samtidsdans, halling og indisk tradisjonsdans gir de en tøff og helt annerledes fremføring der temaet er gjestfrihet. Fagernes, Vestre Toten, Hamar, Lillehammer, Elverum, Trysil, Kongsvinger, Lom, Otta og Tynset får alle besøk av forestillingen, som har fått støtte av både Norsk Kulturråd og Stiftelsen Fritt Ord. 

Les mer på teaterinnlandet.no/gestrum.no

2. BERGEN 9. mai.–15. juni

Eksistensiell komedie

Karoline Krüger og Eirik del Barco Soleglad har hovedrollene i «Begynnelse», en eksistensiell komedie om jakten på kjærligheten og frykten for forpliktelse, som har premiere på Den nationale scene 9. mai. Regien er ved Petter Næss

Da stykket hadde premiere i London i fjor, ble det utnevnt til en moderne klassiker som griper rett inn i vår tids ambivalente forhold til voksenlivet.

Les mer på dns.no.

3. Et steg nærmere Elena Ferrante?

Etter å ha pløyd oss gjennom hele Napoli-kvartetten av Elena Ferrante, er vi fortsatt veldig nysgjerrig på hvem som skjuler seg bak pseudonymet. Om vi kommer nærmere sannheten i «Frantumaglia. Tankar, brev og intervju» vet vi ikke, men vi tenker i alle fall å lese boken som består av essayistiske tekster. 

Vi får bli med på arbeidsrommet til Elena Ferrante, og gjennom brev, intervju og essay forteller hun om barndommen, temaer hun er opptatt av i dag, hvordan bøkene blir til, og hvorfor det er nødvendig at romanene får leve sitt eget liv – frigjort fra forfatteren.

Samlaget, 379 kr.

4. TRONDHEIM 8.–12 mai

Tradisjonsrik jazzfest

Er du glad i jazz, bør du legge kursen mot Midt-Norges hovedstad i mai. Den amerikanske sangeren og låtskriveren Madeleine Peyroux får æren av å åpne Trondheim Jazzfestival 8. mai. På programmet står ellers bl.a. Kristin Asbjørnsen, Emilie Nicolas, Beady Belle, Sylvie Courvoisier Trio, Angélique Kidjo og mange flere. To dager etter festivalslutt, kommer det de kaller «desserten». 

14. mai setter nemlig Ane Brun (bildet) sammen med Trondheim Symfoniorkester et forsinket punktum for årets jazzfestival, som er den 31. i rekken.

Les mer på jazzfest.no.

5. Hyller Vigeland

Gustav Vigeland (1869–1943) er Norges største billedhugger, best kjent som skaperen av turistmagneten Vigelandsparken i Oslo. I år er det 150 år siden han ble født, og i den forbindelse skal det gjennomføres et stort, nasjonalt jubileum med utstillinger, workshops, foredrag, omvisninger og andre aktiviteter. 

I tillegg gir forfatteren Roy Jacobsen ut fortellingen «På randen av Vigeland» som handler om hans barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer. Boken gir et interessant blikk på Vigelands kunstnerskap, og er et must for alle Jacobsen-lesere.

Cappelen Damm, 249 kr.

Les mer om Vigelandjubileet på vigeland.musem.no

6. Tara følger

Sjarmerende Lindell

Krimdronningen Unni Lindell er ganske fersk på Instagram, men hun er en av de morsomste å følge. Nettopp fordi hun ikke følger alle de uskrevne reglene til det sosiale mediet, gjør det opplevelsen mer ekte. Hun er over gjennomsnittet aktiv med kontoen @unni_lindell, og deler velvillig både av privatlivet sitt og den mer profesjonelle delen. Hun er uhøytidelig i stilen, byr på seg selv og gir følgerne et både morsomt og interessant glimt bak fasaden, både i møte med forfatterkolleger, barnebarn og lesere. Vi er i alle fall sjarmert!

7. OSLO 29. august–2. november

Gode råd fra Bård og Atle

Du bør kanskje være ute i god tid for å sikre deg billetter til standupshowet «12 gode råd – fra to menn med lav utdanning» med Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen, som har premiere 29. august på Chat Noir i Oslo. 

Selv om de to komikerne ikke har noen høyere utdanning å skryte av, presiserer de at begge har videregående og førerkort klasse B, Bård har truckførerbevis og Atle har kjentmannsprøven for Lillehammer. Så det kan ligge an til et show med folkelige råd ispedd masse sarkasme og ironi i kjent stil. Vi gleder oss!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...