AKTIVE UTE: Svært mange nordmenn har som nyttårforsett å være mer aktiv ute i 2020. 

© Linn Elise Jakhelln

Naturen vinner over treningssenteret

Turgåing er på topp blant aktivitetene nordmenn vil gjøre mer av i tiden fremover, viser en fersk Ipsos-undersøkelse. Les mer om alle fordelene med friluftsliv her.

30. desember 2019 av Torunn Pettersen

65 prosent ønsker å bli mer fysisk aktive i 2020. Det viser undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos, på vegne av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

Turer til fots eller på ski er den aller mest foretrukne aktiviteten. Hele 63 prosent oppgir at de ønsker å gjøre mer av dette.

– Tallene overrasker meg ikke. Å gå på tur er lavterskel, gratis, og gir så mye utover det at man kommer i form, så det er ikke rart det er nordmenns foretrukne treningsaktivitet i året som kommer, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.


Turgåing trumfer treningssenteret 

I undersøkelsen oppgir kun 36 prosent at de ønsker å trene mer på treningssenter, mens bare ni prosent ønsker å trene mer på idrettsbane.

Heimdal mener tallene viser at politikerne må tørre å satse mer på tilrettelegging for friluftsliv, som stier og merking av turruter, om de vil bedre folkehelsa i Norge.

– Spørsmålet om hvordan man kan få flere til å bli mer fysisk aktive, er en hard nøtt å knekke, men det er helt nødvendig om vi skal klare å holde flere friske i årene som kommer. En nøkkel vil være å tilrettelegge for den formen for aktivitet som folk oppgir at de helt vil drive med, mener Heimdal.

Gratisbillett til naturen 

Taras faste turspaltist Bodil Gilje er opptatt av å inspirere oss alle til å bruke naturen for alt det den er verdt. 

– Allemannsretten er din gratisbillett til naturen og en stor del av norsk kultur. Gjennom jobben min snakker jeg hver dag med turister som kommer til Norge for å benytte seg av allemannsretten. De færreste har det sånn i sitt hjemland. I Norge har alle lov til å være i naturen, enten det er på stranda, i skogen eller på fjellet, skriver Bodil Gilje i spalten sin "Taras turjente", og gleder seg stort over den økende trenden til å bruke all den fine naturen som finnes rundt oss. 

Bodil Gilje er Taras faste turspaltist.  

© Bodil Gilje

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MINDRE STRESS: Taras faste turspaltist Bodil Gilje føler at hjernen slapper bedre av og at hun sover bedre ute i naturen. 

© Bodil Gilje

Et slag for det nære og det enkle

"Du trenger ikke den nyeste skalljakka for å gå på fjelltur. Du trenger heller ikke å ta fly til Lofoten for å få en fin naturopplevelse. Jeg vil slå et slag for det nære og enkle friluftslivet. Hvor enkelt det er å finne fantastiske naturopplevelser i nærområdet, uten masse styr og planlegging. Hvor mye en dagstur med vaffeljern i sekken kan gi av påfyll og glede, og hvor små grep vi kan ta for å utføre sporløs ferdsel.", oppfordrer turentusiast og Tara-spaltist Bodil Gilje.



Fordeler med friluftsliv 

Godt for øynene

Synet har godt av dagslys, og noen timer utendørs hver dag kan forebygge nærsynthet. Synet vårt er laget for avstand, og vi blir slitne av å være for mye inne.

Motvirker angst

Når vi går ute i naturen bekymrer vi oss mindre, og får mer trivsel. Friluftsliv kan motvirke angst og depresjon.

Bedre søvn

Frisk luft og fysisk aktivitet gir bedre søvn.

Hodepine

Trening og frisk luft har god effekt mot hodepine

Godt for hjertet

Blodsirkulasjonen og pulsen øker allerede ved lett aktivitet og er bra for hjertet.

Forebygger vinterdepresjon

Med lange og mørke vintre er frisk luft og sollys ekstra viktig for å forebygge vinterdepresjon.

Mindre skader

Tur i skog og mark på både grus og gress er bra for musklene, balanse og koordinasjon. Variasjon i steg og muskelbruk kan bidra til å styrke leddbånd og gi færre belastningsskader.

Mindre stress

Man slapper bedre av og bruker mindre hjernekapasitet når man ser på noe grønt. Bymiljøet overstimulerer hjernen og kan føre til mer stress.

Mestringsfølelse

Det er enkelt å gå ut i naturen, det gjør at vi får en følelse av å lykkes, og dermed klarer vi oppgaver og utfordringer bedre.

Kilde: Norsk Friluftsliv


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...