angst
Kan angst kureres på fire dager?

Ja, med ny og intensiv behandling, i følge ekspertene.

© Getty Images

Har du angst?

Da bør du lese denne saken. Det er hjelp å få. Livshemmende angst kan kureres overraskende raskt, skriver Taras spaltist, Lisbeth Pettersen.

14. desember 2018 av Lisbeth Pettersen

Av alle plager og lidelser jeg har opplevd så langt i livet, er angsten den verste.

Jeg fikk panikkangst første gang for tretti år siden. Den kom plutselig, og opplevdes som et angrep jeg ikke kunne beskytte meg mot fordi det kom innefra. Hvordan bli kvitt seg selv?

Jeg jobbet som journalist, var sterk og hadde mye energi. Før angsten plutselig sto der svart og stygg. Først bare på besøk. Men den kom tilbake. Gang på gang. Jeg forsto ikke hva den ville meg, men skjønte at jeg trengte hjelp. Kjapt!

Et livsvarig prosjekt

Det bar til psykologen, og der gikk jeg en gang i uken for å prøve å finne svar. Den utløsende årsaken var opplagt. Dødsfall i nær familie. Men var det noe mer?

Det viste seg at problemet hadde rot langt tilbake. I tolvårsalderen. Da min far ble alvorlig syk, og jeg som tolvåring friket ut, og begynte med en form for selvskading.

Det første året jeg jobbet bevisst med angsten. I trettiårsalderen, deltok jeg i samtaleterapi og gruppeterapi. Og viktig: jeg lærte hvordan jeg kunne bruke meditasjon til å lufte tankene og regulere følelser.

Angsten ble kurert på et halvt år, men interessen for mindfulness, og potensialet som ligger i det å systematisk overvåke seg selv, sine tanker og følelser, ble et livsvarig prosjekt.

Opplevelsen ble et stort vendepunkt. Jeg sluttet som journalist og brukte ti år på å utdanne meg til meditasjonslærer, og jobbet frilans ved siden av. Den gangen var det ingen som drev med meditasjon og sånt rart i Norge. Jeg måtte ut i verden på retreat og kurs. Til India, til New York, til London.

Kurere angst på fire dager

I dag vet vi via forskning at man ikke nødvendigvis må finne årsaken til angsten for å kurere den. Psykologfaget har fornyet seg, og er mer opptatt av å finne hva som holder angstlidelsen ved like, heller enn å grave dypt etter årsaken. Dermed kommer man raskere til bunns og får resultater.

Det er jeg glad for! Samtidig er jeg glad for at jeg tok dypgravingen selv. Det har åpnet for andre ting. Men angsten i seg selv bør man ta tak og bli kvitt så fort som mulig. For angstlidelser som ikke behandles, blir ofte kroniske. En tredjedel av de som rammes av angst, er under tjuefem år! Mange av dem ender opp som uføretrygdet. Det er snakk om liv som går tidlig i knas.

Slik må det ikke være! I dag kan angst kureres på fire dager. Du leste riktig: FIRE dager.

Lisbeth Pettersen
Taras spaltist:

Hvordan bli mer til stede i livet og ha det bra? Lisbeth Pettersen ser nærmere på ny forskning som angår kvinner av i dag, og hvordan urgamle meditasjonsteknikker kan hjelpe i hverdagen.

© Esten Borgos

Ny og intensiv behandling

Det er Helse Bergen som har utviklet en ny og intensiv behandling mot tvangslidelser og angst. Selv pasienter som har slitt i årevis blir hjulpet!

Jeg har spurt professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen, som har utviklet metoden, og som leder OCD-teamet (Obsessive-Compulsive Disorder), om hva det egentlig går ut på.

– Behandlingen bygger på prinsipper og metoder som har vært kjent lenge, men med en stor forskjell: I stedet for å spre behandlingen over tid, gis den konsentrert over fire dager, forteller Kvale og Hansen.

– Konseptet dreier seg om konsentrert eksponeringsbehandling. Pasientene gjennomgår en skreddersydd trening for nettopp deres utfordringer. De oppsøker det som skaper angst, lærer å forholde seg til plagsomme tanker og følelser, heller enn å unngå dem. Det gjør at angsten slipper taket.

Hvilke resultater ser dere?

– Nitti prosent av pasientene med alvorlig tvangsliding (Obsessive-Compulsive Disorder, OCD), blir hjulpet av behandlingen. Dette er mennesker som har vært sterkt plaget, og som kan begynne å leve slik de gjorde før angsten.

Dere kaller angst råmateriale for endring, hvordan?

– Angst er en følelse som springer ut fra kroppens sunne forsvarssystem som er spesialdesignet for å holde oss unna farer. Den er svært ubehagelig, men ufarlig.

– Den som er låst i en angstlidelse bruker mye energi på å forsøke å forhindre at angst skal oppstå, og på å få bort følelsen når den kommer. Paradoksalt nok gir det angsten næring.

– Gjennom systematisk å oppsøke det som utløser ubehaget, brytes gamle mønstre ned. Prinsippene er enkle, de fleste som har en angstlidelse vet at «det egentlig ikke er så farlig», men klarer likevel ikke å bryte mønsteret uten hjelp. Med dette opplegget klarer de det.

Gerd Kvale og Bjarne Hansen har gitt ut en liten bok om fenomenet, med den lange tittelen: «101 TING vi gjerne skulle ha visst da vi begynte å behandle pasienter med angstlidelser».

Så hva er det som har skjedd i psykologifaget?

– Vi ser en generell dreining fra å være opptatt av årsakene, til å finne – og deretter gripe fatt i det som holder angstlidelsen ved like.

– Den som lider av angst, ønsker å få bort vonde tanker, og prøver å kontrollere ubehaget, for eksempel gjennom unngåelse, tvangshandlinger og medisiner. Men ofte vil dette bare bidra til å holde problemene ved like. Man må systematisk og målrettet trene på å gi slipp på kontrollen og gjennom dette bryte mønsteret.

Hva er de viktigste rådene dere gir folk med angst?

– Mange av våre pasienter har hatt problemet en god stund når de kommer til oss. Flere har også gått i tradisjonell behandling uten å oppnå bedring. Da er det lett å gi opp håpet.
– Det første rådet er derfor å våge og tro på at du kan bli frisk, og å gi behandlingen en sjanse. Man må bestemme seg, og legge til rette for suksess. Det innebærer at du må rydde plass i livet, slik at behandlingen kan stå i fokus.

Hvor er behandlingen tilgjengelig?

– Interessen fra både inn- og utland er stor, det finnes allerede mer enn tretti klinikker som er i gang med opplæring i metoden. Dette gjennomføres i nært samarbeid med Molde DPS, Gaustad Sykehus i Oslo, Solvang DPS i Kristiansand, og i Trondheim, Nidaros DPS.

De to psykologene forteller at støtte fra Kavlifondet har vært til uvurderlig hjelp. I 2015 vant OCD-teamet prisen for Årets nyvinning for behandling. 

Metode:

Snapp ut av ubehagelige følelser, bruk pusten: Flytt oppmerksomheten til pusten som går inn og ut. Følg pusten. Slipp tanken. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...