© Kagge Forlag

Ny bok: Våre venner - bakteriene

– Bakteriene som gjør oss syke får all oppmerksomheten. Men de er i et stort mindretall, sier forskeren Jessica Lönn-Stensrud som er bokaktuell med «Vi må snakke om bakterier».

1. november 2019 av Torunn Pettersen

Hva var det overordnede målet med boken? 

– Jeg har skrevet boken fordi jeg synes bakteriene har et ufortjent dårlig rykte. Når folk flest snakker om bakterier er det de farlige bakteriene som gjør oss syke som får all oppmerksomheten. Men de er i stort mindretall, de alle fleste bakteriene er harmløse. Mange av dem er også viktige for oss. De beskytter oss mot inntrengere gjennom å dekke alle overflatene på kroppen vår, de lager vitaminer og de lager også mat til oss: yoghurt, ost, rakfisk, oliven, spekepølse og mye mer! 

Hva mener du om folks bakteriefrykt? 

– Bakteriene har levd her på jorden omtrent siden livet ble til. Det betyr at mennesket har utviklet seg i samspill med bakteriene. Derfor har bakteriene viktige roller i livene våre. For eksempel er de vårt førstelinjeforsvar mot inntrengere. Du kan tenke på bakteriene som en form for usynlig rustning som dekker hele deg. Dermed blir det vanskeligere for farlige bakterier eller virus å slippe til. Derfor burde vi heller passe på og ta vare på bakteriene våre. Mye tyder også på at bakteriene spiller en viktig rolle i utviklingen av oss til å bli den du og jeg er. Foreløpig vet vi ikke helt hvordan alt henger sammen, men risikoen for å miste viktige bakterier synes jeg er skremmende.

© Getty Images

Du slår et slag for den viktige håndhygienen. Hva mener du om antibac vs. håndvask?

– Jeg er ikke en veldig stor fan av desinfeksjonsmidler hvis det ikke er i helsevesenet, der har det absolutt en viktig rolle. Det er også greit å bruke hvis man ikke har noe annet å bruke, men det skjer jo relativt sjelden her i Norge. Jeg er heller en stor fan av å vaske hendene med såpe og vann. Det er jo skitten på hendene jeg vil få bort, det er der eventuelle forkjølelsesvirus eller magesykevirus finnes. Med såpe og vann blir skitten også borte, det blir den ikke med desinfeksjonsmidler.

Desinfeksjonsmidler inneholder alkohol, og det ødelegger blant annet bakterienes cellemembran. Er du skitten på hendene vil alkoholen i desinfeksjonsmiddelet ha problemer med å komme i kontakt med bakteriene.Desinfeksjonsmiddel har også liten effekt på norovirus som gir omgangssyke. Derfor synes jeg håndvask med såpe er best.

Hvordan er bakteriene en berikelse i ditt eget liv?

– I tillegg til at jeg er veldig glad i bakteriene mine som passer på meg, så synes jeg de er utrolig kule! De både snakker med hverandre og bygger samfunn der de samarbeider og fordeler oppgaver seg imellom. Jeg er også veldig glad i mat, og faktisk så er bakteriene med på å lage all den maten jeg er mest glad i: yoghurt, ost, surdeigsbrød, oliven og rakfisk!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...