Mette Bjerre og Kristina Bevan
© Trine Bukh og Anne Kring

Modell for en dag - budoarfotografi

Hvordan oppleves det å bli sett med andres øyne? I egne tar ofte det negative overhånd. Derfor lot vi Mette stå modell for budoarfotograf Kristina Bevan. Se de spennende resultatene.

19. august 2019 av Louise Thorsted

Mette Bjerre (49 år)

-Er gift og mor til Amalie på 17 og Clara på 16 år.

-Jobber som konsulent

Mette Bjerre er kommet i overgangsalderen, og kroppen har begynt å få en ny form. Hun var spent før hun møtte fotograf Kristina Bevans budoarfotografier.

Mette Bjerre

Tok utfordringen: – Hvor ille kan det være, tenkte Mette – og fikk stort utbytte av fotograferingen. 

© Trine Bukh og Anne Kring

Mette Bjerre om seg selv:

Hvordan har du det med 40+-kroppen din?

– Jeg har de siste tre årene vært i overgangsalderen og har bare i år lagt på meg 10 kilo. Det er merkelig å se kroppen få nye former. Det kan hende at jeg dveler ved dette noen dager, men jeg har blitt flink til å ta det steg for steg, og har lært at hvile er gull for kroppen jo eldre man blir. Jeg kan godt si faen og heller sette pris på at jeg har det bra, er gift med en bra mann og har to flotte barn. 

-Og jeg vil heller ha alt dette og et glass vin enn konstant å kjempe mot kroppen min. Jeg har tilbragt altfor mye tid i prøverom og prøvd klesplagg, til å være sjenert nå. Det ergrer meg virkelig at unge jenter, og til og med noen av venninnene mine, er flaue over å vise seg i bikini eller badedrakt. Jeg blir sur og forbanna over at vi tror vi skal være så perfekte hele tiden. Noe ingen av oss er. 

Mette Bjerre

«Det var utrolig gøy. Jeg følte meg raskt trygg, selv om det først var litt rart å ligge på et stort trebord og gjøre seg til»

© Trine Bukh og Anne Kring

Hvorfor sa du ja til å stille opp?

– Jeg vil vise at man kan være tilfreds med den man er, selv om det er småting ved meg selv som jeg ikke er fornøyd med. Som at jeg har lagt på meg noen ekstra kilo. Dropp de negative tankene og nyt kroppen din, selv om den forandrer seg. Vi er alle ofre for hva andre tenker om oss, til og med oss selv. 

-Og antagelig er jeg av den typen som ikke kan si nei til en utfordring. Da jeg sa ja til Kristina om å stille opp på dette, var jeg en tur ute med noen venninner, og en av dem sa: «Hvorfor spurte du ikke meg?» Jeg sa til henne at hun gjerne kunne ta min plass, men da ombestemte hun seg fort. Så det krever nok litt mot. 

Björg Thorallsdottir: Ditt liv er nå!

Hvordan synes du det gikk?

– Det var morsomt. Jeg ble fort trygg, selv om det selvsagt var merkelig å ligge på et stort trebord og posere. Det føltes til slutt overraskende naturlig. Vi måtte begge le underveis, fordi det var vanskelig for den stive kroppen min å gjøre noen av stillingene Kristina foreslo. Da jeg så det første bildet, tenkte jeg: Hmm, er dette meg? 

-Det var utford­rende å vise magen og lårene mine, men verst av alt var det å vise brystene mine. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke trengte å gjøre dette om jeg ikke ville, men da jeg dro derfra var jeg lettet og glad for at jeg gjorde det.

Mette Bjerre

Mette Bjerre (49) er gift og mor til Amalie på 17 og Clara på 16 år og jobber som konsulent.

© Trine Bukh og Anne Kring

Hva synes du om resultatet?

– Det er aldri morsomt å se seg selv på bilder. Jeg føler jeg ser annerledes ut, men jeg elsker bildene, og jeg håper jeg kan inspirere andre til å sette mer pris på sin egen kropp.

Alt du trenger å vite om overgangsalderen

Ser du mer positivt på kroppen din nå?

– Jeg har fått en bekreftelse på at jeg både kan se vakker ut og utstråle sensualitet, selv nå som jeg er over 40. Jeg føler jeg er mer i harmoni med kroppen min enn jeg var. Det er ikke fordi jeg er usikker på meg selv, men heller fordi jeg er spent på hva andre synes. Jeg viste noen av bildene til familien min, og de syntes de var fine. Jeg håper at kvinnene som leser dette tenker: Hvis hun kan, så kan jeg også. 

Budoarfotografen Kristina

Hva er budoarfotografi?

– Jeg ser det som en feminin og personlig måte å uttrykke seg selv på. En måte å vise at du setter pris på deg selv. Og det kan også være en veldig personlig gave til noen du elsker. Det er en stor forskjell mellom budoar og andre poserende bilder. Budoar forsterker kvinnen og formålet bak bildet. Det er en slags feiring av deg selv og den du er. Andre poserende bilder er først og fremst for betrakterens skyld og en utstilling av kvinnen. Budoarfotografering gjøres sjelden helt avkledd.

Mette Bjerre og Kristina Bevan

JOBBET SAMMEN: Mette Bjerre (t.v.) med sin budoarfotograf, Kristina Bevan.

© Trine Bukh og Anne Kring

Hvem benytter seg av budoarfotografier?

– Mine kunder er kvinner mellom 25 og 60 år. Ofte er utgangspunktet at det skal være en gave til en ektemann eller kjæreste, men for noen er det også et manifest av hvilket stadium kroppen har nådd. De fleste kvinnene som oppsøker meg, har som regel holdningen: «Lykke til, dette er hva du har å jobbe med». Jeg har et stort ansvar. En modig kvinne som har bestemt seg for å bli fotografert, er også veldig sårbar.

Jeg har bestilt et portrett hos deg – hva skjer så?

– Først tar vi en prat om hvorfor du er her, hvorfor du bestemte deg for å ta denne avgjørelsen. Det er viktig for meg å finne ut hvor nervøs du er forbindelse med fotograferingen. Når vi har kartlagt dette, går vi gjennom noen av bildene mine sammen, så du kan få en idé om hvordan det blir. Som regel vil de som fotograferes bruke noen minutter foran kameraet for å ramse opp hva de er misfornøyd med. 

I Mettes tilfelle var hun minst fornøyd med lårene sine, og dermed blir min oppgave å snu om på dette: «Herregud! Er det sånn jeg ser ut!» Det er viktig at vi ser hverandre med friske og ikke kritiske øyne, det er slik vi alle bør behandle oss selv. Ofte handler det om å bekjempe en kvinnes kroppskomplekser, fordi veldig mange sitter igjen med dårlige tanker om kroppen sin. 

Har opplevelsen en langtidseffekt?

– Jeg spøker vanligvis med 40+-kundene mine og sier at de nå har bilder de stolt kan vise frem til andre den dagen de havner på aldershjem. «Se her, en gang satt brystene mine her oppe.» Jeg håper damene setter seg ned med en kopp te og albumet en fredagskveld og ser på bildene og gir seg selv et klapp på skulderen.

Hva er det spesielle ved Mette?

– Stå-på-viljen hennes gir henne en fantastisk utstråling. Da Mette kom til meg var hun litt engstelig, og i likhet med mange andre hadde hun noen komplekser både i forhold til vekten sin og lårene sine. Men likevel, hun kom inn med holdningen: «Hvor ille kan det være, jeg kan like godt få det beste ut av det». Livet handler om å akseptere utfordringer, sa hun selv, og det synes jeg er helt topp!

Les også: Slik går du fra grått til farget hår

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...