Flytende gull:
Flytende gull:

Det finnes mange påstander om honning, men stemmer alt? Har den virkelig en helbredende effekt? Er det sunnere å spise honning enn sukker?

© Getty Images

5 myter om honning

Honning som medisin og slankemiddel - ekspertene svarer!

Honning er elsket av mange for dens enestående egenskaper, men hva er sant og hva er myte?

Det finnes et hav av matoppskrifter med honning som erstatning for sukker, og mange kostholdseksperter fremhever blant annet honning som det beste alternativet til sukker, dersom du ønsker å holde et sunt kosthold.

Honning skal også sies å gi deg vakrere hud og hår. Er det kanskje med rette at det kalles for flytende gull? 

Vi har tatt for oss de mest delte meningene om honning og spurt leger og ernæringsfysiologer hva som faktisk stemmer.

Under kan du lese 5 påstander om honning!

© Getty Images

1. Honning er mye sunnere enn sukker.

Svar: - Det finnes mange som sier at honning skal være bedre enn sukker, men sannheten er at det er den ikke, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Sundfør sier hun mener det ikke spiller noen rolle om du velger honning eller sukker så lenge du spiser små mengder.

- Honning inneholder like mye kalorier som vanlig rørsukker og er i den grad like usunt. Det er ikke å anbefale som slankemiddel, forklarer hun.

Men det kan være et par fordeler likevel: - Det positive med å bruke honning er at man kanskje er litt mer moderat med bruken enn det man er med sukker. Dessuten er honning en dyrere vare, slik at man ofte er mer bevisst bruken. Dette kan resultere i et lavere forbruk, som jo er bra for deg, sier Sundfør.

2. Honning har en helende effekt.

Svar: - Det at honning har antibiotikalignende stoffer i seg og skal ha en helende effekt bør helst tolkes som et kjerringråd, mener Sundfør.

Hun viser til at det ikke finnes nok forskning rundt honningens evner, til å kunne påstå at den har medisinske egenskaper.

- Det er likevel ikke farlig å teste det ut, det kan jo hende det virker for noen. Honning kan helt klart virke lindrende for en sår hals for eksempel, sier Sundfør.

Kostholdsekspert Dr. Fedon A. Lindberg er derimot uenig med Sundfør.

- Honning har en viss bakteriedempende effekt, mener han. - Den kan fungere som probiotika, altså å bidra til å stabilisere tarmbakterier, forklarer Lindberg.

3. Kaldslynget honning er best.

Svar: - Ja, ekte honning, som vil si at den ikke skal ha vært oppvarmet over 30 grader C, har i små mengder positive helseegenskaper. Disse forsvinner når honningen varmes opp, sier Lindberg.

- Mye importert, billig honning er varmebehandlet, forklarer han.

Også Tara.no sin nye spaltist, kostholdsekspert og lege, Berit Nordstrand sverger til kaldslynget honning. (Det vil si honning som ikke har blitt utsatt for varme under utvinningsprossessen).

Det meste av honningen som er produsert i Norge er rå og skånsomt behandlet med tanke på varme for å bevare kvaliteten.

4. Honning inneholder næringsstoffer sukker ikke har.

Svar: - Honning inneholder en rekke mineraler, vitaminer, antioksidanter og mikronæringsstoffer som kan ha positiv effekt i små mengder, sier Lindberg.

Lindberg ville valgt honning fremfor sukker, mens Sundfør mener det er snakk om så liten fordel at det ikke spiller noen stor rolle.

- Det som er skremmende er at honning har fått et skinn av sunnhet gjennom matvareindustrien som markedsfører den som sukkerfri. Dette stemmer ikke! forklarer hun.

- I følge Mattilsynets regler skal honning merkes som sukker. Ikke la deg lure, oppfordrer Sundfør. 

5. Honning gir bedre smak på maten.

Svar: Som vårt eldste søtningsmiddel har honning tradisjonelt vært brukt for å gjøre mat og drikke søtere. Det finnes derfor mange gode oppskrifter fra gammelt av som inneholder honning. Prøv de berømte og deilige danske honningkakene!

Honning passer også godt i varm drikke som te, der har gir en fyldig og smørende effekt, i kald drikke som smoothie, i bakverk eller som base for marinade til kjøtt.

Sundfør liker godt å bruke honning i maten. 

- Jeg synes det beste med honning er at den har en mer spennende og eksotisk smak, sier hun.

Kanskje er du også interessert i...