© tara.no

Vinn over sukkersuget

Sukker er som kokain - vi blir avhengige. Tara gir deg råd om hvordan du kan bli kvitt sukkersuget - for godt.

24. februar 2013 av Marit Lien

Sukker gir oss en berusende belønningsfølelse, omtrent som narkotika, alkohol og nikotin gjør. Vi blir avhengige, noe som gjør at vi få i oss altfor mye. 

Sukker er gift for kroppen
Opp- og nedturene som sukkeret gir deg, stresser kroppen, gjør deg urolig, humørsyk, og sliten. I tillegg er sukker også forbundet med sykdommer og plager som redusert immunforsvar, kroniske infeksjoner, autoimmune sykdommer, diabetes, hjerteproblemer, irritert tarm, og utmattelse.

Les også: Sukker gjør huden eldre.

Les også: Her skjuler sukkerbombene seg.

Verre enn kokain
En fransk studie fra noen år tilbake viste at når kokainavhengige rotter fikk velge mellom vann tilsatt sakkarin (kunstig søtningsstoff) og kokain, så valge 94% av rottene sakkarinvannet. Det samme skjedde da kokainavhengige rotter fikk velge mellom kokain og vann tilsatt sukker, og de valgte også sukkeret selv om de ble tilbudt en større mengde kokain. Rotter fordøyer sukker omtrent slik vi mennesker gjør, så med andre ord vil hjernen vår ha belønningen sukker gir framfor narkotika.

Ved hjelp av ekle grep kan du overvinne sukkersuget for godt: 

 • Spis regelmessig.

Spis tre hovedmåltider og to mindre måltider, eller fem små i løpet av dagen. Mange av oss merker at blodsukkernivået faller når vi ikke har spist på en stund, og da kan det være lettvint å ty til snacks.

 • Rene matvarer.

Kutt ut ferdigmat, og halvfabrikerte matvarer. Jo nærmere en matvare er sin opprinnelige form, jo mindre sukker vil den være tilsatt. Ferdigretter inneholder så godt som alltid mye sukker, som fungerer som smaksforsterker. 

 • Frokost.

En frokost bestående av proteiner, sunt fett og frukt og grønt vil hjelpe deg til å unngå småspising av sukkerholdige matvarer utover dagen.

 • Proteiner og fett.

Forsøk å få i deg proteiner og sunt fett (umettet fett) ved hvert måltd da dette kontrollerer blodsukkernivået.

 • Krydder.

Tilsett måltidene dine koriander, kanel, muskatnøtt, nellik og kardemomme. Disse krydrene vil gjøre maten din søtere og dermed redusere sukkerhungeren.

 • Multivitaminer.

Vitaminmangel kan gjøre trangen etter sukker enda større, så få i deg en god multivitamin hver dag, samt omega 3, omega 6 og omega 9. Dette finner du i fisk og skalldyr, samt nøtter og linser.

 • Trening.

Trening og fysisk aktivitet hjelper kroppen å kvitte seg med giftstoffer, og frigjør kroppens egne lykkehormoner - endorfiner - som reduserer suget etter en "kunstig" lykkepille, som sukker er. Trening hjelper deg også å spise regelmessig, og dermed opprettholde et jevt blodsukker. 

 • Søvn.

Sørg for å få nok søvn. Når vi er trette tyr vi ofte til sukker for å få opp energinivået.

Sov bort fettet.

 • Følelser.

Trenger du den sjokoladen, eller vil du ha den fordi du kjeder deg eller er lei deg for noe? Forsøk å finne ut hvorfor du får lyst på noe søtt. De færreste av oss spiser sukker utelukkende fordi kroppen vår ønsker det - vi spiser ofte sukker fordi vi forsøker å dekke behov som f.eks. belønning, kos eller trøst. 

 • Handle.

Ikke gjør matinnkjøp når du er sulten - da kjøper du gjerne mer av det du ikke behøver. Og så lenge du ikke har godteri i huset, så får du heller ikke spist det.

 • Les.

Venn deg til å lese innholdsdeklarasjonen på matvarene du kjøper, og velg de med minst sukker og andre søtningsstoffer. Husk også at hvitt mel fungerer omtrent som sukker for kroppen.

 • Distraher deg selv i ti minutter.

Dersom du behøver hjelp med søthungeren her og nå, kan du distrahere deg selv ved å finne på noe som ikke lar seg kombinere med godterispising. Sukkerhungeren varer stort sett i 10-20 minutter, så finn på noe annet til det verste er over.
Du kan også forsøke å drikke et glass vann, for noen ganger er behovet for sukker egentlig tørst. Som regel vil frukt dekke behovet for noe søtt. 

Det viktigste er å være konsekvent over en periode. Etter ett par uker vil du merke at sukkerbehovet rett og slett er forsvunnet. 

 

 

 

 

Kanskje er du også interessert i...