Mat som gjør deg yngre

Taras helseekspert gir deg 3 hverdagsretter med ingredienser som gjør deg yngre.

2. januar 2014 av Marit Lien

Taras helsekostskribent Cathrine Schück mener at man kan spise seg yngre.

- Jeg tror det er mulig å stoppe klokken ved å spise færre karbohydrater, mer grønnsaker, mer lyst kjøtt og fisk, og sunt fett som omega 3.

Men rett skal være rett; du blir ikke yngre ved bare å spise riktig mat, men kombinert med hverdagsmosjon, nok søvn, ingen røyking og lite alkohol kan du bremse aldringen, mener Cathrine.

Se oppskriftene på middagsretter som inneholder ingredienser som forynger kroppen.

Speltpai

 

© tara.no

Speltpai med purre og chèvre

Til paideigen behøver du:
3 dl speltmel
115 g smør
2 ss crème fraîche
1/2 ts salt

Til fyll behøver du:
1 purre
2 egg
2 dl matfløte eller melk
1 dl revet gulost
Salt og pepper
200 g (en rull) chèvre

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.
Begynn med fyllet. Skyll og rens purren under rennende vann. Skjær den i strimler og bland med egg, fløte og revet ost. Krydre med salt og pepper.

Kjør alle deigingrediensene i en kjøkkenmaskin og trykk deretter deigen ut i en paiform. Sett gjerne paibunnen i kjøleskapet en stund, så beholder den formen bedre.

Fyll paibunnen med purrefyllet og stek paien i 15 minutter.

Skjær chèvre i skiver og fordel den over paien. Stek paien i ytterligere 15-20 minutter. Dekk den gjerne med aluminiumsfolie så ikke purren på toppen blir brent.

Ta paien ut når den er stivnet og server den gjerne lunken.
Server med en salat eller et par skiver røkelaks.

Brunstekt laks

 

© tara.no

 

Brunstekt laks med pestosjy, asparges, linser og ruccola

Til 4 porsjoner behøver du:
4 laksefileter på 150 g
2 dl puylinser
Olivenolje
Balsamicoeddik
2 ss pesto
100 g ruccola
1 granateple
Sitronpepper/cajunkrydder
200 g asparges (frisk eller fryst)
Salt og pepper

Til servering behøver du:
Havsalt
Svart pepper

Slik gjør du:

Kok linsene i 20 minutter i vann tilsatt en skvett soyasaus.
La linsene renne av og smaksett dem med olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper.

Bland pesto med olivenolje og en neve ruccola, og smak til sausen med salt og pepper.
Del granateplet i fire og pill ut kjernene.

Vend laksefileten i sitronpepper eller cajunkrydder (blackening spice).
Stek dem i pannen i en klatt smør eller olje.
Det går også utmerket an å tørrsteke laksen i teflonpanne dersom du ønsker det.
Stek gjerne aspargesen før du steker laksen. Pass på at aspargesen blir tyggemyk. Laksen skal derimot ha en rå kjerne slik at den ikke blir for tørr og kjedelig.

Legg opp en haug med linser, ruccola og asparges på hver tallerken. Legg over laksen og fordel granateplekjerner og pestosjy.
Avslutt med en klype havsalt og en omgang med pepperkvernen.

Salat

 

© tara.no

 

Salat med belugalinser, nøtter, granateple, pærer og ost

Til 4 porsjoner behøver du:
2 dl beluga- eller puylinser
En skvett soyasaus
Olivenolje
Hvit balsamicoeddik
Salt og pepper
1 granateple
1 pære
Eventuelt litt presset sitron
200 g (1 pose) frisk bladspinat
1 dl hasselnøtter (gjerne ristet)
200 g grønnmuggost (gjerne Normanna, Danablu eller Gorgonzola)

Til servering behøver du:
Havsalt
Svart pepper

Slik gjør du:

Begynn med å koke linsene i dobbel mengde vann. Ha i en skvett soyasaus, og kok linsene i ca. 20 min. til de er møre. Sjekk at de ikke blir for myke. Tilsett mer vann hvis det begynner å koke tørt. Hell av vannet og bland de kokte, varme linsene med 2 ss olivenolje og 1 ss balsamicoeddik, salt og pepper. Smak til de varme linsene - de skal være godt krydret.

Skjær granateplet i fire og pill forsiktig ut kjernene.
Skjær pæren i tynne båter. Hvis du skal blande salaten senere pensler du eplebåtene med presset sitron - da blir de ikke så lett brune.

Ved servering legger du bladspinaten på et stort fat. Fordel pære, nøtter, linser og ost over. Strø over de vakre granateplekjernene. Ha til slutt over noen skikkelige omdreininger fra pepperkvernen og en klype havsalt, og til slutt drypper du litt god olivenolje og balsamicoeddik over.

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...